Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ειρηναίος
Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων
Από22 Φεβρουαρίου 1990
ΠροκάτοχοςΘεόδωρος
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΝικόλαος Μεσαρχάκης
Γέννηση10 Ιανουαρίου 1944
Σπηλιά Κισάμου, Κρήτη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΚαθηγούμενος της Ι. Μ. Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος (κατά κόσμον Νικόλαος Μεσαρχάκης) είναι Έλληνας Θεολόγος και σημερινός Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων της Εκκλησίας Κρήτης.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος γενήθηκε το 1944 στη Σπηλιά Χανίων[1]. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Χανίων το 1963[2]. Το 1970 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1963 εισήχθη δόκιμος στην Ιερά Μονή Μονής Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς. Το 1964 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμπαρίου υπο του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Το 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος και τον Ιούνιο του 1970 Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο. Για δεκαπέντε και πλέον χρόνια υπηρέτησε ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης των Ιδρυμάτων και ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Παράλληλα, ως Θεολόγος δίδαξε και υπηρέτησε διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1987 εξελέγη Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς, όπου έμεινε μέχρι την εκλογή του σε Επίσκοπο.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1990 και η ενθρόνισή του, στην έδρα της Μητρόπολης του, Σπήλι Ρεθύμνης, έγινε στις 29 Απριλίου[2]. Στις 4 Δεκεμβρίου 2000 ο τίτλος της Επαρχίας του μεταβλήθηκε σε «Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων[1]».

Έχει συγγράψει άρθρα με διάφορα περιεχόμενα και έχει πραγματοποιήσει πολλές εισηγήσεις σε συνέδρια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. Χρημάτισε δύο φορές Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθυμνης και Αυλοποτάμου. Στις 3 Δεκεμβρίου 2021 ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπίσκοπης Κρήτης, η οποία την προηγούμενη κηρύχθηκε εν χηρεία.[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Μάρκου, Μάρκος. «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κύριος Ειρηναίος. (γεν. 1944). (Οικουμενικό Πατριαρχείο)». Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ». Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. «Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ο Μητροπολίτης Λάμπης». Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2021.