Nintendo 64

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κονσόλα Nintendo 64 με το χειριστήριό της

Το Nintendo 64 (Ν64) είναι η τρίτη κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια που κυκλοφόρησε η Nintendo. Πήρε το όνομά της από τον 64-μπιτο RISC επεξεργαστή της και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1996 στην Ιαπωνία ενώ στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή της το 1997. Ήταν η τελευταία κονσόλα της Nintendo που χρησιμοποιούσε κασέτες (ROM cartridges) για τα παιχνίδια, μέχρι την κυκλοφορία του Nintendo Switch το 2017, αντί για CD ή DVD που καθιερώθηκαν εκείνη την εποχή από το PSone της Sony και το Sega Saturn. Τα δύο παιχνίδια που κυκλοφόρησαν μαζί με την άφιξη της κονσόλας ήταν το Super Mario 64 και το Pilotwings 64, ενώ στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε και το Saikyō Habu Shōgi. Αρχικά είχε ανακοινωθεί με το όνομα Ultra 64 το οποίο άλλαξε στη συνέχεια λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Nintendo 64 κυκλοφόρησε μετά το PS1 και το Saturn στον τότε "πόλεμο" των κονσολών 5ης γενιάς και παρόλο που ήταν το πιο ισχυρό τεχνολογικά, η χρήση κασετών λόγω της χαμηλής χωρητικότητας και λόγω του μεγάλου κόστους τους ήταν αποτρεπτική για τους κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών στο να εκμεταλλευτούν την δύναμη της κονσόλας.

Η Nintendo σταμάτησε επίσημα την υποστήριξη του N64 το 2001, με την άφιξη του Gamecube. Παγκοσμίως πούλησε περίπου 32.930.000 μονάδες. Τα δημοφιλέστερα παιχνίδια ήταν τα Super Mario 64, Mario Kart 64, Donkey Kong 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, The Legend of Zelda: Majora's Mask και GoldenEye 007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]