Προύθος
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Συντεταγμένες: 45°28′08″N 28°12′26″E / 45.46889°N 28.20722°E
Ο Προύθος είναι ένας ιστορικός, διεθνής σήμερα, ποταμός στην Ανατολική Ευρώπη συνολικού μήκους 950 χλμ.
Γενικά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Προύθος πηγάζει στο όρος Γοβέρλα, ή Χοβέρλα του βορειοανατολικού ορεινού συγκροτήματος των Καρπαθίων όπου με πορεία αρχικά βόρεια και στη συνέχεια ανατολική, νοτιοανατολική και νότια εκβάλλει 16 χλμ. ανατολικά του Γκαλατσίου στον Δούναβη του οποίου τελικά τυγχάνει παραπόταμος, μόλις πριν το μεγάλο δέλτα των εκβολών του, στη Μαύρη θάλασσα. Η συνολική έκταση της λεκάνης υδρορροής του φθάνει τα 27.500 τ.χλμ. δημιουργώντας την ομώνυμη κοιλάδα.
Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με τις ελληνικές ονομασίες "Πυρετός", "Ιεράσιος", ή "Γεράσιος", της άλλοτε Ευρωπαϊκής Σαρματίας ή Δακίας. Τον 17ο αιώνα αποτελούσε τα γεωγραφικά σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με τη Βλαχία. Αργότερα αποτέλεσε γεωγραφικό σύνορο της Ρουμανίας με τη Μολδαβία. Από την κατάληψη της Βεσσαραβίας από τη Σοβιετική Ένωση (1918) και μέχρι το 1940 ο Προύθος έρρεε σχεδόν σε όλο το μήκος του εντός της Ρουμανίας. Σήμερα ένα τμήμα του μήκους του 681 χλμ. οριοθετεί τα Μολδαβο-Ρουμανικά σύνορα.
Ο Προύθος είναι πλεύσιμος ποταμός σε ποταμόπλοια από τις εκβολές του και μέχρι το πρανές της Λιόβα, περίπου 270 χλμ., όπου σχηματίζεται καταρράκτης. Περίπου σε 40 αριθμούνται οι επιμέρους παραπόταμοι που εκχύνονται σ΄ αυτόν, με πρώτο τον Τσερέμο, ενώ περισσότερες από 10 πόλεις έχουν αναπτυχθεί στις όχθες του.
Διεθνές δίκαιο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Προύθος έχει χαρακτηριστεί "διεθνής ποταμός" και η ποταμοπλοΐα σ΄ αυτόν είναι ελεύθερη σε πλοία κάθε σημαίας ή εθνικότητας.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Φωτογραφίες ποταμού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ. Κ΄, σελ. 804
- "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 51ος, σελ. 56
- "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 16ος, σελ. 445