Speed metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Speed Metal)
Speed metal
Τόπος γέννησηςΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές της δεκαετίας του '80
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηDeath metal, black metal, thrash metal, power metal

Το Speed metal είναι ακραίο στυλ της heavy metal μουσικής, που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και προέρχεται από τον συνδυασμό της τεχνικής και της μουσικότητας του New Wave of British Heavy Metal με την ταχύτητα και την επιθετικότητα του Hardcore Punk.

Speed metal

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συγκροτήματα της hard rock σκηνής των αρχών της δεκαετίας του '70, όπως οι Deep Purple, είχαν παρουσιάσει στοιχεία γρήγορου πρώιμου heavy metal, ιδιαίτερα σε τραγούδια όπως το "Hard Lovin' Man", το "Fireball" και το "Highway Star". Άλλα τραγούδια της εποχής τα οποία επηρέασαν το speed metal ήταν το "Children of the Grave" των Black Sabbath και το "Stone Cold Crazy" των Queen.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι Motörhead και οι Judas Priest αποτέλεσαν τα πρώτα μεγάλα ονόματα της βρετανικής σκηνής, ανεβάζοντας το τέμπο και αφήνοντας τις μπλουζ επιρροές για έναν καθαρά βαρύ ήχο. Αυτά τα συγκροτήματα αποτέλεσαν τη βάση για το speed metal.

Οι Motörhead το 1982

Ακολούθησε το κύμα του New Wave of British Heavy Metal με συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Venom και Angel Witch να εξελίσσουν το είδος ακόμη περισσότερο, επηρεάζοντας ένα μεγάλο αριθμό αμερικάνικων συγκροτημάτων τα οποία αποτέλεσαν λίγο αργότερα τους ιδρυτές του thrash metal κινήματος.

Από τη Γερμανία, μεγάλη επιρροή αποτέλεσαν οι Accept, ιδιαίτερα με το τραγούδι "Fast As A Shark" από το άλμπουμ "Restless and Wild" του 1982, το οποίο θεωρείται και το πρώτο thrash metal τραγούδι στην ιστορία του είδους.

Ο Καναδάς υπήρξε εστία για το Speed Metal με συγκροτήματα όπως οι Exciter και οι Anvil, οι οποίοι ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 και παρουσίασαν το γρήγορο και επιθετικό μέταλ τους στους δίσκους "Heavy Metal Maniac" (1983) και "Metal on Metal" (1982), αντίστοιχα. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Annihilator από την Οττάβα, υπήρξαν ένα από τα μεγάλα ονόματα του είδους με σημαντικούς δίσκους όπως το "Alice in Hell" και το "Never, Neverland".

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και πίσω στο 1983, το "Show No Mercy" των Slayer, το "Kill 'Em All" των Metallica, το "Fistful of Metal" των Anthrax και το "Killing Is My Business... and Business Is Good!" των Megadeth δύο χρόνια αργότερα, περιείχαν στοιχεία speed metal σε συνδυασμό την επιθετικότητα του punk και ακραίο κιθαριστικό ήχο, αποτελώντας τα πρώτα δείγματα του thrash και speed metal ήχου.

Το 1986, οι Γερμανοί Helloween κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Walls of Jericho" το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα άλμπουμ του speed metal σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό power metal, για το οποίο έγιναν γνωστοί αργότερα. Το συγκεκριμένο συγκρότημα παρουσίασε υψηλά φωνητικά και στίχους βασισμένους σε μυθολογικά και φανταστικά θέματα.

Το είδος τελικά, εξελίχθηκε και ενσωματώθηκε στο thrash metal, αν και το speed metal περιέχει ένα πιο καθαρό ήχο βασισμένο στο κλασικό heavy metal, σε σύγκριση με τον πιο βαρύ και σκοτεινό ήχο του thrash.

Διαφορές ανά περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βρετανικά speed metal συγκροτήματα ακολούθησαν τα βήματα των Motörhead και Venom, ενώ τα αμερικάνικα συγκροτήματα ακολούθησαν έναν πιο τραχύ και επιθετικό ήχο που μετατράπηκε στο thrash metal. Τέλος, τα ιαπωνικά συγκροτήματα περιέλαβαν πολλά μελωδικά στοιχεία στον ήχο τους, πλησιάζοντας το power metal.

Σπουδαία συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]