Τέμενος Σεκμπάν μπασή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τέμενος του αρχιχωροφύλακος (Τουρκικά: Sekbanbaşı Mescidi ή Σεκμπάν μπασή μεστζηδί) υπήρξε Βυζαντινή χριστιανική εκκλησία αγνώστου ονόματος στην Κωνσταντινούπολη [1]. Η εκκλησία μετατράπηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας σε Ισλαμικό Τέμενος και το 1935 κατεδαφίστηκε (τότε ήταν ερειπωμένο τέμενος) για να γίνει η σημερινή λεωφόρος Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη [2].

Η τοποθεσία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο βρισκόταν στην συνοικία «σαράντα κρήνες», βόρεια του μεγάλου υδραγωγείου του Ουάλεντος. Απέναντι της εκκλησίας είναι οι λεγόμενες «σαράντα βρύσες», από τις οποίες σώζονται μόνο τέσσερις.

Περιγραφή του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία έχει μήκος 10,30 μέτρα και πλάτος 9,10 μέτρα. Στην δεξιά μεριά έχει ανεγερθεί μιναρές.

Ιστορία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του ναού είναι άγνωστη, όπως επίσης και το χριστιανικό όνομα του ναού. Ο ναός μετατράπηκε από κάποιον που πέθανε το 1496 και θάφτηκε στον ναό.

Κειμήλια του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ναό υπήρξε θαμμένος αυτός που τον μετέτρεψε σε Οθωμανικό τέμενος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2104510: Kirche Sekbanbaşı Mescidi Byzantion / Konstantinopolis, Istanbul». University of Cologne - Archaeological Institute. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2012. 
  2. «Sekbanbaşı Mescidi». Byzantium1200. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]