Εκκλησία της Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

΄

Εκκλησία της Κρήτης
Εκκλησία της Κρήτης.png

Ο Θυρεός της Εκκλησίας της Κρήτης.
Ιδρυτής Απόστολος Τίτος
(μαθητής Αποστόλου Παύλου)
Ανεξαρτησία 1900
(καθεστώς ημιαυτονομίας)
Αναγνώριση 64 μ.Χ.
Έδρα Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
Επικράτεια Κρήτη
Κυριότητες Κρήτη
Γλώσσα Ελληνική
Πιστοί 621.340
Δικτυακός τόπος ekklisiakritis.com

Η Εκκλησία της Κρήτης είναι Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία με καθεστώς ημιαυτονομίας διατηρώντας κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σήμερα η Εκκλησία της Κρήτης απαρτίζεται από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οκτώ Ιερές Μητροπόλεις.

Ανώτερη εκκλησιαστική διοικητική Αρχή της Κρήτης είναι η "Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης", που εδρεύει στο Ηράκλειο της οποίας πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και μέλοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κρήτης.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διορίζει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, η Επαρχιακή σύνοδος των Μητροπολιτών της Κρήτης όμως αποφασίζει αυτόνομα για τα υπόλοιπα θέματα της Εκκλησίας της Κρήτης. Πλην του Αρχιεπισκόπου οι λοιποί Μητροπολίτες εκλέγονται και αυτοί από την επαρχιακή σύνοδο.

Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κρήτης έγινε νόμος του ελληνικού κράτους το 1961. Συγκεκριμένα η σημερινή διοικητική της μορφή υφίσταται σχεδόν αναλλοίωτη από το 1900, όπως είχε διαμορφωθεί από εποχής Βιλαετίου και συμπληρώθηκε επί Κρητικής Πολιτείας, ενώ τελευταίες τροποποιήσεις έγιναν επί Βασιλέως Παύλου, με τον ν. 4149/1961, ο οποίος κύρωσε και τον καταστατικό της χάρτη σχεδόν μισόν αιώνα μετά την ενσωμάτωση της νήσου με την Ελλάδα.

Από το 1962 με πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Κρήτης έλαβαν τον τίτλο του Μητροπολίτη, ενώ το 1967 με όμοιο τρόπο ο Μητροπολίτης Κρήτης έλαβε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταξύ τριών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης, τους οποίους έχει υποδείξει προηγουμένως το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν τόσο η Εκκλησία της Κρήτης όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απεμπλέξουν την Ελληνική Πολιτεία από τη διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου, έτσι ώστε το Πατριαρχείο ως δημόσιο νομικό πρόσωπο της Τουρκίας να ορίζει όπως αυτό θέλει μέσα στην ελληνική επικράτεια, μέχρι στιγμής όμως ανεπιτυχώς, αφού η Ελληνική Πολιτεία αρνείται ως τώρα να τροποποιήσει τον οικείο νόμο.

Μητροπόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητρόπολη/Αρχιεπισκοπή Έδρα
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης Ηράκλειο
Ιερά Μητρόπολις Γορτύνης και Αρκαδίας Μοίρες Ηρακλείου
Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ρέθυμνο
Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου Χανιά
Ιερά Μητρόπολις Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Σπήλι Ρεθύμνης
Ιερά Μητρόπολις Ιεραπύτνης και Σητείας Ιεράπετρα
Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου Νεάπολη Λασιθίου
Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου Καστέλι Κισάμου
Ιερά Μητρόπολις Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Αρκαλοχώρι Ηρακλείου

Ιερά Σύνοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, είναι το ανώτατο όργανο της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης. Αποτελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τους Μητροπολίτες των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης.

Σήμερα η σύνθεσή της είναι η εξής:

Αρχιεπίσκοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έναρξη Ποιμαντορίας Λήξη Ποιμαντορίας
Ευγένιος Α' 1967 1978
Τιμόθεος Γ΄ 1978 2006
Ειρηναίος Α΄ 2006 Κείμενο κελιού

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Κονιδάρης Γ. Ι., Αι επισκοπαί της Κρήτης μέχρι του ι΄ αιώνος, Κρητικά Χρονικά, τομ. 7 (1953),σελ.462-478
  • Θεόδωρος Τζεδάκης (1933-1996), Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, " Σύντομος Ιστορία της Επισκοπής Κνωσσού ", Κρήτη 1969, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Θεόδωρος Τζεδάκης (1933-1996), Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, " Σύντομος Ιστορία της πρώην Επισκοπής και νυν Μητροπόλεως Πέτρας ", Κρήτη 1971, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Ανδρέας Νανάκης, Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου, " Η Εκκλησία της Κρήτης στην επανάσταση 1897-1898 " , από την εθναρχική στην εθνική συνείδηση, έκδ. 1η, Εκδόσεις Πουρνάρα Π.Σ., Θεσσαλονίκη 1998, ISBN 960242155X ISBN 139789602421550 (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ)
  • Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Δικαιϊκές πηγές του καθεστώτος της Εκκλησίας Κρήτης, εκδ. Επέκταση, Κατερίνη, 2004
  • Ιωάννης Α. Μελισσείδης & Πουλχερία Ζαβολέα Μελισσείδη, " Νικηφόρος Φωκάς (Ελ) Νικφούρ ", Ιστορική Μελέτη, εκ των Λέοντος του Διακόνου, Κεδρηνού, Aboul Mahacen, Ζωναρά, Ibn El Athir, Γλυκά, Aboulfeda κ.ά., Τόμ. 1ος, σελ. 95-119, έκδ. 1η, Εκδόσεις Βεργίνα, Αθήνα 2001, ISBN 9607171888 (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, Ελληνική Εθνική Βιβλιογραφία 2001/2007)
  • Γεώργιος Τ. Τσερεβελάκης, " Ο Νικηφόρος Φωκάς και η απελευθέρωση της Κρήτης απ τους ΄Αραβες (961 μ.Χ.) ", έκδ. 1η, Εκδόσεις Σταμούλη Αντ., Θεσσαλονίκη 2009, ISBN 9789606887079 (ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, Βικελαία Βιβλιοθήκη)

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]