Nakajima Ki-34

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nakajima Ki-34
Το Nakajima AT-2, η πολιτική εκδοχή του Ki-34
Τύποςελαφρύ μεταγωγικό
ΚατασκευαστήςNakajima
Παρθενική πτήση12 Σεπτεμβρίου 1936
Πρώτη παρουσίαση1937
Κύριος χειριστήςΑεροπορική Υπηρεσία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού
Άλλοι χειριστέςΑεροπορική υπηρεσία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού
Αυτοκρατορικές Ιαπωνικές Αερογραμμές
Εθνικές Αερογραμμές του Μαντσουκούο
Μονάδες που παρήχθησαν351

Το Nakajima Ki-34 (ονομασία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού: Μεταγωγικό Τύπου 97, ονομασίες του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού: Μεταγωγικό Τύπου AT-2 και L1N1, συμμαχική ονομασία αναφοράς: Thora) ήταν ιαπωνικό ελαφρύ μεταγωγικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για ένα δικινητήριο χαμηλοπτέρυγο μονοπλάνο με ανασυρόμενο σύστημα προσγείωσης.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ki-34 αναπτύχθηκε ως πολιτικό αεροσκάφος. Η κατασκευάστρια εταιρεία, που παρήγαγε ήδη κατόπιν αδείας το αμερικανικό Douglas DC-2, ξεκίνησε το 1935 τον σχεδιασμό ενός επιβατηγού αεροσκάφους μικρότερων διαστάσεων το οποίο θα χρησιμοποιούνταν σε αερογραμμές με περιορισμένη κίνηση στις οποίες δεν δικαιολογούνταν η χρήση του μεγαλύτερου DC-2. Το αρχικό σχέδιο της Nakajima έφερε την ονομασία AT-1 και έπειτα από πολυάριθμες τροποποιήσεις πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 12 Σεπτεμβρίου 1936 ως AT-2.[1] Ήταν ολομεταλλικής κατασκευής, εξαιρουμένων των ξύλινων επιφανειών ελέγχου. Προωθούνταν από δύο αστεροειδείς κινητήρες Nakajima Kotobuki μέγιστης ισχύος 580 hp που έστρεφαν ξύλινες έλικες σταθερού βήματος. Στα αεροσκάφη παραγωγής οι κινητήρες αυτοί αντικαταστάθηκαν από τους ισχυρότερους Kotobuki-41 των 710 hp που έστρεφαν μεταλλικές έλικες μεταβλητού βήματος.

Επιχειρησιακή ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτική χρήση (AT-2)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκαν 32 συνολικά AT-2 για τις Ιαπωνικές Αυτοκρατορικές Αερογραμμές και τις Εθνικές Αερογραμμές του Μαντσουκούο.[2] Τα αεροσκάφη αυτά εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ Τόκιο και Τσανγκτσούν ή Τιεντσίν, καθώς και στο εσωτερικό του Μαντσουκούο. Παρέμειναν σε χρήση μέχρι την παράδοση της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945.

Στρατιωτική χρήση (Ki-34 και L1N1)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το ξέσπασμα του Β΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου το 1937 αυξήθηκαν σημαντικά οι ανάγκες σε μεταγωγικά αεροσκάφη. Ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός Στρατός μετασκεύασε το AT-2 για στρατιωτική χρήση εγκαθιστώντας τους ισχυρότερους κινητήρες Nakajima Ha-1b. Τα πρώτα 19 αεροσκάφη της στρατιωτικής έκδοσης παρήχθησαν από την Nakajima ενώ ακόμη 299 παρήχθησαν στις εγκαταστάσεις της Tachikawa. Το τελευταίο εξ αυτών παραδόθηκε το 1942.

Τα Ki-34 αξιοποιήθηκαν ως αεροσκάφη γενικής χρήσης, επικοινωνιών/συνδέσμου καθώς και για την μεταφορά αλεξιπτωτιστών και ειδικών δυνάμεων.

Μερικά αεροσκάφη μεταφέρθηκαν στην δικαιοδοσία του Ναυτικού, ενώ το 1942 κάποια εντάχθηκαν στις αεροπορικές δυνάμεις του κράτους-μαριονέτα της Κίνας-Νανκίνγκ.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατιωτικοί χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνα-Νανκίνγκ
Ιαπωνία
Μογγολία

Πολιτικοί χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιαπωνία
Μαντσουκούο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Francillon 1979, σελ. 204.
  2. Francillon 1979, σελ. 205.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]