Ούγος Γ΄ της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ούγος Γ'
Armoiries Chypre Jérusalem.svg
βασιλιάς της Κύπρου
Περίοδος 1267 - 1284
Προκάτοχος Ούγος Β΄ της Κύπρου
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
Περίοδος 1268 - 1284 (μαζί με τη σύζυγό του Ισαβέλα)
Προκάτοχος Κορράδος Γ' Χοενστάουφεν
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
Γέννηση 1235
Θάνατος 1284
Σύζυγος Ισαβέλλα των Ιμπελίν
Επίγονοι Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
Ερρίκος Β΄ της Κύπρου
Αμαλρίκ
Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Αραγωνίας
Αμωρί
Γκυ της Κύπρου
Μαργαρίτα των Λουζινιάν
Αλίκη
Ελβίς
Ισαβέλλα
Οίκος Οίκος του Πουατιέ
Πατέρας Ερρίκος της Αντιόχειας
Μητέρα Ισαβέλλα των Λουζινιάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ούγος Γ΄ της Κύπρου (Hugues III de Chypre, 1235 - 24 Μαρτίου 1284) μέλος του Οίκου των Πουατιέ, Βασιλιάς της Κύπρου (1267 - 1284) και Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1268 - 1284) ήταν γιος του Ερρίκου της Αντιόχειας και της Ισαβέλλας της Κύπρου.[1] Η μητέρα του ήταν κόρη του Ούγου Α΄ της Κύπρου, όταν ο ξάδελφος του Ούγος Β΄ της Κύπρου της Κύπρου απεβίωσε ανήλικος χωρίς απογόνους (1267) τον διαδέχθηκε ο Ούγος Γ΄.

Βασιλιάς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Ούγος Γ΄ κέρδισε και τον θρόνο της Ιερουσαλήμ που είχε αποκτήσει ο προπάππους του Αμωρί Β΄ της Ιερουσαλήμ με τον γάμο του με την Ισαβέλλα Α΄ της Ιερουσαλήμ. Ο θρόνος χάθηκε από τον Οίκο των Λουζινιάν και τον κληρονόμησε ο Ιωάννης του Μπριέν, ο Ούγος Γ΄ διεκδίκησε και τον πήρε μέσω της συγγένειας. Την εποχή του ο Μαμελούκος σουλτάνος Μπαϊμπάρς άλωσε σταδιακά τις πόλεις και τα κάστρα του βασιλείου, ο Ούγος ήθελε να αντιδράσει δυναμικά αλλά μετά την απώλεια της Αντιόχειας ζήτησε ειρήνη χωρίς να σταματήσει τους Μαμελούκους. Ο Μπαϊμπάρ προσπάθησε να μεταφέρει τον πόλεμο στην Κύπρο, με επίθεση στην Λεμεσό (1271) αλλά απέτυχε. Ο Ούγος Γ΄ προσπάθησε να συνενώσει τις χριστιανικές δυνάμεις της Παλαιστίνης αλλά πέθανε στην Τύρο (1284). Ο Οίκος των Λουζινιάν είχε χάσει το 1291 ολόκληρο το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ, τους απέμεινε μόνο ο τίτλος.

Ο Ούγος Γ΄ που αποκλήθηκε "Μέγας" ήταν προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, έκανε επέκταση στο μοναστήρι του Πέλλα-Παΐς που είχε ιδρυθεί από τον Ούγο Α΄ και ήταν ικανός στρατιωτικός ηγέτης. Οι αγώνες του όμως στην Συρία και την Παλαιστίνη για να ανακτήσει το βασίλειο της Ιερουσαλήμ απέτυχαν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ισαβέλλα του Ιμπελέν, βασίλισσα της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ (1241 - 1324), κόρη του Γκυ του Ιμπελέν απέκτησε :

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marek, Miroslav. "Poitou 2"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • René Grousset, Histoire des croisades et du royaume franc de Jérusalem - III. 1188-1291 L'anarchie franque, Paris, Perrin, 1936 (réimpr. 2006)
  • René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, Paris, Payot, coll. « Bibliothèque historique », 1949 (réimpr. 1979)
  • Foundation for Medieval Genealogy : Hugues III de Chypre
Ούγος Γ΄ της Κύπρου
Γέννηση: 1235 Θάνατος: 24 Μαρτίου 1284
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κορραδίνος
Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
Armoiries de Jérusalem.svg

1268 - 1284
Διάδοχος
Ιωάννης Α΄ της Κύπρου
Προκάτοχος
Ούγος Β΄
Βασιλιάς της Κύπρου
Armoiries Chypre.svg

1267 - 1284
 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της LivePedia.

Η εισαγωγή του κειμένου της LivePedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hugh III of Cyprus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).