Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζούντι Γκάρλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζούντι Γκάρλαντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Judy Garland (Αγγλικά)
Γέννηση10  Ιουνίου 1922[1][2][3]
Γκραντ Ράπιντς
Θάνατος22  Ιουνίου 1969[1][3][4]
Τσέλσι[5][6][7]
Αιτία θανάτουυπερβολική δόση βαρβιτουρικών
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςHollywood Forever Cemetery[8]
ΚατοικίαΤσέλσι
Γκραντ Ράπιντς
Λάνκαστερ
ΨευδώνυμοJudy Garland
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΕπισκοπική Εκκλησία
Αγγλικανική Εκκλησία
Ύψος1,51 m Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[9]
ΣπουδέςΛύκειο Χόλιγουντ[10]
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Hollywood Professional School[11]
Λύκειο Άντελοπ Βάλεϋ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
τραγουδίστρια
ηθοποιός[12][13]
ηθοποιός φωνής
ραδιοφωνικός παρουσιαστής
ηθοποιός θεάτρου[14]
Περίοδος ακμής1924 - 1969
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτέιβιντ Ρόουζ (1941–1944)
Βινσέντε Μιννέλλι (1945–1951)
Σίντνεϊ Λουφτ (1952–1965)
Μαρκ Χέρρον (1965–1967)
Μίκι Ντινς (Μάρτιος 1969 – Ιουνίου 1969)
ΤέκναΛάιζα Μινέλι
Λόρνα Λουφτ
Joey Luft
ΓονείςFrancis Avent Gumm[15] και Ethel Marion Milne[15]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςAcademy Juvenile Award (1940)
Βραβείο Grammy Συνολικής Προσφοράς (1997)
ειδικό βραβείο Τόνυ (1952)
Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε μουσική ή κωμική ταινία (1954)
Βραβείο Grammy Καλύτερου δίσκου (1961)
Grammy Award for Best Female Pop Vocal Performance (1961)
Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ (1961)
Grammy Hall of Fame (1980)
Grammy Hall of Fame (1997)
Grammy Hall of Fame (2004)
Grammy Hall of Fame (2009)
Χρυσές Σφαίρες
Βραβεία Grammy
βραβεία Τόνυ
Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[16]
Τιμητικό Όσκαρ
Ιστότοπος
judygarland.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζούντι Γκάρλαντ (αγγλικά: Judy Garland‎‎, γεννηθείσα Φράνσις Ίθελ Γκαμ, Frances Ethel Gumm, 10 Ιουνίου 192222 Ιουνίου 1969) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ήταν φημισμένη για τη φωνή της[17] και προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή καθ' όλην τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία διήρκεσε πάνω από σαράντα χρόνια, ως μια ηθοποιός σε μουσικούς και δραματικούς ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.[18] Κέρδισε ένα Όσκαρ Ανηλίκων για την ταινία του 1939 Ο Μάγος του Οζ (το Όσκαρ αυτό μετά το 1961 καταργήθηκε) και μεταγενέστερα κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα, καθώς και ένα βραβείο Γκράμι και ένα ειδικό βραβείο Τόνι.

Επίσης, προτάθηκε για Βραβείο Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στο ριμέικ Ένα αστέρι γεννιέται του 1954 και για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του 1961 Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης. Σε ηλικία 39 ετών, η Γκάρλαντ έγινε η νεότερη (και πρώτη γυναίκα) αποδέκτης του Βραβείου Σέσιλ Ντε Μιλ για επίτευγμα ζωής στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Παρά τις επαγγελματικές τις επιτυχίες, η Γκάρλαντ πάλεψε υπερβολικά στην προσωπική της ζωή, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία. Οι πιέσεις που της ασκήθηκαν ως πρώιμη σταρ επηρέασαν τη σωματική και ψυχική της υγεία από τότε που ήταν έφηβη. Η εικόνα του εαυτού της, επηρεάστηκε από τη συνεχή κριτική από στελέχη ταινιών που πίστευαν ότι ήταν σωματικά μη ελκυστική και που χειραγωγούσαν τη φυσική της εμφάνιση στην οθόνη.[19] Επίσης, είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συχνά χρωστώντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε αναδρομικούς (μη έγκαιρης εξόφλησης) φόρους, λόγω μακροχρόνιας καταστροφικής οικονομικής διαχείρισης. Καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, πάλευε με τη διαρκή χρήση ουσιών, τόσο με ναρκωτικά, όσο και με το αλκοόλ, τα οποία την οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο. Πέθανε από τυχαία υπερβολική δόση βαρβιτουρικών το 1969, σε ηλικία 47 ετών.

