Κωστής Χατζηδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κωνσταντίνος Χατζηδάκης)
Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
27 Ιουνίου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΘεόδωρος Πελαγίδης
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
18 Ιανουαρίου 2016
Μαζί μεΆδωνις Γεωργιάδης
ΠρόεδροςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΣταύρος Δήμας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Περίοδος
5 Ιανουαρίου 2021 – 26 Μαΐου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΓιάννης Βρούτσης
ΔιάδοχοςΠατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
16 Σεπτεμβρίου 2007
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Περίοδος
9 Ιουλίου 2019 – 4 Ιανουαρίου 2021
ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΓιώργος Σταθάκης
ΔιάδοχοςΚώστας Σκρέκας
Υπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιουνίου 2013 – 9 Ιουνίου 2014
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΠροκάτοχοςΟ ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ΔιάδοχοςΝίκος Δένδιας
Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 24 Ιουνίου 2013
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΑναπληρωτήςΣταύρος Καλογιάννης
ΠροκάτοχοςΙ. Στουρνάρας (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας)
Σ. Σιμόπουλος (Υποδομών)
ΔιάδοχοςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)
Ο ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
Περίοδος
8 Ιανουαρίου 2009 – 7 Οκτωβρίου 2009
ΠρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής
ΠροκάτοχοςΧρήστος Φώλιας
ΔιάδοχοςΛούκα Κατσέλη (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας)
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ελλάδας
Περίοδος
18 Σεπτεμβρίου 2007 – 7 Ιανουαρίου 2009
ΠρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής
ΠροκάτοχοςΜιχάλης Λιάπης
ΔιάδοχοςΕυριπίδης Στυλιανίδης
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
12 Ιουνίου 1994 – 16 Σεπτεμβρίου 2007
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση20 Απριλίου 1965 (1965-04-20) (58 ετών), Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα
ΕθνότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΠόπη Καλαϊτζή
Παιδιά1
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο του Κεντ
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
Ιστοσελίδαkhatzidakis.gr
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωστής Χατζηδάκης (Ρέθυμνο, 20 Απριλίου 1965) είναι Έλληνας πολιτικός, δικηγόρος, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας[1], ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις 27 Ιουνίου 2023.[2]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο[3] στις 20 Απριλίου του 1965, μεγάλωσε στον Άγιο Ιωάννη Μυλοποτάμου και τελείωσε το Λύκειο Περάματος Ρεθύμνου και κατάγεται από πολιτική οικογένεια[4]. Το 1983 εισήχθη στη Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), ενώ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Έχει παντρευτεί τη γιατρό, πρώην στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, Πόπη Καλαϊτζή[5]. Μαζί έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Γιάννη.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας από το 1987 μέχρι το 1989 (διαδεχόμενος τον Γιώργο Βουλγαράκη)[6] και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης της Ελλάδας (ΕΦΕΕ) .

Τη διετία 1989-90 ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος, εν όψει των αναμετρήσεων του 1989 και του Απριλίου 1990.

Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας, ο Κωστής Χατζηδάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 1992 [εκκρεμεί παραπομπή] εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1994[7].

Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1994 ο Χατζηδάκης εξελέγη ευρωβουλευτής,[8] τέταρτος νεότερος ευρωβουλευτής σε ολόκληρη την Ευρωβουλή [εκκρεμεί παραπομπή]. Τον Ιανουάριο του 1997 εκλέγεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής.

Επανεκλέγεται ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1999 και αμέσως μετά αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωβουλής.

Επανεκλέγεται τρίτη φορά ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2004, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται εκ νέου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα περιφερειακής πολιτικής. Το 2006 αναδεικνύεται από το "Parliament Magazine" (en:Parliament Magazine) «Ευρωβουλευτής της χρονιάς στο τομέα της Περιφερειακής πολιτικής».[9].

