Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσερέμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσερέμος
ΕκβολέςΠρούθος
ΧώραΟυκρανία
Μήκος80 χλμ
Μέση εκροή26,6 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιPutylka, Tovarnytsia, Vyzhenka River, d:Q20074418, Chornyj Cheremosh και Bilyi Cheremosh

Ο ποταμός Τσερέμος (ουκρανικά: Черемош‎‎, ρουμανικά: Ceremuș‎‎, πολωνικά: Czeremosz‎‎) είναι ένας ποταμός στη δυτική Ουκρανία, παραπόταμος στη δεξιά όχθη του ποταμού Προύθου. [1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ανώτερων ρευμάτων του ποταμού Μπίλιι Τσερέμος (Λευκός Τσερέμος) και Τσόρνιι Τσερέμος (Μαύρος Τσερέμος) κοντά στο χωριό Ουστερίκι (Βερχόβινα Ράιον) και έχει μήκος 80 χιλιόμετρα. [1] [2] Ο Τσόρνιι Τσερέμος έχει 87 χιλιόμετρα μήκος με λεκάνη 856 km 2 και ο Μπίλιι Τσερέμος 61 χιλιόμετρα μήκος με λεκάνη 606 km 2. [1] Ο ποταμός ξεκινά από τα Καρπάθια Όρη και ρέει περίπου ΝΔ προς ΒΑ. Αφήνει την Μπουκοβίνα Ομπτσίνας (μια οροσειρά στα Εξωτερικά Ανατολικά Καρπάθια, που εκτείνεται στην Ουκρανία και τη Ρουμανία) στα δεξιά του ποταμού και την ιστορική υποπεριοχή του Ποκούτια στην αριστερή πλευρά του ποταμού.

Ρέει κατά μήκος των ορίων των ιστορικών περιοχών της Μπουκοβίνα και της Γαλικίας . [1] Κατά τον Μεσαίωνα και την πρώιμη σύγχρονη εποχή, ήταν μέρος του ορίου μεταξύ του Πριγκιπάτου της Μολδαβίας και του Βασιλείου της Πολωνίας. [1] Επί του παρόντος εκτείνεται κατά μήκος των ορίων μεταξύ των περιφερειών Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Τσερνιβτσί.

Και οι δύο όχθες στο πάνω μέρος του ποταμού κατοικούνται από Χουτσούλ.

Ράφτινγκ στον ποταμό Τσερέμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ράφτινγκ στο Τσόρνιι Τσερέμος κοντά στο χωριό Μπίστρετς

Είναι δύσκολο να βρεις άλλο ποτάμι στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ, που θα ήταν τόσο δημοφιλές και αξιοσέβαστο στους τουρίστες, ανεξάρτητα από το σχετικά μικρό του μήκος. Η παράδοση για τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ράφτινγκ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και το 1967 κοντά στο χωριό Μπιλομπερίζκα και Πετράσι οι πρώτοι εξ ολοκλήρου ουκρανικοί αγώνες στον θαλάσσιο τουρισμό με κανό. Έκτοτε, το Τσερέμος έχει γίνει μια αρένα για τη διεξαγωγή εθνικών διαγωνισμών, οι οποίοι στην πραγματικότητα μετατράπηκαν σε διεθνείς εκδηλώσεις λόγω της συμμετοχής πληρωμάτων από άλλες χώρες. Οι παραδόσεις δεν έχουν χαθεί μέχρι τώρα και η διεθνής δημοτικότητα του ποταμού μεγαλώνει κάθε χρόνο. Γιατί το Τσερέμος είναι τόσο ελκυστικό; Πρώτον, προσελκύει από την αξεπέραστη ομορφιά της φύσης, την ποικιλομορφία της ίδιας της υδάτινης οδού και το πλήρες σύμπλεγμα φυσικών εμποδίων, που είναι ιδιόμορφα για ορεινά ποτάμια, που κυμαίνονται στις υψηλότερες κατηγορίες πολυπλοκότητας. Το ποτάμι είναι γεμάτο από ξαφνικές στροφές, ορμητικά νερά, χαοτική συσσώρευση βράχων στο ποτάμι, πλημμύρες, φαράγγια και δίνες, που δεν αφήνουν τους χειριστές των κουπιών και το σωσίβιο να χαλαρώσουν ούτε για ένα λεπτό. Το Τσερέμος έχει δύο πρόσωπα: ορεινό και επίπεδο, επομένως, μετά από ταραχώδη ροή υδάτων και τα προβλήματα στο ανώτερο σημείο του ποταμιού θα νιώσετε την ευχαρίστηση της ήρεμης κίνησης στο κάτω μέρος του ποταμιού. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Τσερέμος είναι η γειτνίαση με κατοικημένες τοποθεσίες, όπου μπορείτε να σταματήσετε για νύχτα σε τουριστικές κατασκηνώσεις ή σε ιδιωτικά σπίτια, καθώς το κρίσιμο στοιχείο σε κάθε θαλάσσιο ταξίδι είναι το θέμα της διανυκτέρευσης υπό κανονικές συνθήκες: δεν μπορείτε να βάλετε πολύ εξοπλισμό στο καγιάκ ή κανό! Ένας άλλος σημαντικός και ευνοϊκός παράγοντας είναι η άνεση των δρόμων πρόσβασης και η αρκετά μεγάλη περίοδος ράφτινγκ — από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]