Κερκ Ντάγκλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κερκ Ντάγκλας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Kirk Douglas (Αγγλικά)
Γέννηση9  Δεκεμβρίου 1916[1][2][3]
Amsterdam
Θάνατος5  Φεβρουαρίου 2020[4][5][6]
Μπέβερλι Χιλς[7][8][9]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςWestwood Village Memorial Park Cemetery
ΚατοικίαΧόλυγουντ
Amsterdam
Νέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΣυντηρητικός Ιουδαϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά[10]
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[11][12][13]
Γαλλικά[14]
Γίντις
ΣπουδέςΑμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών (έως 1941)[15]
St. Lawrence University
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
σκηνοθέτης κινηματογράφου
σεναριογράφος
δημιουργός γραπτών έργων[16]
στρατιώτης
ηθοποιός θεάτρου[17]
ηθοποιός[18][19]
Αξιοσημείωτο έργο20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα
The Vikings
Η ζωή ενός ανθρώπου
Paths of Glory
Σπάρτακος
Περίοδος ακμής1946 - 2008
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝταϊάνα Ριλ (1943–1951)
Αν Μπάιντενς (1954–2020)
ΤέκναΜάικλ Ντάγκλας[20]
Τζόελ Ντάγκλας[20]
Πίτερ Ντάγκλας[20]
Έρικ Ντάγκλας[20]
ΓονείςHarry Danielovitch[21] και Bertha Sanglel[21]
ΟικογένειαDouglas family
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΥπολοχαγός/Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών
ΒραβεύσειςΕθνικό μετάλλιο των τεχνών
Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (1956)
Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ (1967)
τιμητικό βραβείο Σεζάρ (1980)
Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (16  Ιανουαρίου 1981)[22]
AFI Life Achievement Award (1991)
βραβείο Κένεντι (1994)
Τιμητικό Όσκαρ (1995)
βραβείο συνολικής προσφοράς του σωματείου ηθοποιών (1999)
Χρυσή Άρκτος (2001)
βραβεία Σεζάρ
Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (1999)
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής
American Campaign Medal
Μετάλλιο Εκστρατείας Ασίας-Ειρηνικού
Μετάλλιο Νίκης Β´ Παγκοσμίου Πολέμου
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ (2  Αυγούστου 1960)[23][24]
Silver Shell for Best Actor (1958)
Ιστότοπος
www.kirkdouglas.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κερκ Ντάγκλας (Αγγλικά: Kirk Douglas, πραγματικό όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς[25], 9 Δεκεμβρίου 1916 – 5 Φεβρουαρίου 2020) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας. Αποτελεί έναν από τους αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Είναι γνωστός για τις ταινίες: Αμάρτημα του παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική ιστορία (Detective Story , 1951), Το τελευταίο ατού (Ace in the Hole, 1951), Η ωραία και το κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 χιλιάδες λεύγες υπό τη θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964). Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κερκ Ντάγκλας γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης το 1916. Το πραγματικό του όνομα είναι Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Οι γονείς του ήταν ο Χέρσελ Χάρι Ντανιέλοβιτς και η Μπράινα Μπέρθα Σάνγκελ, Εβραίοι μετανάστες από τη Λευκορωσία[26][27][28]. Ο αδελφός του πατέρα του μετανάστευσε πρώτος στις Η.Π.Α. και χρησιμοποίησε το επίθετο Ντέμσκι, αντί του Ντανιέλοβιτς. Όταν η οικογένεια του Ντάγκλας μεταφέρθηκε στις Η.Π.Α. χρησιμοποίησε επίσης το επίθετο Ντέμσκι. Ο Ντάγκλας μεγάλωσε αποκαλούμενος Ίζι Ντέμσκι, το οποίο άλλαξε σε Κερκ Ντάγκλας πριν καταταγεί στο ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου[29].

Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο μικρός Κερκ Ντάγκλας πουλούσε τρόφιμα σε ανθρακωρύχους για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι του. Αργότερα όντας ήδη διάσημος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι άλλαξε τουλάχιστον 40 δουλειές πριν γίνει ηθοποιός[30]. Κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο, συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα για το οποίο ήταν σίγουρος στη ζωή του ήταν η επιθυμία του να γίνει ηθοποιός[31]. Μην μπορώντας να πληρώσει τα δίδακτρα, εισήχθη στο πανεπιστήμιο St. Lawrence έχοντας δανειστεί χρήματα τα οποία επέστρεψε δουλεύοντας ως κηπουρός ή ως επιστάτης. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας πάλης του πανεπιστημίου[32].

Ο Κερκ Ντάγκλας κατά την αποφοίτησή του από το κολέγιο το 1939.

Οι υποκριτικές του ικανότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αμερικανική Ακαδημία Δράματος στη Νέα Υόρκη, όπου και του παραχωρήθηκε υποτροφία. Μια από τις συμφοιτήτριές του ήταν η Μπέτι Τζόαν Πέρσκε, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως Λορίν Μπακόλ. Η Μπακόλ είχε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του Ντάγκλας[33]. Άλλη μια συμφοιτήτριά του ήταν η νεαρή ηθοποιός Νταϊάνα Ντιλ, την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Όταν αποφοίτησε από τη δραματική σχολή, ο Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ, στη θεατρική παράσταση Spring Again.

Ο Ντάγκλας κατετάγη στο ναυτικό το 1941, αφότου οι Η.Π.Α. μπήκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε απαλλαγή το 1944 όμως, ως τραυματίας πολέμου. Τον Μαΐου του 1943, ενώ βρισκόταν στο μέτωπο, είδε μια φωτογραφία της Νταΐάνα Ντιλ, της πρώην του συμφοιτήτριας στο εξώφυλλο του περιοδικού Life και είπε στους συμπολεμιστές του ότι μια μέρα επρόκειτο να την παντρευτεί. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το ζευγάρι παντρεύτηκε και μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, τον ηθοποιό Μάικλ Ντάγκλας και τον Τζόελ. Χώρισαν όμως το 1951[34][35].

Μετά τον πόλεμο, ο Ντάγκλας επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε ως εκφωνητής στο ραδιόφωνο, ανέλαβε επίσης θεατρικές δουλειές. Έλαβε καλές κριτικές για την εμφάνισή του στο θεατρικό Kiss and Tell, το οποίο του απέφερε κι άλλους ρόλους. Ο Ντάγκλας είχε σκοπό να παραμείνει στο θέατρο, αλλά η Λορίν Μπακόλ τον βοήθησε να λάβει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία του 1946 Αμαρτωλές γυναίκες (The Strange Love of Martha Ivers, 1946) πλάι στην Μπάρμπαρα Στάνγουικ. Ο παραγωγός της ταινίας Χαλ Ουόλις όδευε προς τη Νέα Υόρκη προκειμένου να βρει νέα ταλέντα κι η Λορίν Μπακόλ τον συμβούλεψε να επισκεφτεί τον Ντάγκλας που έκανε πρόβες για το θεατρικό έργο The Wind is Ninety. Ο Ντάγκλας παρέμεινε στο Μπρόντγουεϊ για ολόκληρη τη σεζόν κι έπειτα πήγε στο Χόλιγουντ όπου συμμετείχε στην ταινία του Χαλ Ουόλις Αμαρτωλές γυναίκες στο ρόλο ενός αδύναμου άνδρα που κυριεύεται από μια αδίστακτη γυναίκα, σε αντίθεση με τους ρόλους που επρόκειτο να αναλάβει στη συνέχεια που είχαν να κάνουν με αδίστακτους άνδρες[36][37].

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος του αδίστακτου παραγωγού του Χόλιγουντ Τζόναθαν Σιλντς, στην ταινία Η Ωραία και το Κτήνος, αποτελεί έναν από τους πολλούς σκληροτράχηλους χαρακτήρες της φιλμογραφίας του Ντάγκλας.

