Ούγος Γ΄ της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ούγος Γ'
βασιλιάς της Κύπρου
Περίοδος 1267 - 1284
Προκάτοχος Ούγος Β΄ της Κύπρου
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
Περίοδος 1268 - 1284 (μαζί με τη σύζυγό του Ισαβέλα)
Προκάτοχος Κορράδος Γ' Χοενστάουφεν
Διάδοχος Ιωάννης Β' των Λουζινιάν
Γέννηση 1235
Θάνατος 1284
Σύζυγος Ισαβέλλα των Ιμπελίν
Επίγονοι Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
Ερρίκος Β΄ της Κύπρου
Γκυ κοντόσταυλος Κύπρου
Αμαλρίκ
Μαρία
Αλίκη
Μαργαρίτα
Ελβίζ
Ισαβέλλα
Οίκος Πουατιέ-Λουζινιάν
Πατέρας Ερρίκος Πουατιέ-Αντιόχειας
Μητέρα Ισαβέλλα των Λουζινιάν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ούγος Γ΄ (Hugues III de Chypre, 1235 - 24 Μαρτίου 1284) του Πουατιέ ήταν βασιλιάς της Κύπρου (1267 - 1284) και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1268-1284) ως Ούγος Α΄. Αυτός και οι απόγονοί του θα κρατήσουν το επώνυμο της μητέρας τους, Λουζινιάν.

Ήταν γιος της Ισαβέλλας Λουζινιάν (θυγατέρας του βασιλιά Ούγου Α΄) και του Ερρίκου Πουατιέ της Αντιόχειας. Ο βασιλιάς της Κύπρου Ερρίκος Α΄ Λουζινιάν (1218-1253) ήταν θείος (από τη μητέρα του). Όταν ο γιος τού Ερρίκου Α΄, ο βασιλιάς Ούγος Β' Λουζινιάν, πέθανε σε νεαρή ηλικία το 1267 χωρίς να αποκτήσει διάδοχο, η βασιλική εξουσία περιήλθε στον κοντινότερο συγγενή του, που ήταν ο εξάδελφός του Ούγος Γ΄.

Μετά το 1267, όταν ανήλθε στο θρόνο της Κύπρου, ο Ούγος Γ΄ κέρδισε και τον θρόνο των Ιεροσολύμων που είχε αποκτηθεί από τον προπάππο του Αμορί Λουζινιάν, όταν ο τελευταίος είχε νυμφευτεί την Ισαβέλλα Α' της Ιερουσαλήμ, και που είχε απολεσθεί για τους Λουζινιάν λίγο πιο ύστερα και περιέλθει στον Ιωάννη του Μπριέν. Τον θρόνο των Ιεροσολύμων το κέρδισε προβάλλοντας τον εαυτό του ως νόμιμο κληρονόμο, λόγω συγγενικών δεσμών. Έτσι, ο Ούγος Γ΄ από το 1267 ήταν βασιλιάς τόσο της Κύπρου όσο και των Ιεροσολύμων και κατείχε τους δυο θρόνους μέχρι το τέλος της ζωής του (1284).

Όμως, στις ημέρες του το βασίλειο των Ιεροσολύμων πληττόταν συνέχεια από τις δυνάμεις του Μαμελούκου σουλτάνου Μπαϊμπάρ και τα κάστρα κι οι πόλεις του σταδιακά αλώνονταν. Ο Ούγος προσπάθησε να αντιδράσει δυναμικά αλλά και να έρθει σε συμφωνία με τον Μπαϊμπάρ με διαπραγματεύσεις και υπογραφή ειρήνης, ιδίως μετά την απώλεια της Αντιόχειας, χωρίς όμως να κατορθώσει να σταματήσει τους Μαμελούκους. Μάλιστα, ο Μπαϊμπάρ προσπάθησε ακόμη να μεταφέρει τον πόλεμο κατά του Ούγου στην ίδια την Κύπρο, με επίθεση κατά της Λεμεσού το 1271, όπου απέτυχε. Ο Ούγος κατέβαλε τότε προσπάθειες να συνενώσει όλες τις χριστιανικές δυνάμεις της Παλαιστίνης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Μαμελούκους. Ενώ όμως δρούσε προς αυτή την κατεύθυνση, πέθανε στην Τύρο το 1284. Μέχρι το 1291, οι Λουζινιάν έχασαν εντελώς το βασίλειο των Ιεροσολύμων κι έκτοτε οι επόμενοι βασιλείς της Κύπρου έφεραν μόνο τον τίτλο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ.

Ο Ούγος Γ΄, που αποκλήθηκε και μέγας, υπήρξε προστάτης των γραμμάτων. Μεταξύ άλλων, επέκτεινε κι εξωράισε το μοναστήρι του Πέλλα-Παΐς, που είχε ιδρυθεί από τον Ούγο Α΄. Ήταν επίσης ικανός στρατιωτικός ηγέτης. Ωστόσο οι αγώνες του στη Συρία και στην Παλαιστίνη για ανάκτηση του βασιλείου των Ιεροσολύμων δεν ήταν δυνατό, στις δεδομένες συνθήκες, να πετύχουν, παρά μόνο με τη συνένωση των χριστιανικών δυνάμεων και την ενισχυμένη προσπάθεια, πράγμα που δεν έγινε κατορθωτό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούγος Γ΄ νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα, της οικογένειας των Ιμπελίν, κόρη του Γκι των Ιμπελίν κοντόσταυλου της Κύπρου και εγγονή του γνωστού Ιωάννη ντ' Ιμπελέν, του γηραιού κυρίου της Βηρυτού. Μαζί της απέκτησε συνολικά 11 παιδιά, από τα οποία δύο έγιναν βασιλείς της Κύπρου:

Ο πρώτος γιος του Αμαλρίκ, ο

Ο δεύτερος γιος του Αμαλρίκ, ο

    • Ιωάννης, κοντόσταυλος στην Αρμενία, είχε γιο τον
      • Λέοντα Δ΄ τελευταίο βασιλιά της Αρμενίας (1342-1393).
  • η Μαρία, παντρεύτηκε τον Ιάκωβο Β΄ βασιλιά της Αραγονίας.
  • η Αλίκη, παντρεύτηκε τον Μπαλιάν των Ιμπελίν.
  • η Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον Θόρο Γ΄ βασιλιά της Μ. Αρμενίας.
  • η Ελβίζ (Helvis), παντρεύτηκε τον Χετούμ Β΄ βασιλιά της Μ. Αρμενίας και
  • η Ισαβέλλα, παντρεύτηκε τον Οσρίν βασιλιά της Μ. Αρμενίας.

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος
-
Βασιλέας της Κύπρου
1267-1284
Επόμενος
Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.