Κατάλογος Άγγλων μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το έμβλημα του Βασιλείου της Αγγλίας, 1558–1603

Ο πρώτος βασιλιάς που έλαβε τον τίτλο Rex Anglorum (Βασιλιάς της Αγγλίας) ήταν ο Όφα της Μερκίας, αν και δεν διατήρησε την ισχύ του. Τον 9ο αιώνα ο βασιλιάς του Ουέσσεξ, Έγκμερτ, ο οποίος κυριαρχούσε ήδη στο Κεντ και στο Σάσσεξ κατέκτησε την Μερκία το 829 και την Νορθούμπρια το 830 και έγινε κυρίαρχος όλων των βασιλείων της Αγγλίας.

Οίκος της Μερκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Όφα
(+OFFA•REX+)
774–796
Offa περίπου το 747 μ.Χ. Kίνεθριθ
πέντε παιδιά
796 μ.Χ.

Οίκος του Ουέσσεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Έγκμπερτ
(Ecgberht)
829–839
Egbert 775 μ.Χ.
γιος του Έλμουντ του Κεντ
Ρεντμπούργκα
τρία παιδιά
839 μ.Χ.
Έθελγουλφ
(Æþelwulf)
5 Φεβρουαρίου
839–856
Æthelwulf 795 μ.Χ.
γιος του Έγκμπερτ και της Ρεντμπούργκα
(1) Οσμπούργκα
έξι παιδιά
(2) Ιουδήθ της Φλάνδρας

χωρίς παιδιά
858 μ.Χ.
62 ή 63 ετών
Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ
(Æþelbald)
856–860
Aethelbald.jpg 834
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Ιουδήθ της Φλάνδρας
χωρίς παιδιά
860
26 ετών
Έθελμπερτ
(Æþelberht)
21 Δεκεμβρίου
860–865
King Æthelberht from All Souls College Chapel 835
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
άγνωστη
δύο παιδιά
865
30 ετών
Έθελρεντ
(Æþelræd)
865–871
Coin of Æthelred 837
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Βαλφρίντα
868
δύο παιδιά
871
34 ετών
Αλφρέδος ο Μέγας
(Ælfræd)
24 Απριλίου
871–899
Statue of Alfred the Great in Wantage 849
γιος του Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα
Έλσγουιθ
Γουίντσεστερ
868
έξι παιδιά
899
50 ετών
Εδουάρδος ο Γηραιός
(Eadweard)
899–924
Edward the Elder ανάμεσα σε 871877
γιος του Αλφρέδου του Μέγα και της Έλσγουιθ
(1) Έκγουιν
893
τρία παιδιά
(2) Έλφεντ
c.902
δέκα παιδιά
(3) Εντγκίφου του Κεντ
905
τέσσερα παιδιά
924

50 ετών
Έθελσταν της Αγγλίας
(Æþelstan)
3 Αυγούστου
924–939
King Athelstan from All Souls College Chapel 895
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Έντγουιν
ανύπαντρος 939
44 ετών
Εδμόνδος Α΄
(Eadmund)
28 Οκτωβρίου
939–946
Imaginary portrait of Edmund I 921
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Εντγκίφου του Κεντ
(1) Ελγκίφου του Σάφτσμπουρι
τρία παιδιά
(2) Έθελφλεντ του Ντάμερχαμ
944
χωρίς παιδιά
26 Μαΐου946
Πάκλτσερτς
25 ετών (δολοφονήθηκε)
Έντρεντ της Αγγλίας
(Eadred)
27 Μαΐου
946–955
Imaginary line engraving of Edred made by un unknown engraver after an unknown artist 923
γιος του Εδουάρδου του Γηραιού και της Ελγκίφα του Κεντ
ανύπαντρος 955
Φρομ, Σόμερσετ
32 ετών
Έντουι της Αγγλίας
(Eadwig)
24 Νοεμβρίου
955–959
Line engraving of Edwy made by an unknown engraver after an unknown artist c.940
γιος του Εδμόνδου Α΄ και της Ελτζίφα
Ελφτζίφου 959
περίπου 19 ετών
Έντγκαρ Α' ο Ειρηνικός
(Eadgar)
2 Οκτωβρίου
959–975
King Edgar of England c.943
Ουέσσεξ
γιος του Εδμόνδου Α΄ και της Ελτζίφα
(1) Έθελφλεντ
c.960
1 γιος
(2) Έλφθριθ
c.964
δύο γιοι
975
Γουίντσεστερ
32 ετών
Εδουάρδος ο μάρτυρας
(Eadweard)
9 Ιουλίου
975–978
St. Edward the Martyr c.962
γιος του Έντγκαρ και της Έλφριθ
ανύπαντρος 18 Μαρτίου 978
Κάστρο Κορφ
16 ετών (δολοφονήθηκε)
Έθελρεντ ο Ανέτοιμος
(Æþelræd Unræd)
19 Μαρτίου
978–1013 & 1014 - 1016
Image of Æthelred II with an oversize sword from the illuminated manuscript "The Chronicle of Abingdon" c.968
γιος του Έντγκαρ και της Έλφριθ
(1) Έλφραντ της Νορθούμπρια
4 παιδιά
(2) Ελτζίφα
991
έξι παιδιά
(3) Έμμα της Νορμανδίας
1002
τρία παιδιά<
23 Απριλίου 1016
Λονδίνο
48 ετών
Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος
(Eadmund)
24 Απριλίου –
30 Νοεμβρίου 1016
Edmund Ironside c.993
γιος του Έθελρεντ του Ανέτοιμου και της Έλφρεντ της Νορθούμπρια
Έντιθ της Ανατολικής Αγγλίας
δύο παιδιά
30 Νοεμβρίου 1016
Γκλάστονμπερι
23 ετών

