Kawasaki Ki-45

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Kawasaki Ki-45
ΤύποςΒαρύ/Νυχτερινό μαχητικό
ΚατασκευαστήςKawasaki
Μονάδες που παρήχθησαν1701

Το Kawasaki Ki-45 Toryu ήταν ένα διθέσιο, δικινητήριο βαρύ μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε από την Αεροπορία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού από το 1942 μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αξιοποιήθηκε και σαν νυχτερινό μαχητικό. Οι Σύμμαχοι του έδωσαν την ονομασία αναφοράς Nick . Συνολικά παρήχθησαν 1701 μονάδες όλων των εκδόσεων.

Ανάπτυξη και σχεδίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αεροπορία του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στον χώρο της αεροναυτικής στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη βαρέων μαχητικών, όπως το γερμανικό Messerschmitt Bf 110, προκάλεσε το ενδιαφέρον της ηγεσίας που ζήτησε το 1937 την δημιουργία ενός αεροσκάφους αυτής της κλάσης, το οποίο θα είχε μεγάλη ακτίνα δράσης και θα ήταν κατάλληλο για επιχειρήσεις πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ανάπτυξη του αεροσκάφους ήταν μακρά και επίπονη διαδικασία. Το πρώτο σχέδιο (ονομάστηκε Ki-38 από την κατασκευάστρια) παρουσιάστηκε το 1937 αλλά δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις. Ακολούθησε ριζικός επανασχεδιασμός και τον Ιανουάριο του 1939 παρουσιάστηκε το αρχικό Ki-45. Αυτό χρησιμοποιούσε δύο κινητήρες Nakajima Ha-20B, που βρίσκονταν ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Οι κινητήρες αποδείχθηκαν προβληματικοί και αντικαταστάθηκαν αργότερα από τους Nakajima Ha-25 και αυτοί με την σειρά τους από τους Mitsubishi Ha-102. Τελικά το Ki-45 εντάχθηκε σε υπηρεσία μόλις τον Σεπτέμβριο του 1941, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]