Λάιος ο Λάμβακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάιος ο Λάμβακος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΘήβες
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙοκάστη[1]
Ευρύκλεια
ΤέκναΟιδίποδας[1][2]
ΓονείςΛάβδακος[1][2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Θήβας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λάιος ήταν πρόσωπο της Ελληνικής μυθολογίας γιος του Λάβδακου και μυθικός βασιλιάς της Θήβας.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ο πατέρας του Λάιου πεθαίνει. Τη θέση στον θρόνο παίρνει ο Λύκος, ο οποίος εξορίζει τον Λάιο στην Ηλεία, όπου φιλοξενείται από τον βασιλιά της Ηλείας, Πέλοπα. Ο Πέλοπας είχε έναν γιο, τον Χρύσιππο, την διαπαιδαγώγηση του οποίου ανέθεσε στον Λάιο. Ο Λάιος ερωτεύτηκε τον μικρό Χρύσιππο και τον βίασε. Ο Χρύσιππος ντροπιασμένος αυτοκτόνησε. Φοβισμένος ο Λάιος για την οργή του Πέλοπα, έφυγε και επέστρεψε στη Θήβα. Εκεί εύκολα ανέλαβε τον θρόνο της Θήβας.

Ο Πέλοπας, αφού εξεστράτευσε κατά των Θηβών, στεναχωρημένος και οργισμένος για τον άδικο χαμό του γιου του καταριέται τον Λάιο να μην αποκτήσει παιδιά και αν ποτέ κάνει να πεθάνει από το χέρι του γιου του. Η ευχή του εισακούστηκε από του Θεούς ή, κατά άλλους, από την Ήρα, επειδή η ενέργειά του αποτέλεσε ύβρη για τους Νόμους και επιπλέον επειδή είχαν υποσχεθεί στον Πέλοπα, πως θα τιμωρήσουν αυτόν που θα τον βλάψει.

Ο Λάιος παντρεύεται την κόρη του Μενοικέα, Ιοκάστη ή Επικάστη. Μην έχοντας αποκτήσει παιδιά, αποφασίζει να μάθει από τους Δελφούς αν θα αποκτήσει διάδοχο. Η Πυθία του χρησμοδοτεί πως αν γεννήσει γιο θα πεθάνει από τα χέρια του. Έτσι μετά από αυτό ο Λάιος απέφευγε την επαφή με την γυναίκα του, αποκρύπτοντάς της τον χρησμό. Η Ιοκάστη όμως μια νύχτα τον μέθυσε και έτσι απέκτησε τον Οιδίποδα.

Μόλις γεννήθηκε ο Οιδίποδας, ο Λάιος τρυπά τα πόδια του βρέφους, τα δένει και το παραδίδει σε έναν δούλο με την εντολή να το εγκαταλείψει στο βουνό Κιθαιρώνα, στο έλεος των Θεών ή της Τύχης.

Μετά από χρόνια αποφασίζει να μάθει την τύχη του παιδιού του και πηγαίνει προς το Μαντείο των Δελφών. Στην πορεία του προς στους Δελφούς συναντά σε ένα τρίστρατο, την "Σχιστή οδό", τον Οιδίποδα. Αγνοώντας ο ένας την αληθινή ταυτότητα του άλλου, συγκρούονται στην αρχή με λόγια και ύστερα μάχονται. Ο Οιδίποδας σκοτώνει έτσι τον πατέρα του και τους συνοδούς του, εκτός από έναν. Ο διασωθείς δούλος πηγαίνει πίσω στις Θήβες, όπου και ανακοινώνει τον θάνατο του Λάιου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]