Οίκος της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Σβεν Α' της Δανίας
(Svend Tveskæg)
25 Δεκεμβρίου
1013–1014
Sweyn Forkbeard, from an architectural element in the Swansea Guildhall, Swansea, Wales c.960
Δανία
γιος του Χάραλντ Α' της Δανίας και της Γκίριτ της Σουηδίας
(1) Γκουνχίλντα της Πολωνίας
c.990
επτά παιδιά
(2) Σίγκριντ η Υπερόπτης
c.1000
1 κόρη
3 Φεβρουαρίου 1014
Γκέινσμπορο
περίπου 54 ετών
Κανούτος ο Μέγας
(Knútr)
1 Δεκεμβρίου
1016–1035
Cnut.jpg c.995
γιος του Σβεν Α' της Δανίας και της Γκουνχίλντα της Πολωνίας
(1) Έλφγκιφου του Νορθάμπτον
δύο παιδιά
(2) Έμμα της Νορμανδίας
1017
12 Νοεμβρίου 1035
Σάφτσμπερι
ηλικία γύρω στα 40
Χάρολντ o λαγοπόδαρος
(Harald)
13 Νοεμβρίου
1035–1040
Harold1 Harefoot 02.jpg c.1016/7
γιος του Κανούτου του Μέγα και της Έλφγκιφου του Νορθάμπτον
Έλγκιφου
ένας γιος
17 Μαρτίου 1040
Οξφόρδη
ηλικία περίπου 23 ή 24
Αρθακανούτος
(Hardeknud)
18 Ιουνίου
1040–1042
CoinHarthacnut.jpg 1018
γιος του Κανούτου του Μέγα και της Έμμας της Νορμανδίας
άγνωστη 8 Ιουνίου 1042
Λάμπεθ
ηλικία 24 ετών

Οίκος του Ουέσσεξ (παλινόρθωση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος ο Εξομολογητής
(Eadweard)
9 Ιουνίου
1042–1066
Bayeux Tapestry scene1 EDWARD REX.jpg c.1003
Ισλιπ, Οξφορντσάιρ
γιος του Έθελρεντ του ανέτοιμου και της Έμμας της Νορμανδίας
Έντιθ του Ουέσσεξ
23 Ιανουαρίου 1045
δεν είχε παιδιά
5 Ιανουαρίου 1066
Ανάκτορο Ουέστμινστερ
60 ετών
Χάρολντ Β' της Αγγλίας
(Harold Godwinesson)
6 Ιανουαρίου–14 Οκτωβρίου 1066
Harold2.jpg c.1020
γιος του Γκόντουιν του Ουέσσεξ και της Γκίδα Θορκελσντότιρ
(1) Έντιθ Σουάνσα
έξι παιδιά

(2) Έντιθ της Μερκίας
Υόρκη
c.1064
δύο γιοι

14 Οκτωβρίου 1066
περίπου 46 ετών (πέθανε στη μάχη του Χέιστινγκς)
Έντγκαρ Έθελινγκ
(Eadgar Æþeling)
15 Οκτωβρίου–17 Δεκεμβρίου 1066.
Δεν πρόλαβε να στεφτεί επίσημα.
Edgar the Ætheling.jpg c.1053
Ουγγαρία
γιος του Εδουάρδου του Εξόριστου και της Άγκαθα
ανύπαντρος c.1125
72 ετών

