Μετάβαση στο περιεχόμενο

Stoner rock

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Stoner metal)
Stoner rock
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του '90
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηHeavy metal, psychedelic rock, Blues rock, doom metal

Το Stoner rockStoner metal) είναι είδος μουσικής που συνδυάζει στοιχεία των heavy metal, ψυχεδελικού ροκ, blues rock, acid rock και doom metal. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών με βασικούς συντελεστές τα συγκροτήματα Kyuss και Sleep. Έχει τις ρίζες του στη μουσική των Black Sabbath και των Led Zeppelin, σε συνδυασμό με το ψυχεδελικό ροκ της δεκαετίας του '60.

Ορισμός του είδους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Stoner Rock έχει συσχετιστεί με την χρήση ινδικής κάνναβης από τους μουσικούς και τον επαναστατικό τρόπο ζωής, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία ή πολιτικές απόψεις.

Η μουσική έχει αργό ή μέσο ρυθμό και περιλαμβάνει έντονα παραμορφωμένες κιθάρες και μπάσο, μελωδικά φωνητικά και παραγωγή που θυμίζει το στυλ της δεκαετίας του '70.

Μεγάλη επιρροή στο Stoner Rock αποτέλεσαν ο δίσκος "Vincebus Eruptum" των Blue Cheer, οι τέσσερις πρώτοι δίσκοι των Black Sabbath, όπως και το ψυχεδελικό και progressive rock των Captain Beyond.[1]

Τα πρώτα άλμπουμ των Black Sabbath επηρέασαν την εξέλιξη του είδους

Κατά την δεκαετία του '80, η ανεξάρτητη σκηνή του Doom Metal με ονόματα όπως οι Saint Vitus και οι Obsessed από την Καλιφόρνια, οι Trouble από το Σικάγο και οι Witchfinder General από το Ηνωμένο Βασίλειο, διατήρησαν τον ήχο των Black Sabbath, διαμορφώνοντας το πεδίο στο οποίο βασίστηκαν τα συγκροτήματα του Stoner την επόμενη δεκαετία.

Το κίνημα του Stoner Rock ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 στη Νότια Καλιφόρνια, με ονόματα όπως οι Kyuss, οι Sleep και οι Fu Manchu να παίζουν hard rock επηρεασμένο από την heavy rock μουσική του παρελθόντος.[2] Η άνοδος της δημοτικότητας του είδους ήλθε μετά την παρακμή του heavy και thrash metal, με μέρος του κοινού να ακολουθεί τη νεοσύστατη σκηνή.

Η σκηνή στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε με την βοήθεια της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας "Man's ruin Records", η οποία ιδρύθηκε το 1994.[3] Συγκροτήματα όπως οι Kyuss, The Melvins, Dale Crover, Fu Manchu, Nebula, κ.α. έγιναν γνωστοί στο underground κίνημα μέσω των κυκλοφοριών της συγκεκριμένης εταιρείας. Άλλες εταιρείες που βοήθησαν το είδος ήταν οι "Relapse Records", "Tee Pee Records", "Southern Lord Records", "Small Stone Recordings", "Nasoni Records", κ.α..

Την ίδια περίοδο, εμφανίστηκαν οι Soundgarden με τουλάχιστον τα πρώτα δύο άλμπουμ τους, οι Cathedral με τα "Forest of Equilibrium", "The Ethereal Mirror" και "The Carnival Bizarre", οι Monster Magnet με το "Spine of God", κ.α..[4][5] Οι Kyuss διαλύθηκαν το 1995, με τον Τζος Χόουμ να σχηματίζει τους Queens of the Stone Age το 1998, ενώ παράλληλα έκαναν την εμφάνιση τους ονόματα όπως οι The Atomic Bitchwax, οι Orange Goblin, οι The Hidden Hand, οι Spirit Caravan, κ.α..[6]

Μετά την αλλαγή της χιλιετίας, οι Queens of the Stone Age γνώρισαν επιτυχία στο ευρύ κοινό με το πλατινένιο "Songs for the Deaf" με τον Ντέιβ Γκρολ στα τύμπανα, ωθούμενο από το σινγκλ "No One Knows".[7] Το 2002, εμφανίστηκαν οι Orquesta del Desierto, ένα πρότζεκτ με αξιόλογους μουσικούς του είδους, κυκλοφορώντας δύο άλμπουμ.[8]

Έκτοτε, το είδος γνώρισε εμπορική επιτυχία, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συγκροτήματα όπως οι Mastodon, Clutch και Monster Magnet να ανεβαίνουν στις υψηλές θέσεις του Billboard.

Σπουδαία ονόματα του είδους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδαία άλμπουμ του είδους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «A Beginner's Guide To Doom And Stoner Rock». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. Kyuss: Kings of the stoner age | Music | The Guardian
  3. Man's Ruin Records - CDs and Vinyl at Discogs
  4. Soundgarden
  5. Cathedral - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
  6. Queens of the Stone Age
  7. «Queens of the Stone Age - Chart history | Billboard». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2014. 
  8. Orquesta Del Desierto Discography at Discogs