Mortal Kombat (βιντεοπαιχνίδι του 1992)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Mortal Kombat είναι ένα fighting game του 1992 που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Midway και έπειτα κυκλοφόρησε από την Acclaim Entertainment για σχεδόν κάθε οικιακή πλατφόρμα εκείνης της περιόδου. Είναι το πρώτο μέρος της σειράς Mortal Kombat. Το παιχνίδι επικεντρώνεται σε αρκετούς χαρακτήρες με διάφορα κίνητρα οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών του οποίου το αποτέλεσμα του θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Εισήγαγε πολλά σημαντικά στοιχεία στη σειρά Mortal Kombat, μαζί με τις πρωτόγνωρες βίαιες και αιματηρές αποτελειωτικές κινήσεις με το όνομα Fatalities.

Το Mortal Kombat θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα βίντεοπαιχνίδια όλων των εποχών. Γέννησε πολυάριθμες συνέχειες και spin-offs ξεκινώντας με το Mortal Kombat II του 1994. Μια ταινία κυκλοφόρησε το 1995, βασισμένη στα δύο αυτά παιχνίδια.

Gameplay[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mortal Kombat είναι ένα fighting game στο οποίο οι παίκτες αντιμετωπίζουν αντιπάλους σε ματς ένας-εναντίον-ενός. Ο μαχητής που θα αδειάσει την μπάρα υγείας του αντιπάλου πρώτος, νικά τον γύρο, και ο πρώτος που θα νικήσει σε 2 γύρους νικάει το ματς. Κάθε μάχη έχει χρονόμετρο: αν και στους δύο μαχητές απομένει υγεία όταν τελειώσει ο χρόνος, αυτός με την περισσότερη υγεία νικά τον γυρο. Δύο παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι μαζί, ή ένας δεύτερος παίκτης μπορεί να συμμετάσχει κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού ενός παίκτη και να παλέψει εναντίον του. Αν ένα παιχνίδι εκείνη την στιγμή ήταν σε εξέλιξη, ο νικητής συνεχίζει μόνος, αν όχι, ο νικητής ξεκινά ένα νέο παιχνίδι.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mortal Kombat εμπεριέχει 7 playable χαρακτήρες, ο καθένας με το δικό του Fatality, και όλοι θα γίνονταν τελικά σήμα κατατεθέν των παιχνιδιών και θα εμφανίζονταν σε κάμποσες συνέχειες.

Βασικό Ρόστερ

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δημιουργοί του Mortal Kombat, Εντ Μπουν και Τζον Τομπάιας, δήλωσαν ότι η Midway Games τους ανέθεσε να δημιουργήσουν ένα "παιχνίδι μάχης που θα κυκλοφορήσει μέσα σε έναν χρόνο", το οποίο οι δύο πίστευαν πως ο σκοπός ήταν να ανταγωνιστούν το δημοφιλές Street Fighter II.[1] Σύμφωνα με τον Τομπάιας, αυτός και ο Μπουν είχαν οραματηστεί ένα fighting game παρόμοιο με το Karate Champ της Data East αλλά με μεγάλους ψηφιοποιημένους χαρακτήρες, και η επιτυχία του Street Fighter II της Capcom τους βοήθησε μόνο να πείσουν τη διοίκηση για την ιδέα τους. Ο Μπουν είπε πως η ομάδα ανάπτυξης αρχικά αποτελούνταν από τέσσερις ανθρώπους — τον εαυτό του ως προγραμματιστή, ως σχεδιαστές τον Τζον Τομπάιας και τον Τζον Βόγκελ, και τον Νταν Φόρντεν ως sound designer.[2] Ο προϋπολογισμός του παιχνιδιού ήταν γύρω στα 1 εκατομμύριο δολάρια.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lynch, Stephen (April 19, 1994). "They program the best incarnations of games they played as kids". Deseret News. p. 2. Archived from the original on April 13, 2021. Retrieved April 13, 2021.
  2. "Mortal Kombat: Ed Boon Interview" . Official Nintendo Magazine. Archived from the original on 2007-10-23. Retrieved 2009-08-02.
  3. "Bloody arcade smash started as a rush job" The Kansas City Star. November 6, 1995. Archived from the original on June 15, 2022. Retrieved August 24, 2021 – via Newspapers.com.