Το 1997, η Γκάρλαντ τιμήθηκε μετά θάνατον με το Βραβείο Grammy Συνολικής Προσφοράς (Grammy Lifetime Achievement Award). Αρκετές από τις ηχογραφήσεις της έχουν εισαχθεί στο Grammy Hall of Fame και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε ως την όγδοη μεγαλύτερη γυναίκα της κλασικής εποχής του Χόλυγουντ.[20]

Το σπίτι γέννησής της, στο Γκραντ Ραπιδύ στην Μινεσότα, που σήμερα είναι μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και την καριέρα της.

Γεννήθηκε ως Φράνσις Ίθελ Γκαμ στο Γκραντ Ράπιντς, στη Μινεσότα. Η ίδια ήταν το νεότερο παιδί της Ίθελ Μάριον και του Φράνσις Αβέντ «Φρανκ» Γκαμ. Οι γονείς της ασχολούνταν με το βοντβίλ, οι οποίοι το ασκούσαν στο Γκραντ Ράπιντς με στόχο να συντηρήσουν ένα θέατρο κινηματογράφου, στο οποίο εμφανίζονταν βοντβιλιστικές σκηνές. Η ίδια ήταν αγγλικής, σκωτσέζικης και ιρλανδικής καταγωγής.[21][22]

Επαγγελματική καριέρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το ένα από τα δύο αστέρια της Τζούντι Γκάρλαντ, αυτό για την καριέρα της στον κινηματογράφο, στον αριθμό 1715 της οδού Vine Street, στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ. Έχει και άλλο ένα, για την καριέρα της στο τραγούδι, στον αριθμό 6764 της Λεωφόρου της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Εμφανίστηκε στη σκηνή σε ηλικία μόλις 3 ετών και ξεκίνησε την καριέρα της στο στούντιο της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), όπου εκεί συνέχισε έως τον θάνατό της. Αρχικά ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια μαζί με τις αδερφές της, και στην συνέχεια μόνη της χωρίς αυτές. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο μόλις στα 13 της χρόνια, στην ταινία μικρού μήκους Κάθε Κυριακή. Δεν είχε την «εμφάνιση Αφροδίτης», όπως άλλες σταρ της εποχής, αλλά το χαμόγελο, η θέρμη που εξέπεμπε και το λαμπερό της ταλέντο, της προσέφεραν μία θριαμβευτική καριέρα.[23] Η Τζούντι Γκάρλαντ ήταν, σύμφωνα με τον Τζιν Κέλι, η καλύτερη περφόρμερ που υπήρξε ποτέ στην Αμερική.

Η Τζούντι Γκάρλαντ σε στιγμιότυπο από το τρέιλερ της ταινίας Ο Μάγος του Οζ του 1939 (η ίδια τότε 17 ετών).

Με την καλτ ταινία Ο Μάγος του Οζ (1939) ήρθε και η παγκόσμια αναγνώριση, μαζί και με ένα Όσκαρ Ανηλίκων και μία δισκογραφική επιτυχία. Στο ρόλο της μικρής Ντόροθι και με το τραγούδι της Πάνω από το ουράνιο τόξο (Over the Rainbow) κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ακολούθησε σειρά μουσικοχορευτικών ταινιών - Το Τραγούδι Της Αγάπης (1944), Ο Πειρατής (1948) κ.ά.