Στις εκλογές του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών και στη συνέχεια ορίζεται υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή

Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 επανεκλέγεται βουλευτής Β' Αθηνών και ορίζεται από τον Αντώνη Σαμαρά Τομεάρχης Ανάπτυξης.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 εκλέγεται και πάλι βουλευτής Β' Αθηνών.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, αναλαμβάνει υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ήταν υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέγεται ξανά βουλευτής στη Β' Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπρόεδρος της ΝΔ με αρμοδιότητα τη σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1994-2007: Στο Ευρωκοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ευρωεκλογές του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής[10]. Επανεξελέγη ευρωβουλευτής για άλλες δύο φορές (1999 και 2004). Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής. Διετέλεσε επίσης μέλος των Επιτροπών Μεταφορών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Εσωτερικής Αγοράς και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από το 1999 μέχρι το 2002, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών. Παράλληλα είχε δύο θητείες (1997-1999 και 2002-2007) ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου και τακτικό μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας.[11]

Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[12] Τον Ιανουάριο του 1997 εκλέγεται Κοινοβου­λευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) της «Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ε.Λ.Κ.», η οποία έχει ως κύριο αντικείμενό της τις χρηματοδοτήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ).

Από κοινού με τη Βρετανίδα εκπρόσωπο του Εργατικού κόμματος Αρλήν Μακάρθυ (Arlene McCarthy), εισηγήθηκε την έκθεση του Τμήματος της Περιφερειακής Ανάπτυξης στις διατάξεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Τον Ιανουάριο του 2002, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών, εξελέγη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος (Συντονιστής), στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού.

Ο επόμενος ρόλος του Χατζηδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής ήταν η ανάληψη της εισήγησης για το Δ' ΚΠΣ και την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, καθώς και για τις οικονομικές προβλέψεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.[13]

Για την κοινωνική πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μέλος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, υπήρξε ένας από τους εισηγητές της Έκθεσης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Κοινωνικής Δράσης (1995-1997) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε το τμήμα της έκθεσης «Κοινωνική Προστασία, Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», το οποίο ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.[14] Τον Απρίλιο το 2023 ύστερα από συνάντηση του στο μέγαρο Μάξιμου με τον πρωθυπουργό εισηγήθηκε και  έγινε νόμος  του κράτους  η αύξηση  του κατωτάτου  μισθού στα 780 ευρώ [1]

Για τα εθνικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου.[15]

Ως μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παράλληλα, επισκέφθηκε πολλές φορές την Τουρκία μεταφέροντας το μήνυμα για ένα ειρηνικό μέλλον. Τον Νοέμβριο του 1999 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» για τη συνεισφορά του στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών.[16]

2007-2009: Πρώτη κυβερνητική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών[17] και ορίζεται Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών[18] στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.[19] Εργάστηκε για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Ολυμπιακή[20], την εξυγίανση του ΟΣΕ[21], την ενίσχυση πράσινων μεταφορών[22], τη νυχτερινή λειτουργία του Μετρό τα σαββατοκύριακα[23], την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά[24] και του Ηλεκτρικού προς την Εθνική Οδό[25], την προώθηση του σχεδίου για μεγάλο και σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.[26] Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης.[27] Εργάζεται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ[28] και του ΕΣΠΑ, για τη συνέχιση του εθνικού σχεδίου για τους αγωγούς, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας με προγράμματα όπως π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες[29], αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας με τα προγράμματα για την απόσυρση κλιματιστικών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.[30] 

Ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακής Αεροπορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 του ανατέθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας[31], το οποίο απασχολούσε το κράτος από τη δεκαετία του '70 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ελλείμματα της εταιρείας, τα οποία διογκώθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν.[32][33] Η οικονομική κατάσταση της Ολυμπιακής ολοένα και χειροτέρευε, με αποτέλεσμα το 2008 να παράγει έλλειμμα 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη έφταναν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ.[34]

Για την επίλυση του προβλήματος, ο Χατζηδάκης ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις: κανείς εργαζόμενος δεν θα έχανε τη δουλειά του, τα νησιά δεν θα έμεναν χωρίς αεροπορικές συνδέσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονταν οικονομικά και δεν θα δημιουργείτο μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.[35] Το υπουργικό γραφείο του έγινε δύο φορές στόχος επιθέσεων, τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2008, ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.[35]

Στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μετεξέλιξη της Ολυμπιακής και ακολούθησε ένας μαραθώνιος πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποδέχθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2008.[35] Έτσι, εξασφαλίστηκαν, η έγκριση της ΕΕ που ήταν σημαντική για τους επενδυτές, η συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Ολυμπιακή» και των ολυμπιακών κύκλων, η αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, η απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές, η αδιάκοπη συνέχεια του πτητικού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, η λειτουργία της νέας εταιρείας με slots που θα αντιστοιχούν στο 65% των διαθεσίμων. Επίσης, προβλέφθηκε ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων για την κάλυψη των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.[35]