Επόμενη ταινία του, μετά το Αμαρτωλές γυναίκες ήταν το φιλμ νουάρ Αμάρτημα του παρελθόντος (Out of the Past, 1947), έπειτα συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του δράματος του Ευγένιου Ο'Νηλ Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (Mourning Becomes Electra) πλάι στις Ρόζαλιντ Ράσελ και Κατίνα Παξινού. Το 1949 εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ στη θεατρική παράσταση του Άντον Τσέχοφ Τρεις αδελφές[38] και παράλληλα ανέλαβε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο ως σύζυγος της Αν Σόδερν στην ταινία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς Ένα γράμμα σε τρεις γυναίκες (A Letter to Three Wives, 1949). Την ίδια χρονιά έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία Φλογισμένα πάθη (Champion, 1949). Το 1950 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Μάικλ Κερτίζ Η γυναίκα των χιμαίρων (Young Man with a Horn) πλάι στη φίλη του Λορίν Μπακόλ και την Ντόρις Ντέι, καθώς και στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού του Τένεσι Γουίλιαμς Γυάλινος κόσμος (The Glass Menagerie). Ο ρόλος του πυγμάχου με τη σκληρή καρδιά στην ταινία Φλογισμένα πάθη του άνοιξε τον δρόμο για την τελική καταξίωση, η οποία ήρθε το 1951 με τη συμμετοχή του στην ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ Αστυνομική ιστορία (A Detective Story) όπου υποδύεται έναν σκληροτράχηλο αστυνομικό που πληροφορείται ότι η σύζυγός του έχει κάνει έκτρωση στο παρελθόν, καθώς και στην ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ Το τελευταίο ατού (Ace in the Hole) όπου ερμήνευσε το ρόλο ενός δημοσιογράφου χωρίς ηθικούς φραγμούς που εκμεταλλεύεται την είδηση του δράματος ενός ανθρακωρύχου παγιδευμένου στο ορυχείο που εργάζεται μετά από έκρηξη. Ο Ντάγκλας έλαβε ακόμη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία του Βινσέντε Μινέλι Η ωραία και το κτήνος (The Bad and the Beautiful) όπου εμφανίστηκε στο πλευρό της Λάνα Τέρνερ, υποδυόμενος έναν μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ που πατά επί πτωμάτων για να επιτύχει το σκοπό του. Το 1954 ίδρυσε την εταιρία Bryna Productions αφιερωμένη στη μητέρα του και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αποδεσμευτεί από το σύστημα των στούντιο του Χόλιγουντ. Το 1954 ανέλαβε το ρόλο του ναυτικού Νεντ στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιούλιου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και το 1956 έλαβε την τρίτη και τελευταία του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη σκιαγράφηση του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην ταινία του Βινσέντε Μινέλι Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life) έχασε όμως το βραβείο από τον Γιουλ Μπρίνερ. Χρόνια αργότερα έγραψε στην αυτοβιογραφία του: Η συμμετοχή μου σε εκείνη την ταινία ήταν οδυνηρή. Όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι έμοιαζα με τον Βαν Γκονγκ, αλλά κι επειδή είχα την ίδια ηλικία με εκείνον όταν αυτοκτόνησε. Ο σκηνοθέτης Βινσέντε Μινέλι δήλωσε επίσης: Ο Κερκ Ντάγκλας κατάφερε να σκιαγραφήσει ένα αξιομνημόνευτο και συγκινητικό πορτραίτο ενός καλλιτέχνη, παγιδευμένο από το άγχος κι από τον φόβο της τρέλας. Σύμφωνα με την άποψή μου ο Κερκ θα έπρεπε να έχει κερδίσει το Όσκαρ[39]. Το 1957, ο ηθοποιός συνεργάστηκε για πρώτη με τον σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, γυρίζοντας μια από τις σημαντικότερες ταινίες της καριέρας του το Σταυροί στο μέτωπο (Paths of Glory, 1957), ταινία με αντιμιλιταριστικό μήνυμα που διαδραματίζεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντάγκλας συνεργάστηκε άλλη μια φορά με τον Κιούμπρικ το 1960 για την ταινία Σπάρτακος (Spartacus). Η εν λόγω ταινία επρόκειτο να γυριστεί αρχικά από τον Άντονι Μαν, όταν όμως ξεκίνησαν τα γυρίσματα δεν έμεινε ικανοποιημένος και προσέλαβε τον Κιούμπρικ. Ο Ντάγκλας ήταν επίσης παραγωγός της ταινίας και κατάφερε να συγκεντρώσει 12 εκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίησή της[40]. Η ταινία σηματοδότησε επίσης την επιστροφή του Ντάλτον Τράμπο στο Χόλιγουντ. Ο σεναριογράφος συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους φιλοκομμουνιστές της Μαύρης Λίστας του Χόλιγουντ κι είχε εξοστρακιστεί από την πουριτανική κοινωνία. Συνέχισε να υπογράφει σενάρια για μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Ο Ντάγκλας μεσολάβησε στο να πιστωθεί κανονικά το όνομά του στους τίτλους έναρξης της ταινίας[25]. Ο Σπάρτακος έκανε τεράστια επιτυχία, αλλά λόγω του γεγονότος ότι μέρος των λήψεων του Μαν είχαν διατηρηθεί αναλλοίωτες δεν τη θεωρούσε ως ολοκληρωτικά δικό του έργο.

