Xbox

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Xbox (κονσόλα))
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Vectorial Xbox logo.svg
Η κονσόλα Xbox με το χειριστήριό της

Το Xbox είναι οικιακή κονσόλα έκτης γενιάς της Microsoft, και το πρώτο μέρος της ομώνυμης της σειράς κονσολών. Κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου του 2001 αρχικά στην Βόρεια Αμερική ακολουθώντας στις αγορές της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Ήταν ανταγωνιστής του PlayStation 2, του Nintendo GameCube και της Sega Dreamcast. Είναι η πρώτη Αμερικάνικης προέλευσης κονσόλα, μετά την παύση της κονσόλας Atari Jaguar, το 1996. Το όνομα Xbox προήλθε από την κάρτα γραφικών που παράγει η Microsoft ακόμη και σήμερα, την DirectX.

Ιστορικό και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998, τέσσερις τεχνικοί της DirectX είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια οικιακή κονσόλα που θα ανταγωνιζόταν το PlayStation 2, διότι το PlayStation είχε φέρει μια επανάσταση η οποία είχε καθηλώσει όλες τις υπόλοιπες κονσόλες του είδους και οι εκδόσεις για υπολογιστές άρχιζαν να μειώνονται. Έτσι κατά την ανάπτυξη της κονσόλας που αρχικά λεγόταν DirectX Box, είχε αποφασιστεί να γίνει πιο πειστική και σύντομη η ονομασία, και προτιμήθηκε να ονομαστεί Xbox. H Microsoft στην αρχή, αμφισβητούσε την ονομασία αναφέροντας πόσο αποτυχημένο όνομα θα είναι στο προϊόν της, αλλά μετά από πολλές αλχημείες, κατέληξε η οριστική ονομασία όπως είχε προτιμηθεί. Η πρώτη αναφορά στην κονσόλα, είχε γίνει προς στα τέλη του 1999 σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή της εταιρείας, Μπιλ Γκέιτς διευκρινίζοντας πως θέλουμε το Xbox να γίνει η κονσόλα που θα ασχοληθούν οι καλύτεροι και δημιουργικοί παραγωγοί βιντεοπαιχνιδιών. Τελικά, η ανακοίνωση της κονσόλας έγινε στην έκθεση Game Developers Conferece, το 2000. Οι ιδιότητες που είχε η κονσόλα είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον στους σχετικούς, ενώ το PlayStation 2 θα κυκλοφορούσε το ίδιο έτος. Η ουσία του Sega Dreamcast άρχισε ήδη να χάνεται ζητώντας υποστήριξη στα βιντεοπαιχνίδια, από τον Γκέιτς κάτι που τελικά απέτυχε.

Τον Ιανουάριο του 2001 στην έκθεση Coonsumer Electronics Show, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το Xbox με παρουσιαστές τον ίδιο τον Γκέιτς και τον πρώην επαγγελματία παλαιστή The Rock. Ακολούθως στην έκθεση Ε3, του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η κυκλοφορία και οι τιμές της. Ήδη παιχνίδια που θα κυκλοφορούσαν στην κονσόλα είχαν διαρρεύσει και κάποια από αυτά ήταν το Halo: Combat Evolved και το Dead or Alive 3.

H Microsoft περίμενε τη μέγιστη ανταπόκριση από την κοινότητα της Ιαπωνίας αλλά τελικά την μεγαλύτερη έκανε η Ευρωπαϊκή αγορά, με 6 εκατομμύρια πωλήσεις μετά από τις 12, της Βόρειας Αμερικής.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατίνα της κονσόλας με όλα της τα εξαρτήματα.

Το Xbox είχε ιδιότητες που το έκαναν ασφαλώς ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες της ίδιας γενιάς. Συγκεκριμένα, είχε ενσωματωμένο έναν μικροεπεξεργαστή της Intel που ήταν αρχικά κατασκευασμένος για υπολογιστή ενώ άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα ήταν το μέγεθος και το βάρος που είχε, όμοιο με ενός υπολογιστή της εποχής εκείνης και επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που είχε εσωτερικό σκληρό δίσκο. Τον Νοέμβριο του 2002 η Microsoft κυκλοφόρησε την online υπηρεσία για πρώτη φορά, την γνωστή Xbox Live που ήταν σαφώς πιο αποδοτική από αυτές της Sega και της Sony. Επιπλέον η δημοφιλία που απέκτησε από το βιντεοπαιχνίδι του Halo 2, έφερε στην δεύτερη θέση πωλήσεων, ξεπερνώντας την πρωτότυπη ιδέα του GameCube.

H κάρτα γραφικών που υπήρχε στην κονσόλα ήταν ειδικά κατασκευασμένη για αυτόν τον ρόλο, και ήταν μια NV2A της γνωστής Nvidia. Η κάρτα αυτή είχε 7.3 Gigaflops με αποτέλεσμα να μεταφέρει στο μέγιστο, 932 megapixels to δευτερόλεπτο.

Τέλος το λογισμικό που διατρέχει είναι όμοιο με αυτό των τότε Windows και το πρόγραμμα που επίσης έχει είναι αυτό της Direct στην έκδοση Direct3D 8.1.

Παραγωγή και αγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήπειρος Πωλήσεις Πρώτη κυκλοφορία
Βόρεια Αμερική 16 εκατομμύρια 15 Νοεμβρίου 2001
Ευρώπη 6 εκατομμύρια 14 Μαρτίου 2002
Ασία-Ωκεανία 2 εκατομμύρια 22 Φεβρουαρίου 2002
Παγκοσμίως 24 εκατομμύρια

Την ημέρα κυκλοφορίας του, ο προωθούμενος αριθμός των κονσολών στην Βόρεια Αμερική είχε κιόλας ολοκληρωθεί. Εντός τριών μηνών πουλήθηκαν 1,3 εκατομμύρια αντίγραφα ξεπερνώντας σε αυτό το συμβάν όλες τις παραγωγές πρώτου τριμήνου κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα. Μέχρι τον Μάιο του 2006, πουλήθηκαν 24 εκατομμύρια αντίγραφα εκ των οποίων τα περισσότερα να είναι στην Βόρεια Αμερική. Ανέκαθεν το Xbox ήταν πίσω από το Playstation 2, κάτι που όμως τον Απρίλιο του 2004 αντιστράφηκε με το Xbox να ξεπερνά το Playstation 2 στην Αμερική.