Η πολυτάραχη ζωή της (έκανε συνολικά πέντε γάμους), με διαρκείς υπεράνθρωπες προσπάθειες για υψηλές επιδόσεις, παγιδευμένη στις υπέρμετρες απαιτήσεις της σόου μπιζ, ενσαρκώθηκε ιδανικά στην ταινία Ένα αστέρι γεννιέται (1954) του Τζορτζ Κιούκορ. Αυτή θεωρείται και η τελευταία μεγάλη της εμφάνιση, αν και ως τον θάνατό της έπαιζε και τραγουδούσε σταθερά, χωρίς όμως την παλαιότερη επιτυχία της, καθώς μάλιστα η φωνή της στη δεκαετία του 1960 άρχισε να δείχνει εμφανή σημεία φθοράς.

Η Γκάρλαντ ήταν σε όλη της τη ζωή ενεργή οπαδός των Δημοκρατικών και είχε στηρίξει οικονομικά τις τότε προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος.

Η Τζούντι Γκάρλαντ παντρεύτηκε πέντε φορές. Οι γάμοι της ήταν με τους εξής:

  • Ντέιβιντ Ρόους (1941-1944)
  • Βινσέντε Μινέλι (1945-1951)
  • Σίντνεϊ Λουφτ (1952-1965)
  • Μαρκ Ίρον (1965-1967)
  • Μίκι Ντινς (1969)

Επίσης είχε τρία παιδιά, την Λάιζα Μινέλι, την Λόρνα Λουφτ και τον Τζόζεφ Λουφτ.

Ήδη στις αρχές του 1969, η υγεία της Γκάρλαντ είχε επιδεινωθεί σοβαρά. Εμφανίστηκε στο Λονδίνο στο νυχτερινό κέντρο Talk of the Town για πέντε εβδομάδες, κατά την οποία πληρώθηκε £ 2.500 την εβδομάδα, και έκανε την τελευταία της εμφάνιση συναυλίας στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 1969. Μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου της από τον Μαρκ Ίρον (Mark Herron) στις 11 Φεβρουαρίου 1969, λίγο μετά παντρεύτηκε τον πέμπτο και τελευταίο σύζυγό της, διευθυντή νυχτερινών κέντρων Μίκι Ντινς (Mickey Deans), στο Chelsea Register Office, στο Λονδίνο, στις 15 Μαρτίου 1969, αλλά για λίγο.

Στις 22 Ιουνίου 1969, η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε νεκρή από τον Μίκεϊ Ντινς στο μπάνιο του ενοικιαζόμενου σπιτιού τους στην Τσέλσι, στο Λονδίνο. Ο ιατροδικαστής ερευνών, Γκεΐβιν Θάρντσον επισήμανε στον τύπο ότι η αιτία θανάτου ήταν «μια απρόσεκτη αυτο-υπερβολική δόση» βαρβιτουρικών». Επίσης επισήμανε ότι ο θάνατός της ήταν ατύχημα και απέκλεισε το σενάριο της αυτοκτονίας.[24] Ο συμπρωταγωνιστής της στον Μάγο του Οζ, Ρέι Μπόλγκερ, σχολίασε στην κηδεία της: «Απλώς εξαντλήθηκε».[25]

Η Τζούντι Γκάρλαντ σε φωτογραφία του 1945, που χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστική φωτογραφία μαζί με την έγχρωμη ταινία The Harvey Girls του 1946.

