Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία
Το έμβλημα της Εκκλησίας
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1921 (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία)
1923 (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)
ΙδρυτήςΝικόλαος Β' της Ρωσίας
Xώρα Φινλανδία
ΈδραΡίγα, Λετονία
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ενορίες10
Ναοί150
Μονές2
Ιστοσελίδαort.fi
Ιεραρχία
ΑρχιεπίσκοποςΛέων

Η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία (φινλανδικά: Suomen ortodoksinen kirkko, σουηδικά: Ortodoxa kyrkan i Finland) είναι αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Φινλανδία. Η αυτονομία αποδόθηκε το 1921 από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία[1] και το 1923 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται πνευματικά. Έχει νομική κατοχύρωση ως εθνική εκκλησία της χώρας, όπως και η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας.[2]

Με τις ρίζες της στο έργο της Καρελίας από ιεραποστόλους που προέρχονταν από το Νόβγκοροντ κατά το Μεσαίωνα, η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κομμάτι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μέχρι το 1923.

Σήμερα η Εκκλησία έχει τρεις επισκοπές με 59.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 1,1% του πληθυσμού της Φινλανδίας. Από 1 Ιανουαρίου 2018, έδρα της Εκκλησίας είναι η πόλη του Ελσίνκι, όπου υπάρχει και ο μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Από το 2001, προκαθήμενος της Φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας Λέων.

Ημερολογιακή γιορτή του Πάσχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία που χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και για τον υπολογισμό του Πάσχα.[3] Το ίδιο ίσχυε και για τους Ορθοδόξους της Εσθονίας μέχρι το 1945, όταν πέρασαν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, κάτι που ακολουθεί η Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Πασχάλιο.[4]

Γενική Εκκλησιαστική Συνέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρόεδρος: Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι και πάσης Φινλανδίας
  • Μέλη: Μητροπολίτης Κουπίου και Καρελίας, Μητροπολίτης Όουλου, Επίσκοπος Γιοένσου, Διευθυντής Γραφείου Εκκλησιαστικού Διοικητικού Σώματος και 32 αιρετοί.

Εκκλησιαστικές Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπόλεις και Ενορίες της Ορθόδοξης Αυτόνομης Εκκλησίας της Φιλλανδίας.

Ιερά Μητρόπολις Κουπίου και Καρελίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της Μητροπόλεως Κουπίου και Καρελίας βρίσκεται στο Κουόπιο.

Η Μητρόπολη Κουπίου και Καρελίας έχει 22.000 μέλη σε 12 ενορίες. Ο αριθμός των ιερέων στη μητρόπολη είναι περίπου 45 και εκκλησίες και παρεκκλήσια συνολικά άνω των 80. Η μητρόπολη περιλαμβάνει επίσης τα μοναδικά ορθόδοξα Μοναστήρια στη Φινλανδία.

Στην έδρα της Μητροπόλεως, το Κουόπιο, λειτουργεί το Μουσείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας.

Την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018, με απόφασή του ο Αρχιεπισκόπου Λέοντος, ο προκαθήμενος της Φιλανδικής Εκκλησίας θα φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου Ελσίνσκι και πάσης Φινλανδίας.

Ακόμα, δεν έχει εκλεγεί ο Μητροπολίτης Κουπίου και Καρελίας και Αρχιεπίσκοπος είναι ο Λέων (Μακκόνεν), ενώ Βοηθός Επίσκοπος είναι ο Επίσκοπος Γιοένσου Αρσένιος.

Ιερά Μητρόπολη Ελσίνκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι

Η Μητρόπολη Ελσίνκι έχει τους περισσότερους πιστούς ανάμεσα στις Μητροπόλεις της Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φιλλανδίας, πάνω από 28.000.

Η Μητρόπολη περιλαμβάνει οκτώ ενορίες, στις οποίες λειτουργούν περίπου 50 ιερείς. Έδρα της Μητρόπολης είναι ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι στο Ελσίνκι.

Την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 ο Μητροπολίτης Ελσινικίου Αμβρόσιος, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από 29 χρόνια διακονίας και ακολούθως με απόφασή του ο Αρχιεπισκόπου Λέοντος, ο προκαθήμενος της Φιλανδικής Εκκλησίας θα φέρει τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου Ελσίνσκι και πάσης Φινλανδίας.[5]

Μητροπολίτης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι Λέων.

Ιερά Μητρόπολις Όουλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καθεδρικός Ναός του Όουλου.

Η Μητρόπολη Όουλου έχει πέντε ενορίες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη βρίσκεται στο Όουλου.

Η μητρόπολη ιδρύθηκε το 1980. Έχει λιγότερα από 10.000 μέλη. Έδρα της Μητροπόλεως είναι ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας Όουλου.

Σήμερα Μητροπολίτης είναι ο Ηλίας.

100 χρόνια αυτονομίας με επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απόδοση καθεστώτος αυτονομίας στην Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και προεξήρχε στη δοξολογία, για την εκατονταετηρίδα της αυτονομίας, στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι.[6][7]

Μονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού - Ανδρική Μονή
  • Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος - Γυναικεία Μονή

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη σελίδα της Φινλανδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας