The Series Finale

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"The Series Finale"
Προωθητική αφίσα
Επεισόδιο νο.Επεισόδιο 9
ΣκηνοθεσίαΜατ Σάκμαν
ΣενάριοΤζακ Σέιφερ
ΠαραγωγόςΤζακ Σέιφερ
ΦωτογραφίαΤζες Χολ
ΜοντάζΖιν Μπέικερ
Μάικλ Α. Γουέμπερ
Πρώτη προβολή5 Μαρτίου 2021
Διάρκεια50 λεπτά
Guest εμφανίσεις
  • Τζούλιαν Χίλιαρντ ως Μπίλι
  • Τζετ Κλάιν ως Τόμι
  • Τζος Στάμπεργκ ως Τάιλερ Χέιγουορντ
  • Ασίφ Αλί ως Άμπλιας Τάντον
  • Έμα Κόλφιλντ Φορντ ως Σάρα Πρόκτορ
  • Τζολίν Πάρντι ως Ισαμπέλ Ματσουέντα
  • Ντέιβιντ Πέιτον ως Τζον Κόλινς
  • Ντέιβιντ Λένγκελ ως Χάρολντ Πρόκτορ
  • Άμος Γκλικ ως ντελιβεράς
  • Σελίνα Αντούζ ως Πράκτορας Ροντρίγκεζ
  • Κέιτ Φορμπς ως Εβανόρα Χάρκνες
  • Λόρι Λίβινγκστον ως πράκτορας Σκραλ
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Previously On"
Επόμενο →

Το "The Series Finale" (μετάφραση: "Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς") είναι το ένατο επεισόδιο και το φινάλε της Αμερικανικής τηλεοπτικής μίνι σειράς WandaVision, η οποία βασίζεται στους χαρακτήρες Γουάντα Μάξιμοφ / Scarlet Witch και Vision των Marvel Comics. Ακολουθεί την Μάξιμοφ καθώς προσπαθεί να προστατέψει την πόλη την οποία δημιούργησε, Γουέστβιου. Το επεισόδιο τοποθετείται στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU), και η ιστορία του συμβαδίζει με τα γεγονότα των ταινιών του MCU.[1] Γράφτηκε από την βασική σεναριογράφο της σειράς Τζακ Σέιφερ και σκηνοθετήθηκε από τον Ματ Σάκμαν.

Οι Ελίζαμπεθ Όλσεν και Πολ Μπέτανι επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ως Γουάντα Μάξιμοφ και Vision, αντίστοιχα, με τους Ντέμπρα Τζο Ραπ, Τιόνα Πάρις, Ράνταλ Παρκ, Κατ Ντένινγκς και Κάθριν Χαν να εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 και η Σέιφερ προλήφθηκε για να γράψει το επεισόδιο και να γίνει η βασική σεναριογράφος της σειράς τον Ιανουάριο του 2019. Ο Σάκμαν εντάχθηκε τον Αύγουστο.[2] Το φινάλε σχεδιάστηκε για να μοιάζει με το τέλος των ταινιών του MCU, με πολλές σκηνές μάχης και οπτικά εφέ. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Pinewood Atlanta Studios στην Ατλάντα της Τζόρτζια και στο Λος Άντζελες. Το επεισόδιο τελειώνει με δύο σκηνές μετά από τους τίτλους τέλους που έχουν να κάνουν με τις ταινίες του MCU The Marvels (2023) και Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), αντίστοιχα.[3]

Το "The Series Finale" κυκλοφόρησε στην συνδρομητική υπηρεσία Disney+ στις 5 Μαρτίου του 2021. Οι κριτικοί επαίνεσαν τις ερμηνείες, τα οπτικά εφέ και την συναισθηματική ολοκλήρωση της σειράς, αλλά υπήρξαν μικτές αντιδράσεις για την υπερβολική ποσότητα δράσης και την αποκάλυψη του χαρακτήρα του Πίτερς. Έλαβε πολλές διακρίσεις, περιλαμβάνοντας δύο υποψηφιότητες για Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άγκαθα Χάρκνες επιχειρεί να κλέψει τη Μαγεία του Χάους της Γουάντα Μάξιμοφ, αλλά διακόπτεται από τον Λευκό Vision, ο οποίος προσπαθεί να σκοτώσει τη Γουάντα. Ο Vision επεμβαίνει και τη σώζει, παλεύοντας στη συνέχεια τον Λευκό Vision. Η Χάρκνες απελευθερώνει τους κατοίκους από τον έλεγχο της Γουάντα, οι οποίοι την πείθουν να ανοίξει το πεδίο. Όταν όμως ο Vision και τα δίδυμα αρχίζουν να αποσυντίθενται, το ξανακλείνει, όχι όμως πριν ο Χέιγουορντ και η S.W.O.R.D. μπουν στην πόλη. Η Ραμπό μαθαίνει πως ο «Πιέτρο» είναι ένας ηθοποιός ονόματι Ραλφ Μπόνερ και, αφού τον απελευθερώνει από τον έλεγχο της Χάρκνες, βοηθάει τα δίδυμα να σταματήσουν τη S.W.O.R.D.. Ο Λευκός Vision αποχωρεί όταν ο Vision αποκαθιστά τη μνήμη του, ενώ η Γουάντα δημιουργεί ρούνους γύρω από την πόλη ώστε η Χάρκνες να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μαγεία της. Η Γουάντα την παγιδεύει στον ρόλο της «Άγκνες» και αποχαιρετά τον Vision και τα δίδυμα πριν άρει εντελώς το πεδίο, ενώ στη συνέχεια απομονώνεται σε ένα απομακρυσμένο μέρος. Στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Χέιγουορντ συλλαμβάνεται και η Ραμπό ενημερώνεται από ένα Skrull πως ένας φίλος της μητέρας της επιθυμεί να τη συναντήσει. Στη δεύτερη σκηνή, η Γουάντα ακούει τα δίδυμα να τη φωνάζουν για βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα μελετά το Βιβλίο των Καταραμένων, Darkhold, στην αστρική της μορφή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kroll, Justin (19 Σεπτεμβρίου 2018). «Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2024. 
  2. Fisher, Jacob (21 Αυγούστου 2019). «Matt Shakman In Talks To Direct 6-Episode Marvel Studios Series For Disney+ (EXCLUSIVE)». DiscussingFilm (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «WandaVision Reportedly Beginning Production in November». Marvel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]