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών την 30η Ιανουαρίου 2009. Στις 4 Φεβρουαρίου 2009, συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αποφάσισε να μην αποδεχθεί τις προσφορές, διότι: «Οι προσφορές που πληρούσαν τους όρους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις του ανεξάρτητου εκτιμητή». Έτσι, λοιπόν, απηύθυνε δημόσια ανοικτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης. Έτσι εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Marfin Investment Group, η οποία υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στις 13 Φεβρουαρίου 2009, με συνολικό τίμημα που ανέρχονταν στα 177,2 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν ίσο με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή και πολύ πάνω από τα αρχικά ποσά προσφορών.[35] Ακολούθως, στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους η Ολυμπιακή Αεροπορία ιδιωτικοποιήθηκε μέσω της πώλησής της στην MIG[36][37] και μετονομάστηκε σε Olympic Air.[38]

Με την επίλυση του θέματος της Ολυμπιακής, το κράτος άρχισε να εισπράττει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον χώρο των αερομεταφορών[εκκρεμεί παραπομπή], αντί να καλύπτει χρέη τα οποία είχαν φτάσει περίπου τα 350 εκ. ευρώ ετησίως.[34][39] Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής χαρακτηρίστηκε με δυσμενή σχόλια από κόμματα της αντιπολίτευσης[40][41], ενώ εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων όπως η ΓΣΕΕ και η ΟΣΠΑ άφησαν αιχμές για τους χειρισμούς του Χατζηδάκη.[42]

Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008-2009 ξεκίνησε, μέσα σε αντιδράσεις, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.[43] Σύμφωνα με τον Χατζηδάκη επρόκειτο για μια εταιρεία τρεις φορές πιο ελλειμματική από την Ολυμπιακή. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για το 2007, για κάθε 1 ευρώ έσοδα είχε 9,5 ευρώ έλλειμμα, ενώ είχαν καταγραφεί 950 εκατ. ευρώ ζημίες μόνο για το έτος εκείνο, ενώ η δαπάνη για τους μισθούς ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα έσοδα.[44]

Στις 12 Αυγούστου του 2008, παρουσιάστηκε από τον Χατζηδάκη, το πλάνο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ με προτάγματα την ασφάλεια, τη διαφάνεια, την εξυγίανση και την ανάπτυξη.[44] Τα μέτρα του σχεδίου άρχισαν να εφαρμόζονται ταχέως, μέσω του νόμου 3710/2008. Η συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηρόδρομους στα θέματα ασφάλειας είχε ξεκινήσει και ο εταιρικός μετασχηματισμός του ΟΣΕ σε νομικό επίπεδο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, πριν παραδώσει το υπουργείο Μεταφορών ο Κωστής Χατζηδάκης στον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2009, και ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, πάγωσε από τον Οκτώβριο του 2009 σχεδόν για ένα χρόνο το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο μπήκε και πάλι σε τροχιά υπό την πίεση της τρόικας.[45] Η εξυγίανση του ΟΣΕ έμελλε να συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, που σχεδιάστηκε το 2009, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη και στο οποίο εντάχθηκαν 50.000 νοικοκυριά.[46] Με οδηγό αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ“ του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ.€ που μπορούσε να καλύψει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως 40.000 κατοικίες.[47] Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.[48]

Φωτοβολταϊκά στις στέγες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2009, ο Χατζηδάκης, ανακοίνωσε κίνητρα και νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα, στα πλαίσια της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της στήριξης της δραστηριότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτές.[49] Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και η υπέρβαση των πολεοδομικών δυσχερειών για τα εκτός σχεδίου φωτοβολταϊκά. Επίσης προβλέφθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ, καθώς και η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.[50]

2009-2012: Στην αντιπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Χατζηδάκης δέχεται επίθεση στο Σύνταγμα. Η επίθεση καταδικάστηκε από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, ενώ ο ίδιος δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες. Ωστόσο, όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».[51]

