Νίκος Δένδιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νίκος Δένδιας
Dendias.jpg
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας
Περίοδος
3 Νοεμβρίου 2014 – 27 Ιανουαρίου 2015
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Διάδοχος Πάνος Καμμένος
Υπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας
Περίοδος
10 Ιουνίου 2014 – 3 Νοεμβρίου 2014
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Κωστής Χατζηδάκης
Διάδοχος Κώστας Σκρέκας
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και
Προστασίας του Πολίτη Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 10 Ιουνίου 2014
Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Προκάτοχος Ελευθέριος Οικονόμου
Διάδοχος Βασίλης Κικίλιας
Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας
Περίοδος
8 Ιανουαρίου 2009 – 7 Οκτωβρίου 2009
Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
Προκάτοχος Σωτήρης Χατζηγάκης
Διάδοχος Χάρης Καστανίδης
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κάτοχος
Ανέλαβε καθήκοντα
2004
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 7 Οκτωβρίου 1959 (1959-10-07) (55 ετών)
Κέρκυρα, Ελλάδα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Πολιτικό Κόμμα Νέα Δημοκρατία
Σύζυγος Δάφνη Λάλα
Παιδιά 2
Επάγγελμα Δικηγόρος
Θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδα nikosdendias.gr

Ο Νίκος Δένδιας είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Στη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας κατέχει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σπουδές - Επαγγελματική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα τις 7 Οκτωβρίου 1959. Κατάγεται από τους Παξούς.

Παρακολούθησε τα μαθήματα των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας. Μετά από εξετάσεις του δόθηκε υποτροφία χάρη στην οποία έγινε μαθητής του Κολεγίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1978. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγχρόνως εργαζόταν στην Βιομηχανία "Γ. Σαράντης ΑΒΕΕ".[εκκρεμεί παραπομπή] Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1983 με Άριστα.[εκκρεμεί παραπομπή] Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε δεκτός στο University of London, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ναυτικού και Ασφαλιστικού Δικαίου στο University College (U.C.L.) και Εγκληματολογίας στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.). Το 1984 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Laws - LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1985 κατατάχθηκε στο Στρατό, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο πεζικό.

Είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Ομόνοια.

Μέλος της Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) έγινε το 1978. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στην Κεντρική Διοίκηση της ΟΝΝΕΔ και ορίσθηκε κατ' αρχήν στην Γραμματεία Ιδεολογικού, υπό τον Κώστα Καραμανλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έχει υποστηρίξει πως ο Νίκος Δένδιας προέρχεται από το ΕΝΕΚ[1]. Τον ισχυρισμό διέψευσε ο Νίκος Δένδιας[2]. Υπήρξε συνδικαλιστής της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο, και εκλέχθηκε μετά τον Κώστα Καραμανλή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για δύο περιόδους. Το 1980 εκλέχτηκε στην Κεντρική Γραμματεία Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος διεθνών θεμάτων της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ, της Δημοκρατικής Πρωτοπορίας από το 1979 ως το 1981. Παρακολούθησε το 1980 ειδικό σεμινάριο ανωτέρων κομματικών στελεχών οργανωμένο από το Ίδρυμα Άντεναουερ και το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης, με διευθυντή τον Γιάννη Λούλη. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. Το Νοέμβριο του 2002 τοποθετήθηκε στην ομάδα κοινοβουλευτικού ελέγχου με αντικείμενο τον τουρισμό. Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι μέλος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2007 επανεξελέγη Βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία. Τον Μάιο του 2008 ορίστηκε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε από το 2004 μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Υπο-Επιτροπής Μετανάστευσης Λαθρομετανάστευσης και Προσφύγων από το 2007.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις Εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεξελέγη για τρίτη φορά Βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία. Τον Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά. Στις 28 Ιανουαρίου 2010, κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, εξελέγη Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ορίσθηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 που ανέδειξαν Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στις 10 Ιουνίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]