Άγιος Γεώργιος εν τη κυπαρίσσω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άγιος Γεώργιος εν τη κυπαρίσσω
Hagios Georgios en to kyparisso.jpg
Είδοςεκκλησία
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
ΧώραΤουρκία

Ο Άγιος Γεώργιος εν τη κυπαρίσσω υπήρξε ελληνική χριστιανική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Η τοποθεσία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός βρίσκεται κτισμένος επί λεωφόρου που οδηγεί από την Βλάγκα στην Ψάμαθο, στα ανατολικά της άλλοτε μονής της Περιβλέπτου, σήμερα αρμενική εκκλησίας.

Περιγραφή του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για άσημο, μικρό ναό, τον οποίο οι Οθωμανοί δεν χρησιμοποίησαν. Ο τρούλος του είναι έργο ακαλλές και χωρίς αρμονία. Πάνω από την πύλη της εισόδου υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που φέρει ως επιγραφή ένα ποίημα του κλεινού Πατριάρχη Κωνστάντιου, και το οποίο ιστορεί την επανέγερση της εκκλησίας μετά από την πυρκαγιά. Οι εικόνες του ναού δεν έχουν σωθεί, ούτε και άλλα Βυζαντινά κοσμήματα.

Ιστορία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εκκλησία αυτή μνημονεύουν οι συναξαριστές, λέγοντας ότι τα εγκαίνιά της γιορτάζονταν στις 28 Νοεμβρίου. Στον βίο του Μάρτυρα Χριστόφορου προσθέτουν ότι η μνήμη του γιορτάζονταν σε ένα εκκλησάκι κοντά στον Άγιο Γεώργιο εν τη κυπαρίσσω. Στον ναό αυτό του Αγίου Γεωργίου γινόταν και η σύναξη των Αγίων Μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά και του Αγίου Χριστοφόρου.

Η εκκλησία πυρπολήθηκε το 1782, και ακολούθως ανακαινίστηκε εκ θεμελίων από τον Πατριάρχη Κωνστάντιο στο ίδιο σχήμα και μέγεθος. Ο Κωνστάντιος φύτεψε και το κυπαρίσσι στο ίδιο μέρος που υπήρχε και πριν και είχε καεί από την φωτιά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]