Μετά τον θάνατο της Γκάρλαντ, παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας της, βρέθηκε ότι η περιουσία της ανήλθε σε μόλις 40.000 δολάρια ΗΠΑ (ισοδύναμο με 250.000 δολάρια με την ισοτιμία του 2023). Χρόνια εγκληματικής κακοδιαχείρισης των οικονομικών της υποθέσεων από τους εκπροσώπους και το προσωπικό της, καθώς και υπεξαίρεσης μεγάλου μέρους των κερδών της, μαζί με τη γενναιοδωρία της προς την οικογένειά της και διάφορους σκοπούς, είχαν ως αποτέλεσμα την κακή οικονομική της κατάσταση στο τελευταία χρόνια της ζωής της. Στην τελευταία της διαθήκη, που υπογράφηκε και σφραγίστηκε στις αρχές του 1961, η Γκάρλαντ έκανε πολλά γενναιόδωρα κληροδοτήματα που δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν επειδή η περιουσία της ήταν χρεωμένη για πολλά χρόνια. Η κόρη της, Λάιζα Μινέλι, εργάστηκε για να εξοφλήσει τα χρέη της μητέρας της με τη βοήθεια του οικογενειακού φίλου Φρανκ Σινάτρα.[26] Το 1978, μια επιλογή προσωπικών αντικειμένων της Γκάρλαντ δημοπρατήθηκε από τον πρώην σύζυγό της Σίντνεϊ Λουφτ (Sidney Luft), με την υποστήριξη της κόρης τους Lorna και του γιου τους Joey. Σχεδόν 500 αντικείμενα, που κυμαίνονταν από χάλκινα μαγειρικά σκεύη έως μουσικές ρυθμίσεις, προσφέρθηκαν προς πώληση. Η δημοπρασία συγκέντρωσε 250.000 δολάρια ΗΠΑ (ισοδύναμα με 920.000 δολάρια το 2023) για τους κληρονόμους της.[27]

