Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεωφόρος Νίκης (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Νίκης (Θεσσαλονίκη)
Η λεωφόρος Νίκης όπως φαίνεται από τον Λευκό Πύργο
ΚατασκευαστήςΔήμος Θεσσαλονίκης
ΣυντήρησηΔήμος Θεσσαλονίκης
Μήκος1,3 χιλ.
Πλάτος20-25μ.
ΠεριοχήΙστορικό Κέντρο
ΕκκίνησηΠλατεία Ελευθερίας
ΤέλοςΛεωφόρος 30ής Οκτωβρίου
Εκκίνηση κατασκευής19ος αιώνας
Η Λεωφόρος Νίκης φτάνοντας στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η Λεωφόρος Νίκης είναι ο πιο γνωστός, πολυσύχναστος, φωτογραφισμένος, ζωγραφισμένος και πιο ακριβός για αγορά κατοικίας οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας και το Λιμάνι και διασχίζοντας όλο το παραλιακό μέτωπο καταλήγει στον Λευκό Πύργο και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι γνωστή και ως Παλιά Παραλία. Διασταυρώνεται με σημαντικούς άξονες όπως η Ίωνος Δραγούμη, Ελ. Βενιζέλου, η Αγίας Σοφίας, η Παύλου Μελά και η Νικ. Γερμανού. Είναι επίσης ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης καθώς σε όλο το μήκος της διαθέτει δεκάδες καφετέριες και καταστήματα.

Διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και έχει κατεύθυνση προς τα ανατολικά που συνεχίζει Λεωφόρος 30ής Οκτωβρίου.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, η λεωφόρος έχει πάρα πάρει διάφορες ονομασίες. Συγκεκριμένα ονομαζόταν:

  • Λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ έως την απελευθέρωση του 1912.
  • Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου ως τον μεσοπόλεμο.
  • Λεωφόρος Νίκης από τον μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας
Η Λεωφόρος Νίκης σε φωτογραφία πριν το 1919.

Από την λεωφόρο αυτή παρέλασαν:

Η Λεωφόρος Νίκης ήταν ανέκαθεν το σύμβολο της «οικονομία της διασκέδασης» της Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος είχε μερικά από τα πιο ιστορικά καφέ και ζαχαροπλαστεία της πόλης όπως το Κρυστάλ, το Όλυμπος και το Αλάμπρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το παραλιακό μέτωπο υπήρχαν 7 ιστορικοί κινηματογράφοι (Ελληνίς, Ηλύσια, Ρεξ, Ζέφυρος, Ρίο, Ολύμπιον, Ολύμπια) και άλλα 4 πολυτελή ξενοδοχεία (Όλυμπος-Παλλάς, Μεντιτερανέ, Ματζέστικ, Σπλέντιτ). [3]

Η Λεωφόρος Νίκης από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Συμβολή με την οδό Αγίας Σοφίας.

Με δεδομένα του 2024, η Λεωφόρος Νίκης βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ακριβότερων δρόμων για αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλεται τόσο στην περιορισμένη διάθεση ακινήτων στην αγορά όσο και στην προνομιακή τοποθεσία και την υψηλών προδιαγραφών αρχιτεκτονίκη της Λεωφόρου. Οι τιμές κυμαίνονται από 7.000-9.000€/τμ ενώ για ορισμένα προνομιακά διαμερίσματα οι τιμές ξεπερνούν τις 10.000€/τμ.

Κόμβοι Λεωφόρου Νίκης
Πλατεία Ελευθερίας Από την Πλατεία Ελευθερίας ξεκινάει η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος του λιμανιού. Αποτελεί την φυσική συνέχεια της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου στην συμβολή με τις οδούς Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου.
Πλατεία Αριστοτέλους Η λεωφορός αποτελεί την νότεια πλευρά από την Πλατεία Αριστοτέλους. Από τον δρόμο φαίνεται κατα μήκος της πλατείας το Electra Palace, το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι και η Άνω πόλη.
Αγίας Σοφίας Μετά την Πλατεία Αριστοτέλους η λεωφόρος Νίκης διασταυρώνεται με την οδό Αγίας Σοφίας. Από την Αγίας Σοφίας έχουν διέξοδο στην παράλια όσοι κατευθύνονται από την οδό Τσιμισκή, Εγνατία και όσοι κατευθύνονται από την Άνω πόλη.
Λευκός Πύργος Η λεωφόρος Νίκης καταλήγει στον Λευκό Πύργο όπου διασταυρώνεται με την οδό Παύλου Μελά και Εθνικής Αμύνης και συνεχίζει ως Λεωφόρος 30ής Οκτωβρίου. Βόρεια μέσω της οδού Νικολάου Γερμανού βρίσκεται η Πλατεία ΧΑΝΘ και ο Πύργος του ΟΤΕ.