Previously On

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Previously On"
Επεισόδιο WandaVision
Η Γουάντα Μάξιμοφ (αριστερά) δημιουργεί τον Vision (δεξιά) σε μια σκηνή που δημιουργήθηκε με οπτικά εφέ
Επεισόδιο νο.Επεισόδιο 8
ΣκηνοθεσίαΜατ Σάκμαν
ΣενάριοΛόρα Ντόνεϊ
ΠαραγωγόςΤζακ Σέιφερ
ΦωτογραφίαΤζες Χολ
ΜοντάζΝόνα Κοντάι
Πρώτη προβολή26 Φεβρουαρίου 2021
Διάρκεια46 λεπτά
Guest εμφανίσεις
  • Τζούλιαν Χίλιαρντ ως Μπίλι
  • Τζετ Κλάιν ως Τόμι
  • Τζος Στάμπεργκ ως Τάιλερ Χέιγουορντ
  • Ντέιβιντ Πέιτον ως Τζον Κόλινς
  • Ντέιβιντ Λένγκελ ως Χάρολντ Πρόκτορ
  • Άμος Γκλικ ως ντελιβεράς πίτσας
  • Σελίνα Αντούζ ως Πράκτορας Ροντρίγκεζ
  • Κέιτ Φορμπς ως Εβανόρα Χάρκνες
  • Ιλάνα Κοχάντσι ως Ιρίνα Μάξιμοφ
  • Ντανίγιαρ ως Όλεκ Μάξιμοφ
  • Μικαέλα Ράσελ ως νεαρή Γουάντα
  • Γκάμπριελ Γκούρεβιτς ως νεαρός Πιέτρο
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Breaking the Fourth Wall"
Επόμενο →
"The Series Finale"

Το "Previously On" (μετάφραση: "Στο προηγούμενο επεισόδιο") είναι το όγδοο επεισόδιο της Αμερικανικής τηλεοπτικής μίνι σειράς WandaVision, η οποία βασίζεται στους χαρακτήρες Γουάντα Μάξιμοφ / Scarlet Witch και Vision των Marvel Comics. Ακολουθεί την Μάξιμοφ και την Άγκαθα Χάρκνες οι οποίες εξερευνούν το παρελθόν της Μάξιμοφ για να ανακαλύψουν γιατί δημιούργησε την ψεύτικη πραγματικότητα στην πόλη του Γουέστβιου του Νιου Τζέρσεϊ. Το επεισόδιο τοποθετείται στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU), και η ιστορία του συμβαδίζει με τα γεγονότα των ταινιών του MCU.[1] Γράφτηκε από την Λόρα Ντόνεϊ και σκηνοθετήθηκε από τον Ματ Σάκμαν.

Οι Ελίζαμπεθ Όλσεν και Πολ Μπέτανι επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ως Γουάντα Μάξιμοφ και Vision, αντίστοιχα, με τους Ντέμπρα Τζο Ραπ και Κάθριν Χαν (Χάρκνες) να εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, και ο Σάκμαν εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2019.[2] Το επεισόδιο εξερευνά την ιστορία της Μάξιμοφ για να εξηγήσει τα γεγονότα των προηγούμενων επεισοδίων και αλλάζει την πηγή των ικανοτήτων της από τις ταινίες. Το επεισόδιο είναι η πρώτη φορά που η Μάξιμοφ αναφέρεται ως το ψευδώνυμό της στα κόμικς, «Scarlet Witch» στο MCU. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Pinewood Atlanta Studios στην Ατλάντα της Τζόρτζια και στο Λος Άντζελες. Απαιτήθηκαν οπτικά εφέ για την ιστορία της Χάρκνες, το αποσυναρμολογημένο σώμα του Vision αι την δημιουργία της ψεύτικης πραγματικότητας και του καινούριου Vision από την Μάξιμοφ.[3]

Το "Previously On" κυκλοφόρησε στην συνδρομητική υπηρεσία Disney+ στις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Οι κριτικοί επαίνεσαν τις ερμηνείες των Χαν, Όλσεν και Μπέτανι, την σκηνή που η Όλσεν και ο Μπέτανι συζητούν για το πένθος και το παρελθόν και την αποκάλυψη του τίτλου «Scarlet Witch». Έλαβε πολλές διακρίσεις, περιλαμβάνοντας δύο υποψηφιότητες για Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1693 στο Σάλεμ, μία σύναξη μαγισσών επιχειρεί να εκτελέσει τη Χάρκνες για χρήση μαύρης μαγείας, αλλά εκείνη τις σκοτώνει και απορροφά τη δύναμή τους. Στο παρόν, η Χάρκνες απαιτεί να μάθει απο τη Γουάντα πώς κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη πόλη, εξαναγκάζοντάς την να ξαναζήσει στιγμές κλειδιά από τις αναμνήσεις της. Μέσω αυτών, η Χάρκνες μαθαίνει πως η Γουάντα είχε μαγικές ικανότητες από παιδί, κάτι το οποίο ενισχύθηκε από την Πέτρα της Νόησης. Μετά τον «Αφανισμό», η Γουάντα επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της S.W.O.R.D. για να πάρει το σώμα του Vision, αλλά ο Χέιγουορντ αρνήθηκε να της το παραδώσει. Φεύγοντας από εκεί, έφτασε στο Γουέστβιου όπου ο Vision, πριν τον θάνατό του, είχε αγοράσει ένα οικόπεδο στο οποίο θα ζούσαν μαζί. Σε μια στιγμή ανείπωτης θλίψης και πένθους, δημιούργησε ένα σπίτι και μία νέα εκδοχή του Vision, καθώς κι ένα πεδίο γύρω από την πόλη. Από όλα αυτά, η Χάρκνες συμπεραίνει πως η Γουάντα κατέχει μία μυθική μορφή μαγείας που ονομάζεται «Μαγεία του Χάους», αποκαλώντας την ίδια Scarlet Witch. Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Χέιγουορντ, αφού έχει συναρμολογήσει και πάλι το σώμα του Vision, τον επανενεργοποιεί, μόνο που τώρα είναι λευκός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kroll, Justin (19 Σεπτεμβρίου 2018). «Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. Fisher, Jacob (21 Αυγούστου 2019). «Matt Shakman In Talks To Direct 6-Episode Marvel Studios Series For Disney+ (EXCLUSIVE)». DiscussingFilm (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «WandaVision Reportedly Beginning Production in November». Marvel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]