Πύλη:Αγγλία/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Αγγλίας
Σημαία της Αγγλίας
Βασιλικό Έμβλημα της Αγγλίας
Βασιλικό Έμβλημα της Αγγλίας
Τοποθεσία της Αγγλίας, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Αγγλία (/ˈɪŋɡlənd/ ) είναι μια χώρα που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ηπειρωτική της περιοχή είναι στο κεντρικό και νότιο τμήμα της νήσου της Μεγάλης Βρετανίας, στον Βόρειο Ατλαντικό. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 51.000.000 κάτοικοι, το 84% περίπου του πλυθησμού του Ην. Βασιλείου.

Η Αγγλία έχει εποικιθεί από ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών για πάνω από 29.000 χρόνια, αλλά έχει πάρει το όνομά της από τους Άγγλους, ένα από τα Γερμανικά φύλα που μετανάστευσαν στη Βρετανία κατά τον 5ο και 6ο αιώνα. Η Αγγλία κατέστη ένα ενοποιημένο κράτος το 927, και μετά την Περίοδο των Ανακαλύψεων συνέτεινε σημαντικά στις πολιτιστικές και νομικές επιρροές στην παγκόσμια περιοχή. Η Αγγλία ήταν η περιοχή όπου αναπτύχθηκαν η Αγγλική γλώσσα, η Αγγλικανική εκκλησία και το αγγλικό δίκαιο, που αποτελεί βάση για το κοινό δίκαιο αρκετών χωρών του κόσμου. Οι καινοτομίες που προήλθαν από την Αγγλία έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί από άλλα έθνη, όπως για παράδειγμα το κοινοβουλευτικό σύστημα της, που είναι το παλαιότερο στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η Αγγλία απετέλεσε κέντρο της βιομηχανικής Επανάστασης και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο στη βιομηχανοποίηση. Με την ίδρυση της Βασιλικής Εταιρείας το 1660, η Αγγλία έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πειραματικής επιστήμης.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας είναι πεδινό, αλλά υπάρχουν και ορεινές περιοχές στον Βορρά αλλά και στον Νότο και στα Νότιο-Δυτικά. Το Λονδίνο, μια παγκόσμια πόλη, είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας, η μεγαλύτερη μητρόπολη του Ην. Βασιλείου και η μεγαλύτερη αστική ζώνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πληθυσμός της Αγγλίας είναι συγκεντρωμένός στο Λονδίνο και την Νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς και στις κατοικημένες περιοχές στα κεντρικά, στη Βορειοδυτική Αγγλία, τη Βορειοανατολική Αγγλία και το Γιορκσάιρ, που αναπτύχθηκαν ως σημαντικές βιομηχανικές περιοχές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.