Gillan

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Gillan ήταν ένα χαρντ ροκ συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1978 από τον τραγουδιστή των Deep Purple, Ίαν Γκίλαν και διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 1982.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1978, ο τραγουδιστής Ίαν Γκίλαν διέλυσε το τζαζ-ροκ συγκρότημα του, Ian Gillan Band, απογοητευμένος από την εμπορική αποτυχία που είχε παρουσιάσει το συγκρότημα και αποφάσισε να σχηματίσει τους Gillan, οι οποίοι είχαν ως χαρακτηριστικό τον χαρντ ροκ ήχο. Για το νέο συγκρότημα, διατήρησε μόνο τον κιμπορντίστα Κόλιν Τάουνς, επιστρατεύοντας τον μπασίστα Τζον ΜακΚόι, τον κιθαρίστα Στηβ Μπιρντ και τον ντράμερ Λίαμ Γκενοκι.
Με αυτή τη σύνθεση, οι Gillan κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους, τον Σεπτέμβριο του 1978, έχοντας παίξει την πρώτη τους συναυλία στο φεστιβάλ του Ρέντινγκ, στις 16 Αυγούστου 1978. Ο Γκενόκι δεν μπόρεσε να συνεχίσει με το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Πητ Μπάρνακλ. Το πρώτο αυτό άλμπουμ του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ερχόμενο στη Μεγάλη Βρετανία μόνο σαν εισαγόμενο. Τον Δεκέμβριο του 1978, έπαιξαν στο κλαμπ "Marquee" του Λονδίνου, με τον Ρίτσι Μπλάκμορ σαν γκεστ, ο οποίος μετά το τέλος της συναυλίας ζήτησε από τον Γκίλαν να τραγουδήσει για τους Rainbow, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.
Το συγκρότημα έκλεισε συμφωνία με τη δισκογραφική εταιρεία "Acrobat Records", η οποία πτώχευσε το 1979 και οι Gillan υπέγραψαν συμβόλαιο με την "Virgin". Τον Μάιο του 1979, ο Μπιρντ αντικαταστάθηκε από τον Μπέρνι Τορμ και ο Πητ Μπάρνακλ από τον Μικ Άντεργουντ. Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, εκδόθηκε με τον τίτλο "Mr. Universe", κυκλοφορώντας παγκοσμίως και ανέβηκε στο # 11 των βρετανικών τσαρτ. Η κυκλοφορία αυτή, περιελάμβανε δύο τραγούδια και τρεις επανεκτελέσεις τραγουδιών από το πρώτο άλμπουμ, αλλά και τέσσερα νέα κομμάτια. Η νέα σύνθεση των Gillan, έπαιξε για πρώτη φορά στο "Marquee", στις 10 Ιουλίου 1979 και εμφανίστηκε στο φεστιβάλ του Ρέντινγκ για δεύτερη φορά, τον Άυγουστο της ίδιας χρονιάς.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1980, ηχογράφησαν τον τρίτο τους στούντιο δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, με τίτλο "Glory Road", ανεβαίνοντας στο # 3 στη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που στο # 1 βρισκόταν η συλλογή των Deep Purple, "Deepest Purple: The Very Best of Deep Purple". Μαζί με το άλμπουμ, κυκλοφόρησε το σινγκλ "Trouble", το οποίο ανέβηκε στο βρετανικό Top-20, όντας το πρώτο επιτυχημένο τραγούδι του συγκροτήματος.
Το 1981, υπήρξε μία ιδιαιτέρως επιτυχημένη χρονιά για τους Gillan, με τέσσερα σινγκλ να ανεβαίνουν στο βρετανικό Top-40, και το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο "Future Shock" να φθάνει στο # 2. Παρ' όλα αυτά, ο Μπέρνι Τορμ αποχώρησε τον Ιούνιο λόγω του βαρύτατου προγράμματος και των συνεχών περιοδειών, για να αντικατασταθεί από τον μετέπειτα κιθαρίστα των Iron Maiden, Τζάνικ Γκερς. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησαν το δίσκο "Double Trouble", με στούντιο και ζωντανές ηχογραφήσεις.
Την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησαν τον τελευταίο τους δίσκο, με τίτλο "Magic" και στην περιοδεία για την προώθηση του έπαιξαν ως δεύτερο όνομα στο φεστιβάλ "Monsters of Rock", κάτω μόνο από τους Status Quo. Οι κριτικές για το επίπεδο των ζωντανών τους εμφανίσεων είχαν μετριαστεί, ενώ ο Ίαν Γκίλαν έπρεπε να μπει στο χειρουργείο για επέμβαση στις φωνητικές του χορδές. Λόγω οικονομικών δυσχερειών, ο Γκίλαν αποδέχθηκε πρόταση να αναλάβει τα φωνητικά των Black Sabbath, παρά τη δυσπιστία των υπολοίπων μελών των Gillan, γεγονός που προκάλεσε τη διάλυση του συγκροτήματος, τον Δεκέμβριο του 1982.


Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Δίσκος Μεγάλη Βρετανία
1978 Gillan -
1979 Mr. Universe 11
1980 Glory Road 3
1981 Future Shock 2
1981 Double Trouble 12
1982 Magic 17


Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τραγούδι Μεγάλη Βρετανία
1980 Sleeping on the job 55
1980 Trouble 14
1981 Mutually Assured Destruction 32
1981 New Orleans 17
1981 No Laughing in Heaven 31
1981 Nightmare 36
1982 Restless 25
1982 Living for the City 50


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]