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Χατζηδάκης ορίζεται εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για το 2ο Μνημόνιο και το PSI, εισηγούμενος την υπερψήφισή τους δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν «στο χείλος του γκρεμού»[52] και ότι με το PSI «στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα και ελαφρύνονται οι υποχρεώσεις της χώρας κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως».[53] Ο Χατζηδάκης, αναγνώρισε την ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη τις πολιτικές της και «να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές προσεγγίσεις». Μέχρις όμως η Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, «πρέπει να παραμείνουμε στο στίβο, να μην μείνουμε μόνοι μας, να σωθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εμείς να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος» δήλωσε, μεταξύ άλλων.[54]

2012-2014: Δεύτερη κυβερνητική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη διετία 2012-2014 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και, μεταξύ των άλλων, εργάστηκε για:

Απορρόφηση του ΕΣΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Χατζηδάκης προσδιόρισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με το ΕΣΠΑ, στοχεύοντας στη βελτίωση απορρόφησης και διαχείρισης των κονδυλίων του προγράμματος.[55] Εν τέλει, το ελληνικό κράτος, βελτίωσε τις επιδόσεις του στον συγκεκριμένο τομέα, από την 18η για το 2012, στην τρίτη θέση μέχρι τον Απρίλιο του 2014 μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[56] Η Ελλάδα επίσης, κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο απ’ όλα τα κοινοτικά ταμεία. Με τους πόρους αυτούς χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα, καθώς και δράσεις κοινωνικής πολιτικής (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κουπόνια υγείας και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας).[εκκρεμεί παραπομπή]

Επανεκκίνηση των 4 μεγάλων αυτοκινητόδρομων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων ήταν έργο συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες.[57] Τα έργα ξεκίνησαν το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης αλλά και χειρισμών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), Ολυμπία Οδός και Ιωνία Οδός, ξεκίνησαν χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.[58] Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταβολή ποινικών ρητρών στους παραχωρησιούχους από το κράτος που προβλεπόταν στις αρχικές συμβάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βρει εργασία. Τα έργα ξεκίνησαν εκ νέου τον Απρίλιο του 2013 και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2014, η Κορίνθου-Πατρών είχε ολοκληρωθεί κατά 60%.

Αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2008, εν μέσω αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χατζηδάκης, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τα αεροδρόμια τον Οκτώβριο του 2012.[59] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού με νόμο που εισηγήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης το 2013[60] διευθετήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια να ιδιωτικοποιηθούν.[61] Με τον νόμο αυτό εξασφαλιζόταν ότι, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρούσε την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, με παραχώρηση της χρήσης τους με διαγωνισμό, σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.[62] Επίσης, τα αεροδρόμια ομαδοποιούνταν σε δύο συστάδες προκειμένου να αξιοποιηθούν ευχερέστερα και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία όλων, διατηρούνταν όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και ολοκληρωνόταν η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.[63]

Απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2014, ο Χατζηδάκης έφερε στη Βουλή το νόμο-πλαίσιο για για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων,[64] μια πρωτοβουλία που στόχευε να αλλάξει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η προετοιμασία της οποίας βασίστηκε σε μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και την τεχνική συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας.[65]

Συνολικά, με βάση το νόμο-πλαίσιο προβλέφθηκε η μείωση κατά 60% των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άνοιγμα μιας επιχείρησης.[66] Προβλέφθηκε επίσης με απλή δήλωση και με διαδικασίες που μπορούν να προχωρούν ηλεκτρονικά και αυθημερόν να μπορούν να ανοίγουν επιχειρήσεις. Ο νόμος χαιρετίστηκε από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και λίγους μήνες μετά εξεδόθησαν οι πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης για 103 δραστηριότητες που συνδέονται με 897 επαγγέλματα.

Μέτρα για τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπήρξε από τις μεταρρυθμίσεις που συνάντησαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις την διετία 2012-2014.[67] Η έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσίασε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στις 27 Νοεμβρίου 2013 μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Γκουρία, επιβεβαίωνε ότι η υπερβολική προστασία είχε κυριαρχήσει σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, και εντόπιζε 329 πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει παρέμβαση.[68]

