Mortal Kombat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mortal Kombat
ΔημιουργόςΕντ Μπουν & Τζον Τομπάιας
ΙδιοκτήτηςMidway Games (Αρχικά) Warner Bros. Entertainment Inc. (Τώρα)
ΤαινίεςMortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge (2020)

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)

Mortal Kombat Legends: Snow Blind (2022)
Παιχνίδια
ΠαραδοσιακάMortal Kombat (1992)

Mortal Kombat II (1993) Mortal Kombat 3 (1995) Mortal Kombat 4 (1997) Mortal Kombat: Deadly Alliance (2002)

Mortal Kombat: Deception (2004)

Το Mortal Kombat είναι ένα media franchise με κέντρο μια σειρά από fighting games που αναπτύσσονταν αρχικά από τη Midway Games το 1992.

Το Mortal Kombat, το αρχικό παιχνίδι, γέννησε ένα franchise με πολλά βίντεοπαιχνίδια δράσης-περιπέτειας, μια σειρά κόμικ, ένα παιχνίδι καρτών, ταινίες, μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, και μια περιήγηση ζωντανής δράσης. Το Mortal Kombat έχει γίνει το fighting game franchise με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και ένα από τα media franchises με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών.

Η σειρά έχει φήμη για υψηλά επίπεδα γραφικής βίας, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των fatalities που είναι αποτελειωτικές κινήσεις που σκοτώνουν τους ηττημένους αντιπάλους αντί να πέφτουν αναίσθητοι. Εν μέρη, οι αντιδράσεις γύρω από το Mortal Kombat οδήγησαν στη δημιουργία του Entertainment Software Rating Board (ESRB), ένα σύστημα αξιολόγησης καταλληλότητας βίντεοπαιχνιδιών. Αρχικά παιχνίδια της σειράς τονιζόντουσαν για τα ρεαλιστικά ψηφιοποιημένα sprites και την εκτενής χρήση αντικατάστασης παλέτας για τη δημιουργία νέων χαρακτήρων. Μετά τη χρεοκοπία της Midway, η ομάδα που ανέπτυσε τα βίντεοπαιχνίδια αποκτήθηκε από τη Warner Bros. Entertainment και ξαναδημιουργηθηκε ως NetherRealm Studios.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είναι τοποθετημένη σε ένα φανταστικό σύμπαν αποτελούμενο από πολυάριθμα βασίλεια τα οποία, σύμφωνα με παρελθοντικές ιστορίες των χαρακτήρων μέσα στα παιχνίδια, δημιουργήθηκε από ένα αρχαίο, αιώνιο, και αιθέριο πάνθεον υπερφυσικών, θεϊκών όντων γνωστών ως Elder Gods. Το εγχειρίδιο του Mortal Kombat: Deception περιέγραψε έξι βασίλεια ως "Earthrealm: Τόπος καταγωγής θρυλικών ηρώων όπως του Liu Kang, του Kung Lao, της Sonya Blade, του Johnny Cage, και του Jax Briggs, και υπό την προστασία του Θεού του Κεραυνού Raiden. Netherrealm: Τα πύρινα βάθη του Netherrealm τα οποία είναι αφιλόξενα σε όλους εκτός από τους πιο άθλιους, ένα βασίλειο δαιμόνων και σκιερών πολεμιστών σαν τον Quan Chi και τον Noob Saibot. Outworld: ένα βασίλειο συνεχούς διαμάχης το οποίο ο Αυτοκράτορας Shao Kahn έχει διεκδικήσει ως δικό του. Seido: το Βασίλειο της Τάξης, του οποίου οι κάτοικοι βάζουν ψηλά την οργάνωση και τη τάξη πάνω από όλα. Το Βασίλειο του Χάους: του οποίου οι κάτοικοι δεν υπομένουν κανέναν κανόνα, και η συνεχής αναταραχή και αλλαγή λατρεύονται. Και η Edenia: η οποία είναι γνωστή για την ομορφιά της, την καλλιτεχνική της έκφραση, και την μακροζωία των κατοίκων της''.[1][2] Οι Elder Gods αποφάσισαν ότι οι κάτοικοι ενός βασιλείου μπορούν να κατακτήσουν ένα άλλο βασίλειο μόνο αν νικήσουν τους μεγαλύτερους ήρωες του υπερασπιζόμενου Βασιλείου σε δέκα συνεχόμενα τουρνουά πολεμικών τεχνών με το όνομα Mortal Kombat.

Το Mortal Kombat (1992) τοποθετείται στο Earthrealm (Γη) όπου επτά διαφορετικοί πολεμιστές, για τους δικούς τους λόγους, μπαίνουν μέσα στο τουρνουά με έπαθλο τη συνεχή ελευθερία του βασιλείου τους, που απειλείται με κατάκτηση από τον Outworld. Ανάμεσα στους καθιερωμένους πολεμιστές ήταν ο Λιού Κανγκ, ο Τζόνι Κέιτζ και η Σόνια Μπλέιντ. Με τη βοήθεια του Θεού του Κεραυνού Ρέιντεν, οι πολεμιστές του Earthrealm νίκησαν και ο Λιού Κανγκ έγινε ο νέος πρωταθλητής του Mortal Kombat.[3]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσω τον επαναλήψεων της, η σειρά έχει περιλάβει πολλούς playable χαρακτήρες, με κάποιους από αυτούς να είναι στα περισσότερα παιχνίδια της σειράς, όπως ο Baraka, η Cassie Cage, ο Cyrax, ο Ermac, ο Fujin, ο Goro, η Jade, ο Jax, ο Johnny Cage, ο Kabal, ο Kano, ο Kenshi, ο Kintaro, η Kitana, ο Kung Lao, ο Liu Kang, η Mileena, ο Motaro, ο Nightwolf, ο Noob Saibot, ο Quan Chi, ο Raiden, ο Rain, ο Reptile, ο Scorpion, ο Sektor, ο Shang Tsung, ο Shao Khan, η Sheeva, ο Shinnok, η Sindel, η Skarlet, ο Smoke, η Sonya Blade, ο Stryker, ο Sub-Zero και η Tanya. Ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι της Γης και σάιμποργκς, καλές και κακές θεότητες, και κάτοικοι του Outworld και άλλων βασιλείων.