Οίκος της Νορμανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Γουλιέλμος ο Κατακτητής
(Guillaume le Bâtard)
25 Δεκεμβρίου
1066–1087[1]
William the Conqueror depicted at the Battle of Hastings, on the Bayeux Tapestry c.1028
Κάστρο Φαλέζ
γιος του Ροβέρτου Α', δούκα της Νορμανδίας και της Ερλέβα[1]
Ματθίλδη της Φλάνδρας
Παρεκκλήσι Νοτρ Νταμ στο κάστρο του Ε, Νορμανδία
1053
δέκα παιδιά[1]
9 Σεπτεμβρίου 1087
Άγιος Γερβάσιος στη Ρουέν
περίπου 59 ετών.[1] Ετάφη στο Αββαείο του Αγίου Στεφάνου της Καέν
Γουλιέλμος Β' της Αγγλίας
(Willelm le Roux)
26 Σεπτεμβρίου
1087–1100[1]
Ο Γουλιέλμος απεικονίζεται στο Χειρόγραφο του Στόουε c.1060
Νορμανδία
γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και της Ματθίλδης της Φλάνδρας[1]
ανύπαντρος 2 Αυγούστου 1100
Νιου Φόρεστ
περίπου 40 ετών[1]
Ερρίκος Α' της Αγγλίας
(Henri Beauclerc)
5 Αυγούστου
1100–1135[2]
Henry I Σεπτέμβριος 1068
Σέλμπι
γιος του Γουλιέλμου του Κατακτητή και της Ματθίλδης της Φλάνδρας[2]
(1) Έντιθ της Σκωτίας
Αββαείο του Ουέστμινστερ
11 Νοεμβρίου 1100
4 παιδιά
(2) Αντελίζα του Λουβέν
Κάστρο Ουίνδσορ
29 Ιανουαρίου 1121
άτεκνοι [2]
1 Δεκεμβρίου 1135
Κάστρο Λυών-λα-Φορέ
67 ετών[2] Ετάφη στο Αββαείο Ρίντινγκ
Στέφανος της Αγγλίας
(Étienne de Blois)
22 Δεκεμβρίου
1135–1154[3]
Stephen c.1096
Μπλουά
γιος του Στέφανου Β' του Μπλουά και της Αδέλας της Νορμανδίας[2]
Ματθίλδη της Βουλώνης
Ουέστμινστερ
1125
πέντε παιδιά[2]
25 Οκτωβρίου 1154
Κάστρο Ντόβερ
περίπου 58 ετών[2]

Αμφισβητούμενη διεκδίκηση

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αυτοκράτειρα Ματθίλδη
(Mathilde,
Mahaut l'emperesse
)
7 Απριλίου–1 Νοεμβρίου 1141[4]
Αμφισβητούμενος τίτλος
Matilda 7 Φεβρουαρίου 1102
Σάτον Κουρτεναί
μόνη νόμιμη κόρη του Ερρίκου Α' και της Έντιθ της Σκωτίας[5]
(1) Ερρίκος Ε' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μαγεντία
6 Ιανοαυρίου 1114
άτεκνοι
(2) Γοδεφρείδος Ε' του Ανζού
Καθεδρικός της Λε Μανς
22 Μαΐου 1128
τρία παιδιά
10 Σεπτεμβρίου 1167
Νοτρ Νταμ ντι Πρε, Ρουέν
65 ετών[4]

Οίκος των Πλανταγενετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδεγαυοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Β΄
(Henri Court-mantel)
19 Δεκεμβρίου
1154–1189[6]
Henry II 5 Μαρτίου 1133
Λε Μανς
γιος του Γοδεφρείδου του Ανζού και της Ματθίλδης[6]
Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Καθεδρικός του Μπορντώ
18 Μαΐου 1152
οχτώ παιδιά[6]
6 Ιουλίου 1189
Ανάκτορο Σινόν
56 ετών.[6] Ετάφη στο Αββαείο του Φοντεβρώ
Ερρίκος ο Νεώτερος
(συμβασιλέας με τον πατέρα του)
14 Ιουνίου
1170–1183
Henry 28 Φεβρουαρίου 1155

γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας

Μαργαρίτα της Ουγγαρίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
27 Αυγούστου 1172
ένα παιδί
11 Ιουνίου 1183
Μαρτέλ, Λιμόζ
28 ετών. Ετάφη στον Καθεδρικό της Ρουέν
Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος
3 Σεπτεμβρίου
1189–1199[6]
Richard the Lionheart, an illustration from a 12th century codex 8 Σεπτεμβρίου 1157
Ανάκτορο Μπωμόν
γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[6]
Βερεγγάρια της Ναβάρρας
Λεμεσός
12 Μαΐου 1191
άτεκνοι[6]
6 Απριλίου 1199
Σαλύ
41 ετών[6] Ετάφη η καρδιά στον Καθεδρικό της Ρουέν και το σώμα στο Αββαείο του Φοντεβρώ
Ιωάννης ο Ακτήμονας
27 Μαΐου
1199–1216[7]
Tomb effigy of John 24 Δεκεμβρίου 1166
Ανάκτορο Μπωμόν
γιος του Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[7]
(1) Ισαβέλλα του Γκλόστερ
Κάστρο Μάρλμπορο
29 Αυγούστου 1189
άτεκνοι

