Οδός Καυταντζόγλου (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτησηH οδός Λύσανδρου Καυταντζόγλου είναι κεντρική οδός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, κάθετη στην οδό Εγνατία, στο ύψος του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και του Πολεμικού Μουσείου.

Η αρχή της οδού Καυταντζόγλου βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, ενώ διασχίζει κάθετα τις οδούς Στρατού, Παπάφη, Γρ. Λαμπράκη, Εγνατία και καταλήγει στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκεται το Καυταντζόγλειο στάδιο. Το τμήμα μεταξύ Εγνατίας και Αγίου Δημητρίου, που ανήκει στη ΣΣΑΣ δεν έχει διανοιχτεί. Επίσης, το τμήμα μεταξύ Λεωφόρου Στρατού και Βασ. Όλγας είναι αδιέξοδο. Η κυκλοφορία διοχετεύεται στην οδό Ζέρβα.

Επί της οδού Καυταντζόγλου βρίσκονται: τα στούντιο της ΕΡΤ3, το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, το 3ο Σώμα Στρατού, το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η Ψυχιατρική Μονάδα Θεσσαλονίκης, καθώς και το λεγόμενο "Πεδίο του Άρεως" (γνωστό ως δημοτικό πάρκο Ανθοκομικής).

Κυκλοφοριακά ο δρόμος αποτελεί τη δίοδο των κατοίκων των ανατολικών συνοικιών (Τούμπα, Τριανδρία, Χαριλάου) προς την οδό Τσιμισκή και κατά συνέπεια έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Η οδός δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας '60 με αρχές δεκαετίας '70 από την κάλυψη του ρέματος Τριανδρίας (αλλιώς Λύτρα), σημαντικό τεχνικό έργο του δήμου Θεσσαλονίκης.