Ο Ντάγκλας πρωταγωνίστησε με επιτυχία σε πολλές ταινίες του είδους γουέστερν, με σημαντικότερες τις: Η επέλαση των χιλίων κεραυνών (The Big Sky, 1952) του Χάουαρντ Χοκς και Αίμα στον πράσινο βάλτο (Gunfight at the O.K. Corral, 1957)του Τζον Στέρτζις, όπου εμφανίστηκε πλάι στο φίλο του Μπαρτ Λάνκαστερ. Ο Ντάγκλας γύρισε 7 ταινίες μαζί με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, οι οποίες είναι οι εξής: Ματωμένες αλυσίδες (I Walk Alone, 1948), Αίμα στον πράσινο βάλτο (Gunfight at the O.K. Corral, 1957), Επαναστάται του διαβόλου (The Devil's Disciple 1959), Οι 5 ύποπτοι (The List of Adrian Messenger), Επτά ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964), Νίκη στο Έντεμπι (Victory at Entebbe)και Τα σκληρά καρύδια (Tough Guys). Σε αυτές τις ταινίες ο Ντάγκλας αναλάμβανε πάντα δευτεραγωνιστικό ρόλο πλάι στον Λάνκαστερ. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60 άρχισε να περιορίζει τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Εμφανίστηκε στο πλευρό του γιου του Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία του 2003 Δεσμοί οικογένειας (It Runs in the Family). Τελευταία του ταινία ήταν το Trumbo το 2007.

Ο Ντάγκλας το 2011

Παρά τις τρεις του υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ο Ντάγκλας δεν κέρδισε ποτέ το αγαλματίδιο. Το 1996 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τον βράβευσε με Τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική συνεισφορά στην 7η τέχνη. Τον Ιανουάριο του 1981 έλαβε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ το Μετάλλιο της Ελευθερίας. Για τη συμβολή του στη βιομηχανία κινηματογράφου, ο Ντάγκλας έχει ένα αστέρι στο νούμερο 6263 της Λεωφόρου της Δόξας του Χόλιγουντ. Το αστέρι του στη λεωφόρο της Δόξας είναι ένα από τα τέσσερα που έχουν κλαπεί (μαζί με εκείνα των Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέγκορι Πεκ και Τζιν Όντρι) κι έχουν έπειτα αντικατασταθεί[41].

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάγκλας υπήρξε παντρεμένος από το 1944 μέχρι το 1951 με την Νταϊάνα Ντιλ με την οποία απέκτησε δυο γιους, τον Μάικλ και τον Τζόελ. Ο μεγαλύτερος του γιος, ο Μάικλ Ντάγκλας είναι επίσης ηθοποιός. Ξαναπαντρεύτηκε το 1954 με την Αν Μπάιντενς με την οποία έμεινε παντρεμένος μέχρι τον θάνατό του και με την οποία έχει αποκτήσει άλλους δυο γιους, τον Πίτερ και τον Έρικ. Ο Έρικ Ντάγκλας πέθανε από χρήση ναρκωτικών το 2004.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για "το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό". Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή[42].

