Μους (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μους
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μους
38°44′0″N 41°29′28″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΜους
Έκταση59 km²
Υψόμετρο1.400 μέτρα
Πληθυσμός193.394 (2018)
Ζώνη ώραςUTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μους (τουρκικά: Muş, αρμενικά: Մուշ, κουρδικά: Mûş) είναι πόλη και πρωτεύουσα της επαρχίας Μους της Τουρκίας. Έχει πληθυσμό 72.774 (απογραφή 2009) κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια

Η ημερομηνία ίδρυσης της πόλης Μους είναι άγνωστη, παρόλο που πιστεύεται ότι υπήρχε κάποιος οικισμός τον καιρό του Μένουα, βασιλιά του Ουραρτού (περίπου 800 π.Χ.), του οποίου μια σφηνοειδής επιγραφή βρέθηκε κοντά στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το Μους ήταν το κέντρο της περιοχής Ταρόν της Αρμενίας. Στα τέλη του 8oυ αιώνα μ.Χ., το Μους μαζί με την περιοχή Ταρόν, πέρασε στον έλεγχο της δυναστείας των Βαγρατιδών, που την ανακατέκτησαν από τους Άραβες. Αναφέρεται πρώτη φορά ως πόλη σε αρμενικές επιγραφές του 9ου και 10ου αιώνα μ.Χ.. Το 969 μ.Χ., το Μους και η ευρύτερη περιοχή Ταρόν κατελήφθησαν από τους Βυζαντινούς και προσαρτήθηκαν στην επικράτειά τους.

Μετά τον 11ο αιώνα, η πόλη κυβερνήθηκε από ισλαμικές δυναστείες όπως οι ηγεμόνες του Αχλάτ (περιοχή στην Αρμενία), κατόπιν οι Αγιουβίδες, οι Ιλχανίδες και οι Καρά Κογιουνλού. Τους 10ο και 13ο αιώνες, το Μους αναπτύχθηκε σε μεγάλη πόλη με πληθυσμό 20.000-25.000 κατοίκων. Το 1387 ο Ταμερλάνος διέσχισε την περιοχή και κατέλαβε την πόλη χωρίς μάχη. Αργότερα, οι Ακ Κογιουνλού κυβέρνησαν την περιοχή, ενώ τον 16ο αιώνα οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τον έλεγχό της από τους Σαφαβίδες του Ιράν. Το 1821 μια περσική εισβολή πλησίασε την πόλη, όμως το Μους παρέμεινε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, διατηρώντας έναν μεγάλο αρμενικό πληθυσμό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Muş στο Wikimedia Commons