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος Σημειώσεις
1936 Every Sunday Κάθε Κυριακή Τζούντι Ταινία μικρού μήκους, πρώτος ρόλος στην Metro-Goldwyn-Mayer
Pigskin Parade Σέρι Ντοντ
1937 Broadway Melody of 1938 Μπέτι Κλέιτον
Thoroughbreds Don't Cry Κρίκετ Γουέστ
1938 Everybody Sing Χορός, τραγούδι, γυναίκες Τζούντι Μπελέρ
Love Finds Andy Hardy Ο δήμιος των κοριτσιών Μπέτσι Μπουθ
Listen, Darling Πίνκο Γουίνγκεϊτ
1939 The Wizard of Oz Ο Μάγος του Οζ Ντόροθι Γκέιλ
Babes in Arms Τ' ανήλικα εν δράσει Πάτσι Μπάρτον
1940 Strike Up the Band Εύθυμα νιάτα Μαίρη Χόλντεν
Little Nellie Kelly Νέλι Κέλι
Andy Hardy Meets Debutante Μπέτσι Μπουθ
1941 Ziegfeld Girl Σειρήνες του Μπρόντγουεϊ Σούζαν Γκάλαχερ
Babes on Broadway Τ' ανήλικα του Μπρόντγουεϊ Πένυ Μόρις
Life Begins for Andy Hardy Μπέτσι Μπουθ
1942 For Me and My Gal Για σένα π' αγαπώ Τζο Χέιντεν
1943 Presenting Lily Mars Παρουσιάζοντας τη Λίλι Μαρς Λίλι Μαρς
Thousands Cheer Χίλιες τρέλες
Girl Crazy Τζίντζερ Γκρέι
1944 Meet Me in St. Louis Το τραγούδι της αγάπης Έστερ Σμιθ
1945 The Clock Το ρολόι Άλις Μπέιμπερι
Ziegfeld Follies το αστέρι
1946 The Harvey Girls Σούζαν Μπράντλεϊ
Till the Clouds Roll By Όταν περάσουν τα σύννεφα Μέριλιν Μίλερ
1948 The Pirate Ο πειρατής Μανουέλα Άβα
Easter Parade Πασχαλινή παρέλασις Χάνα Μπράουν
Words and Music Ένα τραγούδι, μια ζωή Τζούντι Γκάρλαντ
1949 In the Good Old Summertime Βερόνικα Φίσερ
1950 Summer Stock Ζήτω μια μπαλαρίνα Τζέιν Φάλμπουρι
1954 A Star Is Born Ένα αστέρι γεννιέται Έστερ Μπλότζετ / Βίκι Λέστερ
1960 Pepe Τζούντι Γκάρλαντ Φωνή μόνο
1961 Judgment at Nuremberg Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης Αϊρίν Χόφμαν Γουόλνερ
1962 Gay Purr-ee Μοζέτ Φωνή μόνο
1963 A Child Is Waiting Σε περιμένει το παιδί μας Τζιν Χάνσεν
1963 I Could Go on Singing Θέλω μόνο την αγάπη σου Τζένυ Μπάουμαν
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1955 Ford Star Jubilee Τον Εαυτό της
1956 General Electric Theater Τον Εαυτό της
1962 The Judy Garland Show Τον Εαυτό της Τηλεοπτική ειδική εκπομπή
1963 Judy Garland and Her Guests Phil Silvers and Robert Goulet Τον Εαυτό της
1963 - 1964 The Judy Garland Show Ο Εαυτός της (22 επεισόδια) Ακυρώθηκε μετά από έναν κύκλο και 26 επεισόδια.
1964 Judy and Liza at the Palladium Τον Εαυτό της Τηλεοπτικό Ντοκιμαντέρ
1968 "The Merv Griffin Show" Τον εαυτό της/Φιλουξενούμενη
1969 Sunday Night at the London Palladium Τον εαυτό της
  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 11958571q. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) SNAC. w6057ws8. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 79610. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. blog.eogn.com/eastmans_online_genealogy/2009/10/ancestrycom-launches-two-new-record-collections-and-a-new-location.html.
  6. davelandweb.com/judygarland/.
  7. www.hollywoodsgoldenage.com/actors/garland.html.
  8. 8,0 8,1 www.dailymail.co.uk/news/article-4174216/Judy-Garlands-remains-moved-NY-LA.html.
  9. CONOR.SI. 79508323.
  10. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  11. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  12. www.nytimes.com/2005/07/30/theater/reviews/30fran.html.
  13. (Αγγλικά) www.acmi.net.au. creators/76830.
  14. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  16. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  17. Scott Brogan. «The Judy Room - Easter Parade». 
  18. Louis Bayard, "Supernova" Αρχειοθετήθηκε 2013-01-20 στο Wayback Machine., Washington Post, April 16, 2000, p. X9
  19. Petersen, Anne H. (2014). «10. Judy Garland: Ugly Duckling». Scandals of Classic Hollywood. New York City: Plume (Penguin). σελίδες 157–78 [164, 166–69]. ISBN 978-0142180679. 
  20. «Stars». AFI.com. American Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2012. 
  21. «Mini Biographies of Scots and Scots Descendants - Judy Garland». 
  22. http://www.americanancestors.org/assortment-famous-actors/
  23. Ιστορικό Λεύκωμα 1969, σελ. 152, Καθημερινή (1998).
  24. «Judy Garland The Live Performances. The End of the Rainbow». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2008.  citing United Press International article "Judy Took Too Many Pills" and containing a copy of Garland's death certificate.
  25. «Singers: End of the Rainbow». Time. July 4, 1969. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-10. https://web.archive.org/web/20160310205305/http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,840196-1,00.html. Ανακτήθηκε στις January 21, 2016. 
  26. Silverman, Stephen M. (1991). Where there's a will-- : who inherited what and why. New York City: HarperCollins. ISBN 9780060162603 – μέσω Internet Archive. 
  27. Harmetz, Aljean (November 29, 1978). «Judy Garland Auction Fetches $250,000». The New York Times. https://www.nytimes.com/1978/11/29/archives/judy-garland-auction-fetches-250000-most-wanted-a-memento-affluence.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]