Το σχετικό νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που υιοθετούσε η κυβέρνηση (το 82% περίπου των προτάσεων) παρουσιάστηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε στη Βουλή στις 28 Μαρτίου 2014.[69] Οι αντιδράσεις στις προτάσεις του ΟΟΣΑ προήλθαν καταρχάς από τις θιγόμενες ομάδες - φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, αγελαδοτρόφοι και κάποιες γαλακτοβιομηχανίες - και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Μέσω της υλοποίησης της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και άλλων παράλληλων παρεμβάσεων την ίδια περίοδο (2012-2014) καταργήθηκαν περίπου 300 στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, πράγμα που οδήγησε σε μειώσεις των τιμών που έγιναν αργότερα ορατές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, όπως τα δίδακτρα, τα απορρυπαντικά, το βρεφικό γάλα και τα βιβλία.[70][71][72] Με τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, τα εμπορικά καταστήματα ξεκίνησαν να ανοίγουν για 8 Κυριακές το χρόνο, ενώ τα μικρότερα για περισσότερες με βάση αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.[73] Παράλληλα διπλασιάστηκαν οι εκπτωτικές περίοδοι, άνοιξε η κεντρική αγορά του Ρέντη στον καταναλωτή[74] και εκσυγχρονίστηκαν οι αγορανομικές διατάξεις.

ΟΣΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χατζηδάκης καταπιάστηκε εκ νέου με το ζήτημα του ΟΣΕ ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.[75] Μέσα σε ένα χρόνο οριστικοποιήθηκε η στρατηγική αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού) και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη διευθέτηση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων που υπερέβαιναν το 1 δις ευρώ.[76]

Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης πέρασε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και μέχρι το τέλος του 2014 είχαν λυθεί τα θέματα των διεταιρικών συμβάσεων, με την 2α Φεβρουαρίου 2015 να ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.[77] Οι εκλογές του 2015, ανέτρεψαν αυτόν το σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμη ενάμισης χρόνος, ώστε τον Ιούλιο του 2016 να κατατεθεί δεσμευτική προσφορά από την Trenitalia.[78]

2015-2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2015 ο Χατζηδάκης ορίζεται εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη δραματική συζήτηση της ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής για το 3ο Μνημόνιο, όπου εισηγήθηκε την υπερψήφισή του, παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".[79]

Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2016 ορίστηκε αντιπρόεδρος της ΝΔ, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.[80]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 με το υπ΄αριθμ. ΦΕΚ 700, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. διορίστηκε η αδελφή της συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη δικηγόρος Μαρίνα Καλαϊτζή ως μετακλητή σύμβουλος στο γραφείο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη.[81] Ο διορισμός ήρθε μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απαγόρευση διορισμού πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγενών των υπουργών.

Επίσης έντονη κριτική έχει δεχτεί για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2021, με αυτόν επικεφαλής, και προβλέπει τη ελαστικοποίηση του εργασιακού 8ώρου. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετήθηκε δυνατότητα 10ωρης εργασίας, χωρίς να θεωρείται υπερωρία. To εν λόγω νομοσχέδιο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα, εκπρόσωποι των οποίων το χαρακτήρισαν "έκτρωμα" και ότι "φέρνει τον Μεσαίωνα".[82]

Τον Δεκέμβριο του 2022, αποδείχτηκε μέσα από δημοσιεύματα ότι παρακολουθούνταν επί σχεδόν ένα χρόνο από την ΕΥΠ, με τον ίδιο αρχικά να δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι το γνώριζε ο πρωθυπουργός.[83][84][85]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ' ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως, εκδόσεις Παπαζήσης, ISBN 9789600234596 (2018)[86]
  • Ηλεκτρονικός Οδηγός για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη (2007)[87]
  • Χελώνες και Τίγρεις (2005)[88]
  • Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών (2004)[89]
  • Ηλεκτρονικός Οδηγός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (2002)[89]
  • Ελλάδα και Ευρώπη: Ποιο κοινωνικό κράτος (1998)[90]
  • Όλα τα Κοινοτικά Προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (1996)[89]

