Γιάννης Τζουανόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γιάννης Τζουανόπουλος είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, Ηθοποιός, Στιχουργός, Παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών στην ΕΡΤ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού και Διοργανωτής μεγάλων εκδηλώσεων στο Ηρώδειο και σε άλλους σημαντικούς χώρους με κορυφαία ονόματα.

Γεννήθηκε στα Μακρίσια της Ολυμπίας. Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα και στην Αμερική. Σπουδαστής ακόμα της Δραματικής Σχολής, παίρνει μέρος με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και Το Ηρώδειο. Πρώτη εμφάνιση στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, δίπλα στους Μαίρη Αρώνη, Χρήστο Πολίτη, Νίκο Τζόγια, Νικήτα Τσακίρογλου.

Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Βάσο Αδριανό, Μαρία Αλιφέρη, Χριστίνα Σύλβα, Κούλα Αγαγιώτου, Νικήτα Πλατή, Ελενη Θεοφίλου και άλλους.

Ίδρυσε το Ολυμπιακό θέατρο και περιόδευσε στα μεγάλα θέατρα Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας, Ευρώπης και Κύπρου.

Με την Παιδική Σκηνή του έδωσε θέατρο ποιότητας στα Ελληνόπουλα της Διασποράς με τα έργα:

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Σέντ Εξυπερύ σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική Σάκη Τσιλίκη.

Το Παιδί και το Χελιδόνι του Όσκαρ Ουάιλντ σε στίχους: Λίνας Νικολακοπούλου και δικούς του.

Ένα παιδί μετράει τα Άστρα σε στίχους Αντώνη Παπαιωάννου, σκηνοθεσία δική του και σκηνικά του μεγάλου Μίνου Αργυράκη στενού συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι.

Στην Ελλάδα τα παρουσίασε στα κεντρικά θέατρα Διάνα, Διονύσια και Φιλελλήνων. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει και το ρεκόρ παραστάσεων στο Παιδικό Θέαμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1000) παραστάσεις.

Με τη «Γκόλφω» στην Αμερική και στην Αυστραλία, έκανε ρεκόρ εισητηρίων και προκάλεσε το φθόνο της Αλίκης Βουγιουκλάκη που περιόδευε την ίδια εποχή στα ίδια μέρη και με τον ίδιο επιχειρηματία χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία.

Ανάγκασε τον Γιάννη Τζουανόπουλο να υποβάλει μήνυση για τα συκοφαντικά σχόλιά της που αφορούσαν το θίασό του. Το Δικαστήριο της επέβαλε ποινή έξι μηνών.

Στο Εφετείο μετά από παρότρυνση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ η Αλίκη ζήτησε συγγνώμη από τον Γιάννη Τζουανόπουλο και όλα τελείωσαν εκεί.

Στην τηλεόραση έπαιξε στο δημοφιλέστατο σήριαλ Μεθοριακός Σταθμός και αγαπήθηκε στο ρόλο του Νικόλα του στιχάκια.

ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανήκει στο δυναμικό της ΕΡΤ. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Εκπομπών.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ο καταξιωμένος συνθέτης μας ως Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον τίμησε για την προσφορά του στο Ραδιόφωνο και τον Πολιτισμό μέσα από την εκπομπή του "Ζωντανή Γραμμή με τους Έλληνες του Κόσμου".

Η εκπομπή αυτή μετράει 27 ολόκληρα χρόνια και μεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Είναι δε η μακροβιότερη του ραδιοφώνου και αποτελεί τον προπομπό της εκδήλωσης «Όταν Γιορτάζουν Οι Θεοί», που σμίγει άλλα τόσα χρόνια την Πατρίδα με τους Έλληνες της διασποράς μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Η Γιορτή Του Απόδημου Ελληνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού η κορυφαία αυτή γιορτή πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο Ξωκλήσι της Ξενιτιάς του Αϊ-Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας.

Συγκέντρωσε ως τώρα τους μεγάλους του Πνεύματος και του Πολιτισμού όπως Μίκης Θεοδωράκης, Ζύλ Ντασσέν, Κώστας Γαβράς, Μιχάλης Κακογιάννης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνης Σαμαράκης, Ελένη Καζατζάκη, Πάτροκλος Σταύρου, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Μίμης Πλέσσας, Βίκη Μοσχολιού, Ασπασία Παπαθανασίου, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Κατσαρός, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Μανώλης Καραντίνης κ.α.

Έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι: Κότσιρας, Χατζηγιάννης, Μπάσης, Δάρρα κ.α.

Η ΕΡΤ μαγνητοσκοπεί και προβάλει την εκδήλωση όλα τα χρόνια. Η Καναδική TV την βράβευσε ως η την καλύτερη ξενόγλωσση εκπομπή που προβάλλει τον πολιτισμό της Χώρας της.

Ο Γιάννης Τζουανόπουλος βραβεύτηκε στη Μόσχα, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Βόνη σε ειδικές εκδηλώσεις, για την προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό

Στο Σικάγο η όλη εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τη «Φωνή της Ελλάδας» σε μια ειδική βραδιά που είχε οργανώσει η Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Η Διαδρομή Του Στο Τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδρομή του στο χώρο του στίχου ξεκινάει από πολύ νωρίς. Μαθητής γυμνασίου στέλνει στίχους σε γνωστό περιοδικό στο διαγωνισμό «Θέλεις να Γίνεις Στιχουργός;» και παίρνει το πρώτο βραβείο. Πρόεδρος της επιτροπής η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και μέλη ο Κώστας Βίρβος και ο Θόδωρος Δερβενιώτης.

Αυτή ήταν η αρχή για να μετράει σήμερα στο ενεργητικό του πάνω από 350 δισκογραφημένα τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες μας όπως: Παπαϊωάννου (ανέκδοτες μουσικές του που έντυσε με στίχους), Ζαμπέτας (το τελευταίο του τραγούδι), Πλέσσας, Κατσαρός, Σπανός, Χατζής Νικολόπουλος, Ζαφειρίου, Πολυκανδριώτης, Καραντίνης, Μιτζέλος, Βόσου, Χιονάς, Βασιλάς κ.α.

Τραγουδήθηκε από τις κορυφαίες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού: Μαρινέλλα, Γκρέυ, Πάνου, Λίντα, Βάνου, Βιτάλη, Δούκισσα, Π.Παπαδοπούλου, Ι.Γιάννα, Βόσσου, Σουλτάτου, Κούκα, Ασλανίδου, Νέγκα, Ζουγανέλη, Αλέξια, Εμφιετζή, Λ.Νικολάου, Ντάλλη, Καραγιάννη, Κονιτοπούλου, Χρηστίδου, Αργυράκη, Βοσκόπουλο, Χατζή, Καλογιάννη, Κόκοτα, Μπιθικώστη, Μητσιά Χαλκιά, Μπίνη, Τερζή, Μαργαρίτη, Βαρδή, Ζουγανέλη, Γαϊτάνο, Μυτιληναίο, Φ.Νικολάου, Τσέρτο, Ρέμο, Πασχάλη, Δάκη, Αδαμαντίδη, Λιδάκη, Μακεδόνα, Μπάση, Τζουγανάκη, Ανδρεάτο, Ντουνιάκ.α.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή σε δίσκους μεγάλων ερμηνευτών.

Συναυλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδωσε συναυλίες στο Ηρώδειο με το Μίκη Θεοδωράκη παρόντα με την Λαϊκή Ορχήστρα που φέρει το όνομα του, στο Παλλάς, στο Παλαί ντε Σπόρ και εγκαινίασε τον Αρχαιολογικό Χώρο Διονύσου.

Μεγάλη Παρέλαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής -έφηβος ακόμα- στη Μεγάλη Παρέλαση στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν το μεγαλύτερο Θέατρο της Νέας Υόρκης με 70 καλλιτέχνες από την Ελλάδα με οικοδεσπότες την Αλίκη Βουγιουκλάκη τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Με Ουρανό Και Χώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή «Με Ουρανό Και Χώμα» με πρόλογο της Ελένης Καζαντζάκη και Αννας Σικελιανού με εικονόγραφηση των μεγαλύτερων ζωγράφων μας: Μυταρά , Φασιανού, Σταθόπουλου, Κούκου, κ.α.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Τα Τραγούδια Μου» συγκεντρωμένοι οι στίχοι των τραγουδιών του.
  • «Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού» μια έκδοση του Πλανηταρίου ιδρύματος αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια της γιορτής.
  • «Φεγγάρι Μάγια μου'κανες» και
  • «Με την Πατρίδα τους δεμένη στα πανιά» έργα κορυφαίων ζωγράφων από τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στα Μακρίσια στο ξωκλήσι της ξενητιάς.

Παραπομπές[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]