Carrefour Express

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Carrefour Express
Νομική μορφήΠαντοπωλεία
ΚλάδοςΛιανεμπόριο
Ίδρυση2007 (παγκοσμίως), 2010 (Γαλλία)
ΈδραΕβρίΈβρυ, Γαλλία
ΜητρικήCarrefour
Ιστότοποςexpress.carrefour.fr
Commons page Πολυμέσα

Η Carrefour Express είναι μια αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης που ανήκει και διαχειρίζεται ο γάλλος μεταπωλητής Carrefour με τοποθεσίες σε τρεις ηπείρους. Η Carrefour Express δημιουργήθηκε το 2007 για να εδραιώσει όλα τα παντοπωλεία που ανήκουν στην Carrefour παγκοσμίως με ένα όνομα. Το 2010 όλες οι επιχειρήσεις παντοπωλίων στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των Marché, Champion και Shopi μετονομάστηκαν σε Express.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 η ιδέα της Carrefour Express δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει σχεδόν παντού στον κόσμο τα καταστήματα ευρείας κατανάλωσης που ανήκουν στον όμιλο Carrefour σε τοποθεσίες που υπάρχει μικρή λιανική επιχειρηματικότητα. Αντικαταστάθηκαν τα: Champion, Norte, GB, Globi και Gima.

Περιοχές δραστηριοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βελγική αλυσίδα λιανικής πώλησης GB άνοιξε το πρώτο της παντοπωλείο το 1997. Το 2000, η ​​Carrefour εξαγόρασε την GB μέσω της GIB Froup. Το 2007 όλες οι τοποθεσίες του GB Express αναπροσαρμόστηκαν ως Carrefour Express.

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία, ο στόχος της αλυσίδας είναι να αντικαταστήσει όλα τα παντοπωλεία που ανήκουν στην Carrefour, τα οποία δεν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταστήματα Carrefour City ή Carrefour Contact.

Τον Δεκέμβριο του 2010, το πρώτο Carrefour Express δημιουργήθηκε στο Καέν και το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2011 στο Πουατιέ, το τρίτο άνοιξε στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Τον Απρίλιο του 2013, υπάρχουν 252 καταστήματα Carrefour Express στη Γαλλία. Τον Αύγουστο του 2013, 272 καταστήματα.

Ινδονησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2008, η Carrefour Indonesia εξαγόρασε το 75% της τοπικής αλυσίδας Alfa Supermarket, δημιουργώντας μια νέα επιχειρηματική αλυσίδα σούπερ μάρκετ δίπλα από τις υπεραγορές Carrefour στην Ινδονησία. Το όνομα "Alfa" μετατρέπεται τώρα σε "Carrefour Express". Από τον Δεκέμβριο του 2010, υπήρχαν 14 καταστήματα Carrefour Express στην Ινδονησία.

Αυτά τα καταστήματα Carrefour Express ήταν τα πρώτα σούπερ μάρκετ της Carrefour στην Ασία. Νωρίτερα υπήρχαν μόνο καταστήματα υπεραγοράς Carrefour στις ασιατικές χώρες.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιταλία η αλυσίδα Dì per Dì αποκτήθηκε από την Promodès το 2007 και από τα τέλη του 2009 αναπροσαρμόστηκε η Carrefour Express στο πλαίσιο της διεθνούς αναδιοργάνωσης της Carrefour.

Ρουμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Carrefour εισήλθε στη ρουμανική αγορά μετά την εξαγορά της τοπικής λιανικής αλυσίδας Artima για 52 εκατομμύρια € τον Οκτώβριο του 2007, με την αλλαγή επωνυμίας να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2008, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Από τις 30 Δεκεμβρίου 2013, η Carrefour εκμεταλλεύεται 56 σούπερ μάρκετ στη Ρουμανία.

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 δημιουργήθηκε το πρώτο Carrefour Express.

Τον Φεβρουάριο του 2009 το κατάστημα 100ο Express άνοιξε στην Ισπανία.

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το Σεπτέμβριο του 2007, η Carrefour Express δραστηριοποιείται επίσης στην Τουρκία, με το όνομα "CarrefourSA Expres". Από τον Δεκέμβριο του 2011, υπάρχουν συνολικά 189 καταστήματα, που βρίσκονται σε 37 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Ελλαδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα των 5' Μαρινόπουλος (1999-2007)

Την άνοιξη του 2007 η Carrefour Express εξαγόρασε όλα τα "5' Μαρινόπουλος" της Champion Μαρινόπουλος. Στις 1 Μαρτίου του 2017 αποχώρησαν από την ελληνική αγορά έπειτα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη.

Τον Ιανουαρίο του 2022 η Carrefour Partenariat International ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή της στην ελληνική αγορά μετά από 9 χρόνια απουσίας λόγο απόσυρσης των σήματων της λίγο πριν την κατάρρευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρίνοπουλος με την οποία και είχαν ταύτιστει στον ελληνικό χώρο. Η επανατοποθετηση στην ελληνική αγορά θα γίνει μέσω συμφωνίας της Carrefour με την συνεργασία που υπέγραψε με την Retail & More θυγατρική της Teleunicom εταιρίας συμφέροντων του Νίκου Θ. Βαρδινογιαννη. Η εταιρεία Retail & More έχει υπογράψει σύμβαση αποκλειστικής διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον γαλλικό όμιλο η επανεκκίνηση του brand στην Ελλάδα θα γίνει με αφετηρία πρώτιστως την Κρήτη και έπειτα την Θεσσαλονίκη φέτος τον Μαρτιο. Στόχος του εναρκτήριου κατάστηματος στην Κρήτη είναι η διάθεση των προϊόντων Carrefour σε Έλληνες καταναλωτές τουρίστες. Τέλος στο πλάνο που η Retail & More έχει υπογράψει για την Ελλάδα είναι να αναπτύξει πέντε διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων πιο αναλυτικά τα μοντέλα καταστήματων που έχουν ανακοινωθεί είναι τα εξής: Carrefour Express (Μίνι-Μάρκετ), Carrefour Market (Μεσαίου μεγέθους κατάστηματα) και ενός καταστήματος Carrefour Flash 10/10 το οποίο είναι ένα πρωτόγνωρο και άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα μοντέλο καταστημάτων και πιο συγκεκριμένα θα είναι χωρίς προσωπικό με αυτόματη εξυπηρέτηση και αισθητήρες. [1][2]

Πρώην τοποθεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2011, η Carrefour MAF ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αλλαγής επωνυμίας και επέκτασης με 17 καταστήματα Carrefour Express σε όλα τα ΗΑΕ που μετατράπηκαν σε καταστήματα Carrefour Market.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ. «Carrefour: Ξανά στην Ελλάδα – Πώς, πότε και με ποιον θα συνεργασθεί | Moneyreview.gr». www.moneyreview.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Capital.gr. «Carrefour: Ετοιμάζει πρεμιέρα τον Μάρτιο στην Ελλάδα». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2022.