(2) Ισαβέλλα της Ανγκουλέμης
Καθεδρικός του Μπορντώ
24 Αυγούστου 1200
πέντε παιδιά[7]

19 Οκτωβρίου 1216
Κάστρο Νιούαρκ
49 ετών[7] Ετάφη στον καθεδρικό του Γουόρστερ
Ερρίκος Γ'
28 Οκτωβρίου
1216–1272[8]
Henry III 1 Οκτωβρίου 1207
Κάστρο Γουίντσεστερ
γιος του Ιωάννη και της Ισαβέλλας της Ανγκουλέμης[8]
Ελεονώρα της Προβηγκίας
Καθεδρικός του Καντέρμπουρι
14 Ιανουαρίου 1236
εννιά παιδιά[8]
16 Νοεμβρίου 1272
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
65 ετών [8]
Εδουάρδος Α'
(Edward Longshanks)
16 Νοεμβρίου
1272–1307[9]
Gal nations edward i.jpg 17 Ιουνίου 1239
Παλάτι του Ουέστμινστερ
γιος του Ερρίκου Γ' και της Ελεονώρας της Προβηγκίας[9]
(1) Ελεονώρα της Καστίλης
Αββαείο Σάντα Μαρία λα Ρεάλ ντε Χουέλγκας
18 Οκτωβρίου 1254
17 παιδιά

(2) Μαργαρίτα της Γαλλίας
10 Σεπτεμβρίου 1299
τρία παιδιά[9]

7 Ιουλίου 1307
Μπραφ μπάι Σαντς
68 ετών[9]
Εδουάρδος Β'
7 Ιουλίου 1307 –
25 Ιανουαρίου 1327[10]
Modern depiction of Edward II 25 April 1284
Κάστρο Κέρναρφον
γιος του Εδουάρδου Α και της Ελεονώρας της Καστίλης[10]
Ισαβέλλα της Γαλλίας
Καθεδρικός της Βουλώνης
25 Ιανουαρίου 1308
πέντε παιδιά[10]
21 Σεπμτεβρίου 1327
Κάστρο Μπέρκλεϊ
43 ετών (δολοφονήθηκε)[10]
Εδουάρδος Γ'
25 Ιανουαρίου
1327–1377[11]
Edward III 13 Νοεμβρίου 1312
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Εδουάρδου Β' και της Ισαβέλλας της Γαλλίας[11]
Φιλίππη του Αινώ
Γιορκ Μίνστερ
24 Ιανουαρίου 1328
14 παιδιά [11]
21 Ιουνίου 1377
Ανάκτορο Σιν
64 ετών[11]
Ριχάρδος Β'
21 Ιουνίου 1377 –
29 Σεπμτεβρίου 1399[12]
Richard II, the sol-called 'Westminster Portrait', painted by an unknown artist working in the International Gothic style, 1390s 6 Ιανουαρίου 1367
Μπορντώ
γιος του Εδουάρδου του Μαύρου Πρίγκιπα και της Ιωάννας του Κεντ[12]
(1) Άννα της Βοημίας
14 Ιανουαρίου 1382
άτεκνοι

(2) Ισαβέλλα του Βαλουά
Καλαί
4 Νοεμβρίου 1396
άτεκνοι[12]

14 Φεβρουαρίου1400
Κάστρο Πόντεφρακτ
33 ετών[12]

Οίκος του Λάνκαστερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Δ'
(Henry Bolingbroke)
30 Σεπτεμβρίου
1399–1413[13]
Henry IV 3 Απριλίου 1366/7
Κάστρο Μπόλινγκμπροουκ
γιος του Ιωάννη της Γανδης και της Λευκής του Λάνκαστερ[13]
(1) Μαρία του Μποχύν
Κάστρο Αρούντελ
27 Ιουλίου 1380
επτά παιδιά

(2) Ιωάννα της Ναβάρρας
Καθεδρικός του Ουέστμινστερ
7 Φεβρουαρίου 1403
δεν έκαναν παιδιά[13]