Συμμετοχή σε έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα (2013) [91]
  • Νοτιοανατολική Ευρώπη Κρίση και Προοπτικές (2010)[92]
  • Ενότητα μέσα από τη Διαφορετικότητα (2001)
  • Το Όραμά μας για την Ευρώπη (2001)
  • Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια (2001)[93]
  • Η διακυβερνητική διάσκεψη και το μέλλον της ΕΕ (2000) [94]
  • Αγώνες ιδεών (2010) [95]
  • Εκεί, Γύρω στα Σαράντα (1998)[89]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αντιπροεδροι». Νέα Δημοκρατία. 2014-11-12. http://nd.gr/anthropoi/antiproedroi. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  2. «Κ. Χατζηδάκης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Το βιογραφικό του». ertnews.gr. 26 Ιουνίου 2023. 
  3. Μαργαρίτα Τόγια (επιμ.), Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, Βουλή των Ελλήνων, Αθήνα, Αύγουστος 2009, σελ. 159.
  4. Πασχαλιές πανηγυρισμών αλλά και δακρύων
  5. «Ο Κωστής Χατζηδάκης και η... τραμπάλα». makthes.gr. Μακεδονία. 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  6. «Ιστορία». ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  7. «Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)». nd.gr. Νέα Δημοκρατία. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  8. «Βιογραφικά Στοιχεία». www.hellenicparliament.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  9. https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/pios-ine-o-neos-ipourgos-energias-kostis-chatzidakis/
  10. «Αφιέρωμα: Οι ελληνικές ευρωεκλογές από το 1981 έως το 2014». flash.gr. Flash. 25 Μαΐου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  11. «6th parliamentary term | Konstantinos HATZIDAKIS | MEPs | European Parliament». www.europarl.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  12. πηγή της υπο-ενότητας: https://www.europarl.europa.eu/meps/en/2186/KONSTANTINOS_HATZIDAKIS/history/6
  13. «Debates - Tuesday, 20 April 2004 - Third report on economic and social cohesion». www.europarl.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  14. «EU Anti-Discrimination Policy: Annexes - European Union Anti-Discrimination Policy: FROM EQUAL OPPORTUNITIES BETWEEN WOMEN AND MEN TO COMBATING RACISM». www.europarl.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  15. «4th parliamentary term | Konstantinos HATZIDAKIS | MEPs | European Parliament». www.europarl.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  16. http://www.hri.org/news/greek/mpegr/1999/99-11-12.mpegr.html#05
  17. Interactive, Pegasus. «Εκπλήξεις στους σταυρούς». ethnos.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  18. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  19. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  20. Interactive, Pegasus. «Πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την εποπτεία της Κομισιόν». Ημερησία. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  21. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  22. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  23. «Καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο Παρασκευή και Σάββατο σε Μετρό, Ηλεκτρικό -ATHENS PHOTO NEWS». www.apn.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  24. «Κείμενα». www.kpee.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  25. Naftemporiki (2008-12-11). «ΗΣΑΠ: Νέοι σταθμοί και επεκτάσεις». http://www.naftemporiki.gr/finance/story/188042/isap-neoi-stathmoi-kai-epektaseis. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  26. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Οι οπτικές ίνες στο σπίτι μας». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  27. «Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση με περιορισμένες εκπλήξεις». In.gr. http://news.in.gr/greece/article/?aid=973178. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  28. «Διαδικτυακός Τόπος ΕΤΕΑΝ». www.etean.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  29. «Φωτοβολταϊκά στις στέγες, χωρίς την άδεια της πολεοδομίας». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=46243. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  30. «Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ν' αλλάξουν κουφώματα». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=67886. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  31. «Χατζηδάκης: Επιδίωξή μας η σωτηρία της Ολυμπιακής». naftemporiki.gr. Ναυτεμπορική. 27 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  32. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 123. ISBN 978-960-02-3459-6. 
  33. , σελ. 123-124
  34. 34,0 34,1 «Οι εταιρίες-μονοπώλια που έπεσαν στη χρεοκοπία με τη σφραγίδα του δημοσίου». Ελεύθερος Τύπος. 6 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 132. 
  36. in.gr (23 Μαρτίου 2009). «Στον Όμιλο MIG πέρασε και επίσημα η Ολυμπιακή Αεροπορία». in.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  37. Κανέλλης, Βασίλης (15 Ιουλίου 2019). «Ο... άτυχος Χατζηδάκης: Από την «καυτή πατάτα» της Ολυμπιακής στη «βόμβα» της ΔΕΗ». tanea.gr. ΤΑ ΝΕΑ. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  38. «Πρεμιέρα για την Olympic Air». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  39. Μπουλουκος, Π (25 Νοεμβρίου 2008). «Χρυσό ιωβηλαίο για την εφτάψυχη Ολυμπιακή». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  40. «Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Ολυμπιακή». enet.gr. Ελευθεροτυπία. 12 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  41. «Στη Βουλή η αντιπαράθεση για την Ολυμπιακή». skai.gr. ΣΚΑΪ. 30 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  42. «Οριστικό τέλος στην Ολυμπιακή». tanea.gr. ΤΑ ΝΕΑ. 17 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020. 