Ο Ντάγκλας πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, σε ηλικία 103 ετών, στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας.[43][44][45]

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βράβευση:

Υποψηφιότητα:

Βράβευση:

Βραβείο Κύκλου Κριτικών Νέας Υόρκης

Βράβευση:

  • 1951: Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Αστυνομική ιστορία
  • 1956: Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Η ζωή ενός ανθρώπου

Βράβευση:

  • 1991: Βραβείο Προσφοράς στην 7η Τέχνη

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1946 The Strange Love of Martha Ivers Αμαρτωλές γυναίκες [46] Γουόλτερ Ονίλς
1947 Mourning Becomes Electra Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα Πίτερ Νάιλς
Out of the Past Αμαρτωλοί και δολοφόνοι [46] Γουίτ
I Walk Alone Ματωμένες αλυσίδες Νολ Τέρνερ
1948 The Walls of Jericho Τα τείχη της Ιεριχούς Τάκερ Γουέτζ
My Dear Secretary Όουεν Γουοτερμπέρι
1949 A Letter to Three Wives Ένα γράμμα σε τρεις γυναίκες Τζορτζ Φιπς
Champion Ο πρωταθλητής Μιτζ Κέλι
1950 Young Man with a Horn Η γυναίκα των χιμαιρών Ρικ Μάρτιν
The Glass Menagerie Γυάλινος κόσμος Τζιμ Οκόνορ
1951 Along the Great Divide Δρόμος γεμάτος αίμα βοηθός σερίφη Λεν Μέρικ
Ace in the Hole Το τελευταίο ατού [47] Τσακ Τέιτουμ
Detective Story Αστυνομική ιστορία ντετέκτιβ Τζέιμς Μακλίοντ
1952 The Big Trees Τα μεγάλα δέντρα [46] Τζιμ Φάλον
The Big Sky Η επέλαση των χιλίων κεραυνών Τζιμ Ντίκινς
The Bad and the Beautiful Η ωραία και το κτήνος Τζόναθαν
1953 The Story of Three Loves Ιστορία τρελών ερώτων Πιέρ Νάρβαλ
The Juggler Δεσμώτης του παρελθόντος Χανς Μιούλερ
Un acte d'amour Κίτρινο διαβατήριο Ρόμπερτ Τέλερ
1954 20,000 Leagues Under the Sea 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα [48] Νεντ Λαντ
Ulisse Ομήρου Οδύσσεια [48] Οδυσσέας
1955 The Racers Ρώμη, Παρίσι, Μόντε Κάρλο Τζίνο Μποργκέζα
Man Without a Star Χωρίς συρματοπλέγματα [46] Ντέμπσι Ρέι
The Indian Fighter Η ανταρσία άρχισε Τζόνι Χοκς
1956 Lust for Life Η ζωή ενός ανθρώπου Βίνσεντ βαν Γκογκ
Top Secret Affair Αυστηρώς απόρρητο Μέλβιλ Α. Γκούντγουιν
1957 Gunfight at the O.K. Corral Αίμα στον πράσινο βάλτο [48] Ντοκ Χόλιντεϊ
Paths of Glory Σταυροί στο μέτωπο [47] συνταγματάρχης Νταξ
1958 The Vikings Οι Βίκινγκς [48] Άιναρ
1959 Last Train from Gun Hill Το τελευταίο τρένο από το Γκαν Χιλ [48] Ματ Μόργκαν
The Devil's Disciple Επαναστάτες του Διαβόλου Ρίτσαρντ Ντάντζεον
Operation Petticoat Επιχείρηση κομπινεζόν ναυτικός
1960 Strangers When We Meet Θ' ανταμώσουμε σαν ξένοι Λάρι Κόε
Spartacus Σπάρτακος [48] Σπάρτακος
1961 Town Without Pity Υπόθεση βιασμού Στιβ Γκάρετ
The Last Sunset Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα Μπρένταν Ομέλεϊ (Μπρεν)
1962 Lonely Are the Brave Μόνοι είναι οι γενναίοι [47] Τζον Μπερνς (Τζακ)
Two Weeks in Another Town Δύο εβδομάδες σ' άλλη πόλη Τζακ Άντρους
1963 The Hook Αυτός που πρέπει να πεθάνει Πι Τζέι Μπρίσκο
The List of Adrian Messenger Οι 5 ύποπτοι Τζορτζ Μπράουμαν / Άτλι / Πίθιαν
For Love or Money Για αγάπη ή για χρήματα Τζέντρι
1964 Seven Days in May Επτά ημέρες του Μαΐου συνταγματάρχης Μάρτιν Κάσεϊ
1965 In Harm's Way Πρώτη νίκη Έντινγκτον
The Heroes of Telemark Οι ήρωες του Τέλεμαρκ [46] Ρολφ
1966 Cast a Giant Shadow Τα 4 λιοντάρια της ερήμου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Μάρκους (Μίκι)
Paris brûle-t-il? Κάψτε το Παρίσι στρατηγός Τζορτζ Πάτον
1967 The War Wagon Οι ακατανίκητοι [46] Λόμαξ