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκόπηση των τίτλων και των εκδόσεων στη σειρά Mortal Kombat

Τίτλος Κυκλοφορία Αρχική

πλατφόρμα

Άλλες

Πλατφόρμες

Σημειώσεις
Mortal Kombat 1992 Arcade Διάφορες Το αρχικό Mortal Kombat παιχνίδι.
Mortal Kombat II 1993 Arcade Διάφορες Δεύτερο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat.
Mortal Kombat 3 1995 Arcade Διάφορες Τρίτο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat II.
Ultimate Mortal Kombat 3 1995 Arcade Διάφορες Αναβαθμισμένη έκδοση του Mortal Kombat 3.
Mortal Kombat Trilogy 1996 PS1, N64 Saturn, Windows, Game.com, R-Zone Δεύτερη αναβαθμισμένη έκδοση του Mortal Kombat 3.
Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero 1997 PS1, N64 Το πρώτο από τέσσερα spin-off παιχνίδια. Ένα βίντεοπαιχνίδι δράσης-περιπέτειας, beat 'em up με πρωταγωνιστή τον Sub-Zero. Πρίκουελ του πρώτου Mortal Kombat.
Mortal Kombat 4 1997 Arcade PS1, N64, Windows Τέταρτο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat 3. Τελευταίο MK παιχνίδι για arcade.
Mortal Kombat Gold 1999 Dreamcast Αναβαθμισμένη έκδοση του Mortal Kombat 4, δημιουργημένο για το Dreamcast Sega μόνο.
Mortal Kombat: Special Forces 2000 PS1 Δεύτερο από τέσσερα spin-off παιχνίδια. Ένα βίντεοπαιχνίδι δράσης-περιπέτειας, beat 'em up με πρωταγωνιστή τον Jax. Πρίκουελ του πρώτου Mortal Kombat.
Mortal Kombat Advance 2001 GBA Η έκδοση του Ultimate Mortal Kombat 3 για το Game Boy Advance.
Mortal Kombat: Deadly Alliance 2002 PS2, Xbox, GCN GBA Πέμπτο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat 4.
Mortal Kombat: Tournament Edition 2003 GBA Η δεύτερη έκδοση για το GBA του Mortal Kombat: Deadly Alliance.
Mortal Kombat: Deception 2004 PS2, Xbox, GCN Έκτο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat: Deadly Alliance.
Mortal Kombat: Shaolin Monks 2005 PS2, Xbox Τρίτο από τέσσερα spin-off παιχνίδια. Ένα βίντεοπαιχνίδι δράσης-περιπέτειας, beat 'em up με πρωταγωνιστές τον Liu Kang και τον Kung Lao, τοποθετημένο σε μία εναλλακτική χρονική αλληλουχία ανάμεσα στο Mortal Kombat και το Mortal Kombat II.
Mortal Kombat: Armageddon 2006 PS2, Xbox Wii (2007) Έβδομο κύριο παιχνίδι. Συνέχεια του Mortal Kombat: Deception, και ο τελευταίος τίτλος της αρχικής κύριας σειράς.
Mortal Kombat: Unchained 2006 PSP Η έκδοση του Deception για το PlayStation Portable.
Ultimate Mortal Kombat 2007 NDS Επανακυκλοφορία του Ultimate Mortal Kombat 3 για το Nintendo DS με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.
Mortal Kombat vs. DC Universe 2008 PS3, Xbox 360 Όγδοο κύριο παιχνίδι. Μία non-canonical διασταύρωση, μεταξύ του σύμπαντος του Mortal Kombat και του σύμπαντος της DC, τοποθετημένη σε μία εναλλακτική χρονική αλληλουχία ανάμεσα στο Mortal Kombat II και το Mortal Kombat 3.

Άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινουμένων Σχεδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σειρά από ταινίες κατευθείαν-σε-βίντεο με το όνομα Mortal Kombat Legends ξεκίνησε το 2020 ως μια συμπαραγωγή ανάμεσα στη Warner Bros. Animation και είτε το Studio Mir ή τη Digital eMation. Η πρώτη ταινία, το Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge, κυκλοφορήσε στο εξωτερικό τον Απρίλιο του 2020 και ήταν η πρώτη Κ-18 ταινία Mortal Kombat. Η δεύτερη ταινία, το Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021. Η τρίτη ταινία, το Mortal Kombat Legends: Snow Blind, κυκλοφορήσε τον Οκτώβρη του 2022.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mortal Kombat Deception Instruction Booklet (Media notes). Midway Amusement Game, LLC. 2004. p. 15.
  2. Midway (October 4, 2004). Mortal Kombat: Deception. Midway. Level/area: Konquehh.
  3. Midway (1994). Mortal Kombat 2. Midway. Level/area: Opening sequence.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]