IPadOS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το iPadOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από την Apple Inc. για τα iPad. Πρόκειται για μια

iPadOS
IPadOS wordmark.svg
Υπευθ. ανάπτυξηςApple Inc.
Πρώτη έκδοση24 Σεπτεμβρίου 2019
Τελευταία έκδοση14.4.1 (18D61) (26 Μαρτίου 2021, 45 ημέρες πριν (2021-03-26))
Τελευταία δοκιμαστική έκδοση14.5 Beta 3 (18E5164h) (2 Μαρτίου, 8 ημέρες πριν)
Γραμμένο σεC, C++, Objective-C, Swift
Διαθέσιμο σε40 γλώσσες
Ιστότοπος
https://www.apple.com/gr/ipados/

ανανεωμένη έκδοση του iOS, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται από τα iPhone και τα iPod Touch της Apple. Μετανομάστηκε για να εκμεταλλευτεί πλήρως τη μεγάλη οθόνη του iPad. Αύξησε τις επιλογές multitasking του και έκανε εφικτή την υποστήριξη για χρήση πληκτρολογίου. Παρουσιάστηκε ως iPadOS 13 το 2019 και ήρθε ως διάδοχος του iOS 12 για το iPad, στο 2019 Worldwide Developers Conference της εταιρείας. Το iPadOS κυκλοφόρησε στο κοινό στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Η τρέχουσα έκδοση είναι το iPadOS 14.4, που κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου 2021.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iPadOS έχει πολλά χαρακτηριστικά όμοια με το iOS. Ωστόσο, έχει κάποια μοναδικά, τα παρακάτω.

Αρχική οθόνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του iOS, το πλέγμα των εικονιδίων εμφανίζει έως και έξι στήλες εφαρμογών, ανεξάρτητα από το αν η συσκευή βρίσκεται σε κατακόρυφο ή οριζόντιο προσανατολισμό. Η πρώτη σελίδα της αρχικής οθόνης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζει μια στήλη widget από εφαρμογές και συντομεύσεις. Το "Spotlight Search" δεν αποτελεί πλέον μέρος των widget αλλά το έχετε στη διάθεσή σας σέρνοντας προς τα κάτω από το κέντρο της αρχικής οθόνης ή πατώντας Command + Space σε ένα συνδεδεμένο πληκτρολόγιο.

Multitasking[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iPadOS διαθέτει ένα σύστημα multitasking που περιέχει αρκετά περισσότερες δυνατότητες σε σύγκριση με το iOS, μερικές από αυτές είναι το Slide Over και το Split View που καθιστούν δυνατή τη χρήση πολλαπλών διαφορετικών εφαρμογών ταυτόχρονα. Κατά τη χρήση μιας εφαρμογής, η ολίσθηση ελαφρώς από το κάτω άκρο της οθόνης θα καλέσει το Dock, όπου οι εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες ή χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα μπορούν να μεταφερθούν σε διαφορετικές περιοχές του τρέχοντος χώρου για άνοιγμα είτε σε Split View είτε σε Slide Over. Η μεταφορά μιας εφαρμογής στο αριστερό ή το δεξί άκρο της οθόνης θα δημιουργήσει μια "Διαχωρισμένη προβολή", η οποία θα επιτρέπει και τις δύο εφαρμογές να χρησιμοποιούνται δίπλα-δίπλα. Εάν ο χρήστης σύρει μια εφαρμογή από το Dock πάνω από την τρέχουσα εφαρμογή, θα δημιουργήσει ένα κινούμενο παράθυρο που ονομάζεται Slide Over, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Ένα παράθυρο Slide Over μπορεί να κρυφτεί, σύροντάς το από τη δεξιά πλευρά της οθόνης και σύροντας αριστερά από τη δεξιά άκρη της οθόνης θα το επαναφέρει. Οι εφαρμογές Slide Over μπορούν επίσης να περιστραφούν μετακινώντας προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά την ένδειξη Home στο παράθυρο Slide Over και τραβώντας προς τα επάνω θα ανοίξει ένα πρόγραμμα εναλλαγής εφαρμογών για windows Slide Over. Ένα εικονίδιο σε σχήμα χάπι στο επάνω μέρος των εφαρμογών σε Split View ή Slide Over τους επιτρέπει να αλλάζουν σε ένα από το Split View και το Slide Over.

Ο χρήστης μπορεί τώρα να ανοίξει πολλές εμφανίσεις μιας εφαρμογής ταυτόχρονα. Προστέθηκε μια νέα λειτουργία έκθεσης που επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει όλες τις εμφανίσεις μιας εφαρμογής.

Σε πολλές εφαρμογές, με αξιοσημείωτη εξαίρεση το YouTube, τα βίντεο μπορούν να συρρικνωθούν σε ένα παράθυρο picture-to-picture, ώστε ο χρήστης να μπορεί να συνεχίσει να το παρακολουθεί ενώ χρησιμοποιεί άλλες εφαρμογές. Αυτό το παράθυρο που περιέχει το βίντεο μπορεί να αλλάξει το μέγεθος με ένα τσίμπημα και διάδοση και μπορεί να αγκυρωθεί σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις γωνίες της οθόνης. Μπορεί επίσης να κρυφτεί, σέρνοντάς το από την πλευρά της οθόνης και επισημαίνεται με ένα βέλος στην άκρη όπου το βίντεο είναι κρυμμένο και το σύροντάς το θα το επαναφέρει στην οθόνη.

Safari[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Safari εμφανίζει τώρα την έκδοση επιτραπέζιου υπολογιστή από προεπιλογή, περιλαμβάνοντας διαχείριση λήψεων και έχει 30 νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου εάν είναι συνδεδεμένο εξωτερικό πληκτρολόγιο.

Sidecar[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Sidecar επιτρέπει στο iPad να λειτουργεί ως δεύτερη οθόνη για macOS, το οποίο αναφέρεται σε αρθρωτές μοτοσικλέτες. Όταν χρησιμοποιείτε το Sidecar, το Apple Pencil μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξομοίωση tablet γραφικών για εφαρμογές όπως το Photoshop. Αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται μόνο σε iPad που υποστηρίζουν το Apple Pencil. Ωστόσο, παλαιότερες εκδόσεις του iPadOS 13 επέτρεπαν σε όλα τα iPad που είναι συμβατά με το iPadOS 13 να λειτουργούν με το Sidecar.

Χώρος αποθήκευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iPadOS επιτρέπει την εξωτερική αποθήκευση, όπως μονάδες flash USB, φορητούς σκληρούς δίσκους και μονάδες στερεάς κατάστασης για σύνδεση με ένα iPad μέσω της εφαρμογής Αρχείων.

Υποστήριξη ποντικιού και trackpad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποστήριξη ποντικιού και trackpad προστέθηκε στην έκδοση 13.4.

Scribble[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιάστηκε στο iPadOS 14, το Scribble μετατρέπει κείμενο χειρόγραφο από ένα Apple Pencil σε πληκτρολογημένο κείμενο σε οποιοδήποτε πεδίο κειμένου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]