20 Mαρτίου 1413
Αββαείο του Ουέστμινστερ
45 ή 46 ετών[14]
Ερρίκος Ε'
20 Μαρτίου
1413–1422[13]
Henry V 9 Αυγούστου 1387 (ή 16 Σεπτεμβρίου)
Κάστρο Μόνμαουθ
γιος του Ερρίκου Δ' και της Μαρίας ντε Μποχύν[13]
Αικατερίνη του Βαλουά
Καθεδρικός της Τρουά
2 Ιουνίου 1420
ένας γιος[13]
31 Αυγούστου 1422
Ανάκτορο Βινσέν
35 ετών [13]
Ερρίκος ΣΤ'
31 Αυγούστου 1422 – 4 Μαρτίου 1461[15]
Henry VI 6 Δεκεμβρίου 1421
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Ερρίκου Ε' και της Αικατερίνης του Βαλουά[15]
Μαργαρίτα του Ανζού
Αββαείο του Τίτσφιλντ
22 Απριλίου 1445
1 γιος[15]
21 Μαΐου 1471
Πύργος του Λονδίνου
49 ετών (δολοφονήθηκε)[15]

Οίκος της Υόρκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Οίκος της Υόρκης

Ο Οίκος της Υόρκης καταγόταν από τον Εδμόνδο του Λάνγκλεϊ, ο οποίος ήταν 1ος Δούκας της Υόρκης και τέταρτος επιζών γιος του Εδουάρδου Γ΄.

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος Δ'
4 Μαρτίου1461 – 2 Οκτωβρίου 1470[16]
Edward IV 28 Απριλίου 1442
Ρουέν
γιος του Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου δούκα της Υόρκης και της Σεσίλ Νέβιλ[16]
Ελίζαμπεθ Γούντβιλ
Γκράφτον Ρέτζις
1 Μαΐου 1464
δέκα παιδιά[16]
9 Απριλίου 1483
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
40 ετών[16]

Οίκος του Λάνκαστερ (παλινόρθωση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος ΣΤ΄
2 Οκτωβρίου 1470 – 11 Απριλίου 1471[15]
Henry VI 6 Δεκεμβρίου 1421
Κάστρο Ουίνδσορ
γιος του Ερρίκου Ε' και της Αικατερίνης του Βαλουά[15]
Μαργαρίτα του Ανζού
Αββαείο του Τίτσφιλντ
22 Απριλίου 1445
1 γιος[15]
21 Μαΐου 1471
Πύργος του Λονδίνου
49 ετών (δολοφονήθηκε)[15]

Οίκος της Υόρκης (παλινόρθωση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Εδουάρδος Δ'
11 Απριλίου 1471 – 9 Απριλίου 1483[16]
Edward IV 28 April 1442
Ρουέν
Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου Δούκα της Υόρκης και της Σεσίλ Νέβιλ της Υόρκης[16]
Ελίζαμπεθ Γούντβιλ
Γκράφτον Ρέτζις
1 Μαΐου 1464
δέκα παιδιά[16]
9 Απριλίου 1483
Ανάκτορο του Ουεστμίνστερ
40 ετών[16]
Εδουάρδος Ε'
9 Απριλίου – 25 Ιουνίου 1483[17]
Edward V 2 Νοεμβρίου 1470
Ουέστμινστερ
γιος του Εδουάρδου Δ' και της Ελίζαμπεθ Γούντβιλ[17]
ανύπαντρος περίπου 1483
Λονδίνο
περίπου 12 ετών (κατά την παράδοση δολοφονήθηκε)[18]
Ριχάρδος Γ'
26 Ιουνίου
1483 – 1485[19]
Richard III 2 Οκτωβρίου 1452
Κάστρο Φόθερινγκεϊ
γιος του Ριχάρδου Πλανταγενέτη, 3ου Δούκα της Υόρκης και της Σέσιλ Νέβιλ της Υόρκης[20]
Άννα Νέβιλ
Αββαείο του Ουέστμινστερ
12 Ιουλίου 1472
1 γιος[20]
22 Αυγούστου 1485
Μάχη του Μπόσγουορθ
32 ετών (σκοτώθηκε στη Μάχη)[20]

