Κατάλογος Μητροπολιτών Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Παρατίθεται κατάλογος με τους Αρχιεπισκόπους και Μητροπολίτες Κρήτης.

  1. Τίτος (en) (μετά το 62)
  2. Αρτεμάς ή Τυχικός (προσωρινά και ενδιάμεσα)
  3. Φίλιππος (de) (160-170 περίπου)
  4. Διόσκορος
  5. Άγιος Μύρων ο θαυματουργός (επίσκοπος Κνωσού, 249)
  6. Κρήσκης (256)
  7. Κύριλλος ο ιερομάρτυς (de) (303)
  8. Πέτρος ο ιερομάρτυς
  9. Παύλος Α΄ (κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου)
  10. Ικόνιος ή Εικόνιος (431)
  11. Μαρτύριος (451)
  12. Θεόδωρος (553)
  13. Ιωάννης Α΄ (597)
  14. Παύλος Β΄ (667)
  15. Άγιος Ευμένιος ο θαυματουργός (668-680?)
  16. Βασίλειος Α΄ (680, 692)
  17. Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης (711-740?)
  18. Ηλίας Α΄ (787)
  19. Ιωάννης Β΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  20. Στέφανος Α΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  21. Νικήτας Α΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  22. Νικήτας Β΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  23. Βασίλειος Β΄ (823/828) (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  24. Βασίλειος Γ΄ (879)
  25. Ηλίας Β΄ ο συγγραφεύς (μετά το 920 και πριν το 961)
  26. Ανδρέας Β΄ (τέλος του 10ου αιώνα κατά τον Laurent)
  27. Νικήτας Γ΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  28. Στέφανος Β΄ (1028)
  29. Ιωάννης Γ΄ (1166-1172?)
  30. Λέων (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  31. Μιχαήλ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  32. Κωνσταντίνος Α΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  33. Ηλίας Γ΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  34. Βασίλειος Δ΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  35. Κωνσταντίνος Β΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  36. Νικόλαος Α΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  37. Ιωάννης Δ΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  38. Μανουήλ Α΄ (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  39. Μανουήλ Β΄ έπειτα μοναχός, με το όνομα Μάξιμος. (αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  40. Νικόλαος Β΄ (τέλη 12ου αιώνα)[1](αναφέρεται στο Συνοδικό του Σουαρέτ)
  41. Νικηφόρος Α΄ (1296)
  42. Μακάριος (1357)
  43. Άνθιμος , Μητροπολίτης Αθηνών και Ευρίπου και Πρόεδρος Κρήτης
  44. Ιγνάτιος, Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και Πρόεδρος Κρήτης (1381)
  45. Πρόχορος , Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Πρόεδρος Κρήτης
  46. Παΐσιος ο Γορτύνης, μάλλον τιτουλάριος επίσκοπος (1439)
  47. Βελισσάριος, Επίσκοπος Κορώνης και Πρόεδρος Κρήτης (1499)
  48. Νεόφυτος Πατελλάρος (1646-1679)
  49. Νικηφόρος Β΄ ο Σκωτάκης (1679-1683)
  50. Καλλίνικος Α΄ (1683?-1685)