  43. «Σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ | naftemporiki.gr». m.naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  44. 44,0 44,1 Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 241. ISBN 978-960-02-3459-6. 
  45. Ibid.
  46. «Εξοικονομώ κατ οίκον ερώτημα από κ. Χατζηδάκη». GreenBuilding. 29 Νοεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  47. Ibid
  48. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ». www.ypeka.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  49. «Κατάργηση των Εμποδίων στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών Εξήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης». www.energia.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  50. Ibid
  51. «Κ. Χατζηδάκης: Κανένα μίσος για τους δράστες | naftemporiki.gr». www.naftemporiki.gr. 16 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  52. «Υπέρ της ψήφισης του μνημονίου ο Χατζηδάκης». Newsbeast.gr. 12 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  53. Ibid.
  54. Ibid.
  55. «ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Νέα και Ενδιαφέροντα». www.antagonistikotita.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
  56. «Στο 79,3% το ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, Της Ευγενίας Τζώρτζη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  57. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 193. 
  58. «1,8 δισ. το κόστος επανεκκίνησης για τους 4 αυτοκινητόδρομους, Του Γιωργου Λιαλιου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  59. pressroom. «Εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των αεροδρομίων | Airnews». Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  60. «Κ. Χατζηδάκης: Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  61. «Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων αιτία αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 27 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  62. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 191. 
  63. Ibid.
  64. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 215. 
  65. Ibid.
  66. «Ο νόμος-πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  67. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 220. 
  68. Ibid, σελ. 220-22.
  69. Ibid, σελ. 223.
  70. Ibid, σελ. 227-229.
  71. «Η εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά το 2013» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Απριλίου 2019. 
  72. «Η τιμή του φρέσκου γάλακτος μειώθηκε». EEA. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  73. «Από τις 11 το πρωί της Κυριακής ανοικτά τα καταστήματα λόγω Θείας Λειτουργίας». ProtoThema. 16 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  74. «Η Αγορά του Ρέντη άνοιξε στους καταναλωτές, Του Γιαννη Παλαιολογου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  75. Ibid.
  76. «Πωλείται με προίκα η τεχνική βάση του ΟΣΕ». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  77. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 252. 
  78. «Η Trenitalia μοναδική υποψήφια για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καμία προσφορά για ΕΕΣΣΤΥ - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  79. «Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο, ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, Του Σωτήρη Σιδέρη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  80. «ΝΔ: Ο Μητσοτάκης όρισε τους νέους αντιπροέδρους». antenna.gr. http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/433914/nd-o-mitsotakis-orise-toys-neoys-antiproedroys. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  81. Νεποτισμός: Η κουνιάδα του Χατζηδάκη διορίστηκε σύμβουλος Υφυπουργού!, Candiadoc
  82. Πάνος Κιτσικόπουλος, Ελλάδα: Έντονες αντιδράσεις στον νόμο για τα εργασιακά, euronews.com, 12 Μαΐου 2021, ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022.
  83. «Documento: Ο κωδικός 5046c της ΕΥΠ για Χατζηδάκη και οι διάλογοι». euro2day.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 
  84. «Υποκλοπές: Στο φως αποδείξεις για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ». news.makedonias.gr. 11 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 
  85. Σβάρνα, Γεωργία (10 Δεκεμβρίου 2022). «Υποκλοπές: Υπό 12μηνη παρακολούθηση ο Χατζηδάκης, ήταν ο «στόχος 5046c» &#8». Pressing.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022. 
  86. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣ. 
  87. «Τα Άγνωστα Ευρωπαϊκά μας Δικαιώματα - Παρουσιάστηκε ο Ηλεκτρονικός Οδηγός του Κ. Χατζηδάκη». www.khatzidakis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  88. ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΓΡΕΙΣ. 
  89. 89,0 89,1 89,2 89,3 «Συγγραφικό Έργο». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  90. «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ:ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2019. 
  91. «.:BiblioNet : Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  92. «.:BiblioNet : Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και προοπτικές / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  93. «.:BiblioNet : Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  94. «.:BiblioNet : Η διακυβερνητική διάσκεψη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  95. «.:BiblioNet : Αγώνας ιδεών / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]