The Way West Ο δρόμος για τη Δύση [46] γερουσιαστής Γουίλιαμ Τζ. Τάντλοκ
1968 A Lovely Way to Die Ένας ωραίος τρόπος για να πεθάνεις Τζέιμσον Σουίλερ
The Brotherhood Σάντα μάμα Φρανκ Τζινέτα
The Legend of Silent Night αφηγητής (φωνή)
1969 The Arrangement Ο συμβιβασμός [47] Έντι Άντερσον
1970 There Was a Crooked Man... Ήταν ένας παλιάνθρωπος [46] Πάρις Πίτμαν Τζούνιορ
1971 The Light at the Edge of the World Ο φάρος στην άκρη του κόσμου Ντέντον
A Gunfight Γουίλ Τένερεϊ
Catch Me a Spy Αποκαλύψεις ενός κατασκόπου Αντρέι
1972 Un uomo da rispettare Ένα αξιοσέβαστο κάθαρμα Στιβ Γουάλας
1973 Scalawag Ο άρχων των ωκεανών Πεγκ
1974 Mousey Ανελέητο κυνηγητό Τζορτζ Άντερσον
1975 Posse Απόσπασμα καταδιώξεως [46] Χάουαρντ Νάιτινγκεϊλ
Once Is Not Enough Μια φορά δεν φτάνει Μάικ Γουέιν
1977 Holocaust 2000 Το σπέρμα του Σατανά [48] Ρόμπερτ Κέιν
1978 The Fury Οργισμένος γίγαντας [48] Πίτερ
1979 The Villain Τζακ, ο σκανδαλιάρης Τζακ
Home Movies δρ Τατλ
1980 Saturn 3 Κρόνος 3: Επανάσταση στα άστρα [48] Άνταμ
The Final Countdown Αεροπλανοφόρο Νίμιτς: Επιστροφή στην κόλαση [48] κυβερνήτης Μάθιου Γιέλαντ
1982 The Man from Snowy River Ο άνθρωπος απ' το χιονισμένο ποτάμι [48] Χάρισον
1983 Eddie Macon's Run Η τελευταία καταδίωξη [48] Καρλ Μάρζακ (Μπάστερ)
1984 Draw! Η μονομαχία Χάρι Χόλαντ
1986 Tough Guys Τα σκληρά καρύδια [48] Άρτσι Λονγκ
1991 Oscar Δύο γυναίκες, τρεις βαλίτσες κι εγώ [48] Εντουάρντο Προβολόνε
Veraz Κουέντιν
1994 Greedy Άπληστοι κληρονόμοι [46] θείος Τζο
1999 Diamonds Χάρι Ατζένσκι
2003 It Runs in the Family Δεσμοί οικογένειας [46] Μίτσελ Γκρόμπεργκ
2004 Illusion Ντόναλντ Μπέινς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Kirk-Douglas. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w6m04gs1. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Kirk Douglas, Hollywood Legend, Dead At 103». (Αμερικανικά αγγλικά) HuffPost. Νέα Υόρκη. Ανακτήθηκε στις 5  Φεβρουαρίου 2020.
  5. «Gran Enciclopèdia Catalana» (Καταλανικά) Grup Enciclopèdia. 0022893.
  6. GeneaStar. kirkdouglask.
  7. «Kirk Douglas, a Star of Hollywood’s Golden Age, Dies at 103». (Αγγλικά) The New York Times. The New York Times Company, A. G. Sulzberger. Μανχάταν, Νέα Υόρκη. Ανακτήθηκε στις 6  Φεβρουαρίου 2020.
  8. «Kirk Douglas, Chiseled Actor From Hollywood’s Golden Age, Has Died». (Αγγλικά) The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. Νέα Υόρκη. Ανακτήθηκε στις 6  Φεβρουαρίου 2020.
  9. «Muere Kirk Douglas a los 103 años». (Ισπανικά) ABC. Ανακτήθηκε στις 6  Φεβρουαρίου 2020.
  10. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138933967. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  11. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138933967. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  12. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jn20020126011. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  13. CONOR.SI. 25350499.
  14. www.huffingtonpost.fr/entry/quand-kirk-douglas-racontait-chez-pivot-en-francais-le-role-qui-la-le-plus-marque_fr_5e3bc2ebc5b6b70886fa25f8.
  15. «Notable Past Students». Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. Ανακτήθηκε στις 15  Ιανουαρίου 2020.
  16. «Kirk Douglas urges young to vote». (Βρετανικά αγγλικά) BBC News Online. Ανακτήθηκε στις 15  Ιανουαρίου 2020.
  17. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  18. The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/78878. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  19. www.acmi.net.au/creators/76581.