  51. Αρσένιος Α΄ (1687?-1688)
  52. Αθανάσιος ο Καλλιπολίτης (1688-1697)
  53. Καλλίνικος Β΄ (1697-99?), αδερφός της Μονής Γωνιάς
  54. Αρσένιος Β΄ (1699-1701)
  55. Ιωάσαφ ο Κίμινης (1702-1710?) [2]
  56. Κωνστάντιος ο Χαλκιόπουλος, Κρης (1711?- 16 και 1719-22)
  57. Γεράσιμος Α΄ ο από Κισάμου (1716-19)[3]
  58. Δανιήλ από Ρεθύμνης (1722-25)[4]
  59. Γεράσιμος Β΄ ο Λετίτζης ή Γέροντας, Κρης, από τη Μονεμβασιά (1725-55)
  60. Άνθιμος (1756)[5]
  61. Γεράσιμος Γ΄ ο Χίος (1756-1769)
  62. Ζαχαρίας ο Μαριδάκης ο από Λιτής και Ρεντίνης (1769-1786)
  63. Μάξιμος ο Προγιαννακόπουλος (1786-1800)
  64. Γεράσιμος Δ΄ ο Παρδάλης, Εθνομάρτυρας (1800-1821)
  65. Μεθόδιος ο από Καρπάθου, έπειτα Βεροίας και ακολούθως Ρόδου (1823)
  66. Καλλίνικος Γ΄ ο εξ Αγχιάλου (1823-30)
  67. Μελέτιος Α΄ ο Νικολετάκης ο από Σητείας (1831-39)
  68. Πορφύριος ο από Μυτιλήνης (1839)
  69. Καλλίνικος Δ΄ ο Γαργαλάδος (1839-1842)
  70. Καλλίνικος Ε΄ ο Χούγιας (1842-43)
  71. Χρύσανθος ο Λέσβιος, έπειτα ο Φιλιππουπόλεως (1843-50)
  72. Σωφρόνιος Α΄ ο από Αίνου (1850)[6].
  73. Διονύσιος Α΄ ο Βυζάντιος ο από Πρεσλάβας και έπειτα αποκατασταθείς προεδρικώς στη Βόσνης (1850-56)
  74. Ιωαννίκιος ο Ζαγορίσιος ο αποκαλούμενος και Ξεφλούδης , ο από πρώην Ιωαννίνων (1856-58)
  75. Διονύσιος Β΄ ο Χαριτωνίδης , έπειτα κατά σειρά Διδυμοτείχου, Αδριανουπόλεως, Νικαίας και πάλι Αδριανουπόλεως και τέλος Οικουμενικός Πατριάρχης ως Διονύσιος Ε΄ (1858-68)
  76. Μελέτιος Β΄ ο Καλύμνιος ο από Διδυμοτείχου και στο Διδυμότειχο (1868-73 και 1877-82)
  77. Σωφρόνιος Β΄ ο από Διδυμοτείχου (1874-77)
  78. Τιμόθεος Α΄ ο Καστρινογιαννάκης ο από Χερρονήσου (1882-97)
  79. Ευμένιος Β΄ ο Ξηρουδάκης ο από Λάμπης και Σφακίων (1898-1920)
  80. Τίτος Β΄ ο Ζωγραφίδης ο από Πέτρας (1922-33)
  81. Τιμόθεος Β΄ ο Βενέρης ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου (1934-41)
  82. Βασίλειος Ε΄ ο Μαρκάκης από Αρκαδίας (1941-50)
  83. Ευγένιος ο Ψαλιδάκης από Αρκαδίας (1950-1967)

Αρχιεπίσκοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ευγένιος ο Ψαλιδάκης από Αρκαδίας (1967-1978)
  2. Τιμόθεος (1978-2006)
  3. Ειρηναίος (2006- σήμερα)


Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το 1216 διατελεί στη Νίκαια και έπειτα καθίσταται Μητροπολίτης Σμύρνης προεδρικώς
  2. O Ιωάσαφ, ο Κωνστάντιος, ο Γεράσιμος Α΄ και ο Δανιήλ καθαιρέθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
  3. κατέλαβε αυθαίρετα το Μητροπολιτικό Θρόνο
  4. Κατέλαβε αυθαίρετα το θρόνο και επεχείρησε να καταστήσει αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Κρήτης
  5. Κατά τον Τωμαδάκη (ΕΕΚΣ, Γ΄, σ. 124) αναγνώστηκε λανθασμένα
  6. Παραιτήθηκε πριν ακόμα κατέλθει στην Κρήτη

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, εκδ. Νομ. Ηρακλείου