Οίκος των Τυδώρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ερρίκος Ζ' Τυδώρ
22 Αυγούστου
1485–1509[21]
Henry VII, by Michel Sittow, 1505 28 Ιανουαρίου 1457
Κάστρο Πέμπροουκ
γιος του Εδμόνδου Τυδώρ και της Μαργαρίτας Μπωφόρ[21]
Ελισάβετ της Υόρκης
Αββαείο του Ουέστμινστερ
18 Ιανουαρίου 1486
οχτώ παιδιά[21]
21 Απριλίου 1509
Ανάκτορο Ρίτσμοντ
52 ετών[21]
Ερρίκος Η'
21 Απριλίου
1509–1547[22]
Ο Ερρίκος Η' , από τον Χανζ Χολμπάϊν,1536 28 Ιουνίου 1491
Παλάτι του Γκρήνουιτς
γιος του Ερρίκου Ζ' και της Ελισάβετ της Υόρκης[22]
Αικατερίνη της Αραγωνίας
Γκρίνουιτς
11 Ιουνίου 1509
μία κόρη
28 Ιανουαρίου 1547
Ανάκτορο Γουάιτχολ
55 ετών[22]
Άννα Μπολέυν
Ανάκτορο του Ουέστμινστερ
25 Ιανουαρίου 1533
μία κόρη
Τζέην Σέημουρ
Ανάκτορο Ουάιτχολ
30 Μαΐου1536
ένας γιος
Άννα της Κλεβ
Ανάκτορο Γκρίνουιτς
6 Ιανουαρίου 1540
Αικατερίνη Χάουαρντ
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
28 Ιουλίου 1540
Αικατερίνη Παρρ
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
12 Ιουλίου 1543
Εδουάρδος Στ'
28 Ιανουαρίου
1547–1553[23]
Edward VI, by Hans Eworth 12 Οκτωβρίου 1537
Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ
υιός του Ερρίκου Η' και της Τζέην Σέημουρ[23]
Άγαμος 6 Ιουλίου 1553
Ανάκτορο Γκρήνουιτς
ηλικία 15 ετών[23]

Αμφισβητούμενη διεκδίκηση

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ιωάννα Γκρέι
(Η Βασίλισσα των Εννέα Ημερών)
10 Ιουλίου–19 Ιουλίου 1553[24]
αμφισβητούμενος τίτλος
Streathamladyjayne.jpg Οκτώβριος 1537
Μπράντγκεϊτ Παρκ
κόρη του Ερρίκου Γκρέι, 1ου Δούκα του Σάφοκ και της Λαίδης Φράνσις Μπράντον[24]
Γκίλντφορντ Ντάντλεϊ
Στραντ, Λονδίνο
21 Mαΐου 1553
άτεκνη[25]
12 Φεβρουαρίου 1554
Πύργος του Λονδίνου
16 ετών(αποκεφαλίστηκε)[24]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Μαρία Τυδώρ
(Bloody Mary)
19 Ιουλίου
1553–1558[23]
Η Μαρία Α', από τον Αντόνιους Μορ, 1554 18 Φεβρουαρίου 1516
Παλάτι του Γκρίνουιτς
κόρη του Ερρίκου Η' και Αικατερίνης της Αραγωνίας[23]
Φίλιππος Β' της Ισπανίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
25 Ιουλίου 1554
άτεκνη[23]
17 Νοεμβρίου 1558
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
42 ετών[23]
Φίλιππος Β' της Ισπανίας
25 Ιουλίου 1554 –
17 Νοεμβρίου 1558
(γιούρε ουξόρις)
αμφίβολη κατάσταση
King Philip of England 21 Μαΐου 1527
Βαγιαδολίδ, Ισπανία
γιος του Καρόλου Ε', Άγιου Ρωμαίου Αυτοκράτορα, και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(2) Μαρία Α' της Αγγλίας
Καθεδρικός του Ουίντσεστερ
25 Ιουλίου 1554
άτεκνος
τρεις άλλοι γάμοι
και επτά παιδιά
13 Σεπτεμβρίου 1598
Εσκοριάλ, Ισπανία
71 ετών
Eλισάβετ Α΄
(Η Παρθένος Βασίλισσα)
17 Νοεμβρίου
1558–1603[23]
Elizabeth I, by Darnley 7 Σεπτεμβρίου 1533
Παλάτι του Γκρήνουιτς
κόρη του Ερρίκου Η΄ και της Άννας Μπολέιν[23]
ανύπαντρη 24 Mαρτίου 1603
Παλάτι του Ρίτσμοντ
69 ετών[23]

Οίκος των Στιούαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Οίκος των Στιούαρτ
Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ιάκωβος Α΄
24 Μαρτίου
1603–1625[26]
ο Ιάκωβος Α', από τον Πάουλους βαν Σόμερ 19 Ιουνίου 1566
Κάστρο του Εδιμβούργου
γιος του Χένρι Στιούαρτ Ντάντλεϊ και της Μαρίας Α' της Σκωτίας[26]
Άννα της Δανίας
Όσλο
23 Νοεμβρίου 1589
επτά παιδιά[26]
27 Μαρτίου 1625
Ανάκτορο Θέομπαλντς
58 ετών[26]
Κάρολος Α'
(Άγιος Κάρολος ο Μάρτυρας[27])
27 Mαρτίου
1625–1649[28]
Charles I (Daniel Mytens).jpg 19 Νοεμβρίου 1600
Παλάτι του Ντάνφερμλαϊν
γιος του Ιακώβου Α' και της Άννας της Δανίας[28]
Ενριέττα Μαρία της Γαλλίας
Αββαείο του Αγίου Αυγουστίνου
13 Ιουνίου 1625
εννέα παιδιά[28]
30 Ιανουαρίου 1649
Παλάτι του Ουάιτχολ
48 ετών (αποκεφαλίστηκε)[28]

Κοινοπολιτεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Όλιβερ Κρόμγουελ
(Old Ironsides)
16 Δεκεμβρίου
1653–1658[29]
Oliver Cromwell 25 Απριλίου 1599
Χάντιγκτον[29]
γιος του Ρόμπερτ Κρόμγουελ και της Ελισάβετ Στιούαρτ[30]
Ελισάβετ Μπουρσιέ
Άγιος Αιγίδιος[31]
22 Αυγούστου 1620
εννιά παιδιά[29]
3 Σεπτεμβρίου 1658
Γουάιτχολ
59 ετών[29]
Ρίτσαρντ Κρόμγουελ
(Tumbledown Dick)
3 Σεπτεμβρίου 1658
– 7 Μαΐου 1659[32]
ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ 4 Οκτωβρίου 1626
Χάντιγκτον
γιος του Όλιβερ Κρόμγουελ και της Ελισάβετ Μπουρσιέ[32]
Ντόροθι Μάιτζορ
Μάιος 1649
εννιά παιδιά[32]
12 Ιουλίου 1712
Τσέσχαντ
85 ετών[33]

Οίκος των Στιούαρτ (παλινόρθωση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moνάρχης Πορτραίτο Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Β΄
1660–1685[34]
Οι βασιλικοί θεωρούσαν αρχή της βασιλείας του το 1649
Charles II (1670s).jpg 29 Μαΐου 1630
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Καρόλου Α' και της Εριέττας Μαρίας της Γαλλίας[35]
Αικατερίνη της Μπραγκάνζα
Πόρτσμουθ
21 Μαΐου 1662
τρία νόμιμα παιδιά (κανένα δεν επέζησε της βρεφικής ηλικίας)[35]
6 Φεβρουαρίου 1685
Παλάτι του Ουάϊτχολ
54 ετών[35]
Ιάκωβος Β'
6 Φεβρουαρίου 1685 –
23 Δεκεμβρίου 1688[36]
James II by John Riley.png 14 Οκτωβρίου 1633
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
γιος του Καρόλου Α΄ και της Ενριέττας-Μαρίας της Γαλλίας[36]
(1) Άννα Χάιντ
Στραντ, Λονδίνο
3 Σεπτεμβρίου 1660
οκτώ παιδιά

(2) Mαρία της Μοντένα
Ντόβερ
21 Νοεμβρίου 1673
επτά παιδιά[36]

16 Σεπτεμβρίου 1701
Ανάκτορο του Σεν Ζερμέν αν Λε
67 ετών[36]
Γουλιέλμος Γ' της Αγγλίας
(Γουλιέλμος της Οράγγης)
13 Φεβρουαρίου
1689–1702[37]
William III of England.jpg
4 Νοεμβρίου 1650
Χάγη
γιος του Γουλιέλμου Β' της Οράγγης και της Μαρίας, πριγκίπισσας της Οράγγης και κόμισσας του Νασσάου[38]
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
4 Noεμβρίου 1677
τρία παιδιά (κανένα δεν επέζησε της βρεφικής ηλικίας)[37]
8 Mαρτίου 1702
Παλάτι του Κένσινγκτον
51 ετών[37]
Mαίρη Β΄
13 Φεβρουαρίου
1689–1694[36]
Queen Mary II.jpg 30 Απριλίου 1662
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄ και της Άννας Χάιντ[36]
28 Δεκεμβρίου 1694
Παλάτι του Κένσινγκτον
32 ετών[36]
Άννα
8 Mαρτίου
1702–1707
Μεγάλη Βρετανία
1 Μαΐου 1707-1714
Anne1705.jpg 6 Φεβρουαρίου 1665
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
κόρη του Ιακώβου Β΄και της Άννας Χάιντ
Γεώργιος της Δανίας
Παλάτι του Αγίου Ιακώβου
28 Ιουλίου 1683
17 παιδιά
1 Αυγούστου 1714
Παλάτι του Κένσινγκτον
49 ετών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «thePeerage.com - Person Page 10203». http://www.thepeerage.com/p10203.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «thePeerage.com - Person Page 10204». http://www.thepeerage.com/p10204.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  3. «STEPHEN (of Blois) - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_england/stephen.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  4. 4,0 4,1 Η Ματθίλδη βασίλευσε την ίδια περίοδο με το Στέφανο, αλλά η βασιλεία της αμφισβητείται. «thePeerage.com - Person Page 10204». http://www.thepeerage.com/p10204.htm#i102037. Ανακτήθηκε στις 2007-10-27. 
  5. «MATILDA (the Empress) - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_england/matilda.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-27. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 «thePeerage.com - Person Page 10202». http://www.thepeerage.com/p10202.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 «thePeerage.com - Person Page 10201». http://www.thepeerage.com/p10201.htm#i102006. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «thePeerage.com - Person Page 10193». http://www.thepeerage.com/p10193.htm#i101923. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 «thePeerage.com - Person Page 10191». http://www.thepeerage.com/p10191.htm#i101903. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Ο Εδουάρδος καθαιρέθηκε επισήμως από το Κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου 1327, έχοντας φυλακιστεί ήδη από τις 16 Νοεμβρίου 1326. «thePeerage.com - Person Page 10094». http://www.thepeerage.com/p10094.htm#i100933. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 «thePeerage.com - Person Page 10188». http://www.thepeerage.com/p10188.htm#i101871. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Ο Ριχάρδος Β' καθαιρέθηκε και ήταν κρατούμενος του Ερρίκου Δ', ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο διεκδικώντας τα δικαιώματα του πατέρα του, Ιωάννη της Γάνδης. «thePeerage.com - Person Page 10206». http://www.thepeerage.com/p10206.htm#i102054. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 «thePeerage.com - Person Page 10187». http://www.thepeerage.com/p10187.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  14. «HENRY IV - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_england/henry4.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 15,7 Ο Εδουάρδος Δ' άρπαξε το θρόνο το 1461 έπειτα από έτη εμφυλίου πολέμου. Ο Ερρίκος ΣΤ' ανέβηκε και πάλι για 5 μήνες το 1470 πριν εκτοπιστεί μόνιμα. «thePeerage.com - Person Page 10186». http://www.thepeerage.com/p10186.htm#i101859. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 16,6 16,7 Ο Εδουάρδος σύντομα εκθρονίστηκε από τον Ερρίκο ΣΤ'.«thePeerage.com - Person Page 10164». http://www.thepeerage.com/p10164.htm#i101635. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  17. 17,0 17,1 Ο Εδουάρδος Ε' εκθρονίστηκε από τον Ριχάρδο Γ', ο οποίος σφετερίστηκε το θρόνο βάσει του ότι ο Εδουάρδος ήταν σφετεριστής. «EDWARD V - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_england/edward5.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  18. «thePeerage.com - Person Page 10165». http://www.thepeerage.com/p10165.htm#i101645. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  19. «RICHARD III - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_england/richard3b.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  20. 20,0 20,1 20,2 «thePeerage.com - Person Page 10163». http://www.thepeerage.com/p10163.htm#i101628. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 «thePeerage.com - Person Page 10142». http://www.thepeerage.com/p10142.htm#i101418. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  22. 22,0 22,1 22,2 «thePeerage.com - Person Page 10148». http://www.thepeerage.com/p10148.htm#i101473. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 23,6 23,7 23,8 23,9 «thePeerage.com - Person Page 10150». http://www.thepeerage.com/p10150.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  24. 24,0 24,1 24,2 Η Ιωάννα εκθρονίστηκε για χάρη της Μαρίας Τυδώρ. «thePeerage.com - Person Page 10152». http://www.thepeerage.com/p10152.htm#i101513. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  25. «Lady Jane Grey: Marriage». http://www.britannia.com/history/ladyjane/marriage.html. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 «thePeerage.com - Person Page 10137». http://www.thepeerage.com/p10137.htm#i101370. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  27. philorthodox: Saint Charles of England, King and Martyr
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 «thePeerage.com - Person Page 10138». http://www.thepeerage.com/p10138.htm#i101375. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  29. 29,0 29,1 29,2 29,3 «Oliver Cromwell 1599-1658». http://www.british-civil-wars.co.uk/biog/oliver-cromwell.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  30. «Oliver Cromwell - Faq 1». http://www.olivercromwell.org/faqs1.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  31. «New Page 1». http://www.stgilescripplegate.org.uk/frhistory.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  32. 32,0 32,1 32,2 «Richard Cromwell, Lord Protector, 1626-1712». http://www.british-civil-wars.co.uk/biog/richard-cromwell.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  33. «CROMWELL, Richard - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/commonwealth/cromwell2.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  34. Britannia: Monarchs of Britain
  35. 35,0 35,1 35,2 «thePeerage.com - Person Page 10139». http://www.thepeerage.com/p10139.htm#i101388. Ανακτήθηκε στις 2008-11-30. 
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 36,6 «thePeerage.com - Person Page 10136». http://www.thepeerage.com/p10136.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  37. 37,0 37,1 37,2 «thePeerage.com - Person Page 10141». http://www.thepeerage.com/p10141.htm#i101402. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25. 
  38. «WILLIAM III - Archontology.org». http://www.archontology.org/nations/england/king_grbritain/william3.php. Ανακτήθηκε στις 2007-10-25.