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 www.lavanguardia.com/cine/20200206/473306631345/kirk-douglas-vida-imagenes.html.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  22. «Presidential Medal of Freedom Remarks at the Presentation Ceremony.». Presidential Medal of Freedom Remarks at the Presentation Ceremony. 16  Ιανουαρίου 1981.
  23. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  24. Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ. walkoffame.com/kirk-douglas/.
  25. 25,0 25,1 Douglas, Kirk. Let's Face It. John Wiley & Sons, 2007. ISBN 0-470-08469-3.
  26. Kirk Douglas Biography (1916–)
  27. «Kirk Douglas returns to Judaism». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012. 
  28. Tugend, Tom (December 12, 2006). «Lucky number 90». The Jerusalem Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-07-13. https://web.archive.org/web/20110713123853/http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1164881875567&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull. Ανακτήθηκε στις December 12, 2006. 
  29. Douglas, Kirk (2007). Let's face it: 90 years of living, loving, and learningΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. John Wiley and Sons. σελίδες 3. ISBN 0-470-08469-3. 
  30. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 12.
  31. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 11
  32. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 15.
  33. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 18
  34. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 17.
  35. «The Bermudian: Bermuda and Hollywood. March 1946». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012. 
  36. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 33.
  37. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 19.
  38. Mosel, Leading Lady: The World and Theatre of Katharine Cornell
  39. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 7.
  40. Thomas, Tony. The Films of Kirk Douglas. Citadel Press, New York, 1991. ISBN 0-8065-1217-2. p. 168.
  41. «Hollywood Walk of Fame». Guide to and locations of the stars on Hollywood Boulevard. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2008. 
  42. Επισκέψεις ηθοποιών στην Αθήνα, Ιστορικό Λεύκωμα 1964, σελ. 152, Καθημερινή (1997)
  43. McLellan, Dennis (2020-02-05). «Kirk Douglas dead at 103; 'Spartacus' star helped end Hollywood blacklist». Los Angeles Times. https://www.latimes.com/local/obituaries/la-me-kirk-douglas-snap-story.html. Ανακτήθηκε στις 2020-02-06. 
  44. Berkvist, Robert (2020-02-05). «Kirk Douglas, a Star of Hollywood's Golden Age, Dies at 103». The New York Times. https://www.nytimes.com/2020/02/05/obituaries/kirk-douglas-dead.html. Ανακτήθηκε στις 2020-02-06. 
  45. «Kirk Douglas: Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο θρύλος του Χόλιγουντ». NewsIT. 6 Φεβρουαρίου 2020. 
  46. 46,00 46,01 46,02 46,03 46,04 46,05 46,06 46,07 46,08 46,09 46,10 «Κερκ Ντάγκλας - Ταινίες». www.dvd-trailers.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  47. 47,0 47,1 47,2 47,3 «Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Κερκ Ντάγκλας». Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 19 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 
  48. 48,00 48,01 48,02 48,03 48,04 48,05 48,06 48,07 48,08 48,09 48,10 48,11 48,12 48,13 «Κερκ Ντάγκλας ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]