Don't Touch That Dial

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Don't Touch That Dial"
Επεισόδιο WandaVision
Προωθητική αφίσα
Επεισόδιο νο.Επεισόδιο 2
ΣκηνοθεσίαΜατ Σάκμαν
ΣενάριοΓκρέτσεν Έντερς
ΠαραγωγόςΤζακ Σέιφερ
ΦωτογραφίαΤζες Χολ
ΜοντάζΖιν Μπέικερ
Πρώτη προβολή15 Ιανουαρίου 2021
Διάρκεια37 λεπτά
Guest εμφανίσεις
  • Ασίφ Αλί ως Νορμ
  • Έμα Κόλφιλντ Φορντ ως Ντότι
  • Τζολέν Πάρντι ως Μπέβερλι
  • Άμος Γκλικ ως Ντένις ο ταχυδρόμος
  • Ντέιβιντ Πέιτον ως Χερμπ
  • Ντέιβιντ Λένγκελ ως Φιλ Τζόουνς
  • Ζακ Χένρι ως ο μελισσοκόμος
  • Βικτόρια Μπλέιντ ως η γυναίκα από την διαφήμιση
  • Ίθαμαρ Ενρίκες ως ο άνδρας από την διαφήμιση
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Filmed Before a Live Studio Audience"
Επόμενο →
"Now in Color"

Το "Don't Touch That Dial" (μετάφραση: "Μην αγγίζεις αυτό το καντράν") είναι το δεύτερο επεισόδιο της Αμερικανικής τηλεοπτικής μίνι σειράς WandaVision, η οποία βασίζεται στους χαρακτήρες Γουάντα Μάξιμοφ / Scarlet Witch και Vision των Marvel Comics. Ακολουθεί ένα νιόπαντρο ζευγάρι καθώς προσπαθούν να κρύψουν τις υπερδυνάμεις τους και να ζήσουν μια κανονική ζωή στην προαστιακή πόλη του Γουέστβιου του Νιου Τζέρσεϊ. Το επεισόδιο τοποθετείται στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU), και η ιστορία του συμβαδίζει με τα γεγονότα των ταινιών του MCU.[1] Γράφτηκε από την Γκρέτσεν Έντερς και σκηνοθετήθηκε από τον Ματ Σάκμαν.

Οι Ελίζαμπεθ Όλσεν και Πολ Μπέτανι επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ως Γουάντα Μάξιμοφ και Vision, αντίστοιχα, με τους Τιόνα Πάρις, Ντέμπρα Τζο Ραπ και Κάθριν Χαν να εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, και ο Σάκμαν εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2019.[2] Το επεισόδιο αποτίει φόρο τιμής σε τηλεοπτικές κωμωδίες καταστάσεων από την δεκαετία του 1960, κυρίως το Bewitched. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα Pinewood Atlanta Studios στην Ατλάντα της Τζόρτζια και στο Λος Άντζελες,[3] κυρίως σε ασπρόμαυρες κάμερες, με εξαίρεση το τέλος του επεισοδίου όπου η σειρά γίνεται έγχρωμη. Αυτό πραγματοποιήθηκε με οπτικά εφέ που σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με αυτά της δεκαετίας του 1960.

Το "Don't Touch That Dial" κυκλοφόρησε στην συνδρομητική υπηρεσία Disney+ στις 15 Ιανουαρίου του 2021. Οι κριτικοί επαίνεσαν τις ερμηνείες των Όλσεν και Μπέτανι και το χιούμορ, αλλά κάποιοι επίκριναν την έλλειψη πλοκής. Έλαβε διάφορες διακρίσεις, περιλαμβάνοντας δύο υποψηφιότητες για Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε σκηνικό δεκαετίας του 1960, η Γουάντα και ο Vision προετοιμάζονται για το μαγικό νούμερο που θα παρουσιάσουν στο σόου ταλέντων της γειτονιάς. Η Γουάντα και η Άγκνες περνάνε τη μέρα με την επιτροπή προγραμματισμού, της οποίας επικεφαλής είναι η Ντότι, ενώ ο Vision επιχειρεί να συμμετάσχει σε μία συνεδρία ομάδας περιπολίας. Στη συνεδρία όμως, καταπίνει καταλάθος μία τσίχλα που κολλάει στον εσωτερικό μηχανισμό του. Η Γουάντα γίνεται φίλη με την Τζεραλντίν, ενώ παρατηρεί παράξενα πράγματα γύρω της: ένα έγχρωμο ελικοπτεράκι εμφανίζεται στον ασπρόμαυρο κόσμο τους, μία φωνή στο ραδιόφωνο φαίνεται να της μιλάει και ένας κόκκινος λεκές από αίμα εμφανίζεται στο χέρι της Ντότι. Το σόου ταλέντων αρχίζει, αλλά ο Vision φέρεται παράξενα αποκαλύπτοντας τις ικανότητές του στο κοινό. Η Γουάντα χρησιμοποιεί τις δικές της ικανότητες για να τον καλύψει, παρουσιάζοντας όσα κάνει ως ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Αργότερα, αφαιρεί την τσίχλα από τον μηχανισμό του κι αυτός επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση. Επιστρέφοντας σπίτι, η Γουάντα είναι πλέον εμφανώς έγκυος. Ακούγοντας θόρυβο βγαίνουν έξω και, όταν βλέπουν έναν μελισσοκόμο να εξέρχεται από το φρεάτιο, η Γουάντα επαναφέρει την πραγματικότητά τους στο σημείο πριν αυτός ο άντρας εμφανιστεί, με το σκηνικό να μετατρέπεται σε έγχρωμο, προχωρώντας στη δεκαετία του 1970.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kroll, Justin (19 Σεπτεμβρίου 2018). «Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. Fisher, Jacob (21 Αυγούστου 2019). «Matt Shakman In Talks To Direct 6-Episode Marvel Studios Series For Disney+ (EXCLUSIVE)». DiscussingFilm (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «WandaVision Reportedly Beginning Production in November». Marvel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]