Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ
Ίδρυση1958
ΠεριοχήΛεωφόρος του Χόλυγουντ
και Οδός Βάιν
Χόλυγουντ, Λος Άντζελες
Επισκέπτες10 εκατομμύρια ετησίως
Ιστότοποςwww.walkoffame.com

Η Λεωφόρος της Δόξας στο Χόλυγουντ (αγγλικά: Hollywood Walk of Fame) αποτελείται από περισσότερα από 2.700 πεντάκτινα μωσαϊκά και ορείχαλκα αστέρια[1] ενσωματωμένα στα πεζοδρόμια κατά μήκος δεκαπέντε οικοδομικών τετραγώνων της Λεωφόρου του Χόλυγουντ και τριών οικοδομικών τετραγώνων της Οδού Βάιν στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνια. Τα αστέρια είναι μόνιμα δημόσια μνημεία προς τιμήν επιτευγμάτων στην βιομηχανία του θεάματος, φέροντας τα ονόματα ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών, παραγωγών, φανταστικών χαρακτήρων μεταξύ άλλων. Τη Λεωφόρο της Δόξας διαχειρίζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλυγουντ και συντηρείται από το αυτοχρηματοδοτούμενο Ιστορικό Καταπίστευμα του Χόλυγουντ. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως με εκτιμήσεις του 2010.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λεωφόρος της Δόξας εκτείνεται 2,1 χλμ. ανατολικά προς δυτικά στη λεωφόρο Χόλυγουντ, από την οδό Γκάουερ μέχρι το Χόλυγουντ και την πύλη Λα Μπρέα στη λεωφόρο Λα Μπρέα, καθώς και ένα μικρό τμήμα στο Μάσρφιλντ Γουέι που εκτείνεται διαγώνια μεταξύ της λεωφόρου Χόλυγουντ και της Λα Μπρέα και 640 μέτρα βόρεια προς νότο στην οδό Βάιν μεταξύ της οδού Γιούκα και της λεωφόρου Σάνσετ. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2003 από την εταιρεία έρευνας αγοράς NPO Plog Research, η Λεωφόρος της Δόξας προσελκύει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως—περισσότερους από το Sunset Strip, το Κινεζικό Θέατρο (πρώην Grauman's), το Queen Mary και το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες — και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει ο τουρισμός τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην κομητεία του Λος Άντζελες.[3]

Κατηγοριοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2022, η λεωφόρος της δόξας περιλαμβάνει 2.725 αστέρια,[1] τα οποία απέχουν σε διαστήματα 1,8 μέτρα. Οι πλάκες είναι κοραλί-ροζ με αστέρια πεντάκτινης επένδυσης με ορείχαλκο (όχι μπρούτζο, μια συχνά επαναλαμβανόμενη ανακρίβεια)[4] μέσα σε φόντο χρώματος κάρβουνου. Το όνομα του τιμώμενου προσώπου είναι ένθετο με ορειχάλκινα γράμματα στο επάνω μέρος κάθε αστεριού. Κάτω από την επιγραφή, στο κάτω μισό του πεδίου αστεριών, ένα στρογγυλό ένθετο ορειχάλκινο έμβλημα υποδεικνύει την κατηγορία των εισφορών του τιμώμενου. Τα εμβλήματα συμβολίζουν πέντε κατηγορίες στη βιομηχανία του θεάματος:

  • Circular 4-inch brass plaque showing a side view of a classic movie camera. Κλασική κάμερα που αντιπροσωπεύει κινηματογραφικές ταινίες.
  • Circular 4-inch brass plaque with a tube-type television with twin aerials. Τηλεοπτικός δέκτης που αντιπροσωπεύει τηλεοπτική εκπομπή.
  • Circular 4-inch brass plaque with a top view of phonograph disc and pickup arm. Δίσκος φωνογράφου που αντιπροσωπεύει ηχογράφηση ή μουσική.
  • Circular 4-inch brass plaque with an antique studio-style microphone. Ραδιοφωνικό μικρόφωνο που αντιπροσωπεύει ραδιοφωνική εκπομπή.
  • Circular 4-inch brass plaque with the classic theatrical comedy/tragedy masks. Μάσκες κωμωδίας/τραγωδίας που αντιπροσωπεύουν θέατρο/ζωντανή παράσταση (προστέθηκε το 1984).

Από όλα τα αστέρια στη λεωφόρο μέχρι σήμερα, το 47% έχει βραβευτεί στην κατηγορία κινηματογράφου, το 24% στην τηλεόραση, το 17% στην ηχογράφηση, το 10% στο ραδιόφωνο και λιγότερο από το 2% στην κατηγορία ζωντανής απόδοσης. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ, περίπου 20 νέα αστέρια προστίθενται στο κάθε χρόνο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «James Bond star Daniel Craig gets Hollywood Walk of Fame star». bbc.com. British Broadcasting Corporation. 7 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «Licensing for the Walk of Fame | Hollywood Walk of Fame». Hollywood Walk of Fame. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. Martin, Hugo (February 8, 2010). «Golden milestone for the Hollywood Walk of Fame». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 24, 2019. https://web.archive.org/web/20190324223751/https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2010-feb-06-la-fi-walk-of-fame6-2010feb06-story.html. Ανακτήθηκε στις June 1, 2020. 
  4. 4,0 4,1 «Walk of Fame Frequently Asked Questions». Hollywood Chamber of Commerce. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]