Παιχνίδι arcade

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας παίκτης στην Ιαπωνία παίζει το Police 911, ένα παιχνίδι arcade στο οποίο οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα ελαφρύ όπλο.

Ένα παιχνίδι arcade ή coin-op είναι μηχανή παιχνιδιών με κερματοδέκτη, η οποία εγκαθίστανται συνήθως σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, μπαρ και αίθουσες παιχνιδιών. Τα περισσότερα παιχνίδια arcade ανήκουν στις εξής κατηγορίες: παιχνίδια βίντεο, φλιπεράκια, ηλεκτρομηχανικά παιχνίδια και παιχνίδια λύτρωσης. Ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες ακμής είναι υπό συζήτηση, η χρυσή εποχή των βιντεοπαιχνιδιών arcade συνήθως ορίζεται ως το χρονικό διάστημα που αρχίζει κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τελειώνει κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Εκτός από μια σύντομη αναβίωση της δεκαετίας του 1990, ο κλάδος παραγωγής των arcade μειώθηκε στο Δυτικό ημισφαίριο, καθώς οι ανταγωνιστικές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών όπως το Sony PlayStation και το Microsoft Xbox αύξησαν τα γραφικά και την ικανότητα παιχνιδιού, ενώ μειώθηκε και το κόστος.

Βιομηχανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα εστιατόρια και αίθουσες με βιντεοπαιχνίδια, εγκαταστάσεις παιχνιδιών arcade βρίσκονται επίσης σε χώρους μπόουλινγκ, πανεπιστήμια, καταστήματα ενοικίασης βίντεο, κοιτώνες, καθαριστήρια, κινηματογράφους, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, παγοδρόμια, καταστήματα, στάσεις φορτηγών, μπαρ/παμπ, ξενοδοχεία, ακόμα και αρτοποιεία. Εν ολίγοις, τα παιχνίδια arcade είναι δημοφιλή σε μέρη ανοικτή για το κοινό.[1]

Ο Αμερικανικός Σύλλογος Μηχανών Διασκέδασης είναι εμπορική ένωση που ιδρύθηκε το 1981[2] και που αντιπροσωπεύει την βιομηχανία μηχανών διασκέδασης με κέρματα,[3] αντιπροσωπεύοντας 120 διανομείς και κατασκευαστές.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [Tricks of Podcasting Masters σ. 38]
  2. «American Amusement Machine Association». www.gamingregulation.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «AAMA mission statement». AAMA. 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. 
  4. Kushner, David (1999-09-23). «Care for a Latte With That, Mr. Nukem?» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/1999/09/23/technology/care-for-a-latte-with-that-mr-nukem.html. Ανακτήθηκε στις 2017-12-10.