Dia

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση24 Ιουλίου 1966
ΈδραΛας Ρόθας, Ισπανία, Ισπανία
ΠροϊόνταΛιανική
Υπάλληλοι45.285
Ιστότοποςwww.diacorporate.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Distribuidora Internacional de Alimentación, S.A. (DIA) είναι ισπανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία ιδρύθηκε το 1979. Σύμφωνα με στοιχεία του 2012 λειτουργεί 6.914 καταστήματα παγκοσμίως, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο δικαιοπάροχο στον τομέα τροφίμων στην Ευρώπη. Από το 2013 έχει περιέλθει στην κατοχή της και η εταιρεία Schlecker σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η Άννα Μαρία Γιόπις (Ana María Llopis), η οποία κατάγεται από τη Βενεζουέλα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Dia είναι μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ τύπου Discount η οποία ακολουθεί μια πολιτική μείωσης των τιμών μέσω της ελαχιστοποίησης του λειτουργικού κόστους. Τα έπιπλα και η διακόσμηση του καταστήματος είναι ελάχιστα. Οι δαπάνες μειώνονται επίσης περιορίζοντας την επιλογή των προϊόντων σε μια στενή επιλογή ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων και λευκών ετικετών προϊόντων μάρκας Dia. Η αλυσίδα πωλεί επίσης μικρές συσκευές. Η πολιτική της επικοινωνίας βασίζεται σε εκστρατείες μαζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και σε φυλλάδια με προϊόντα που βρίσκονται σε ειδική πώληση.

Η αλυσίδα Dia δημιουργήθηκε στην Ισπανία το 1979 και έχει αναλάβει ένα φιλόδοξο σχέδιο διεθνούς επέκτασης με τα πρότυπα καταστήματα Dia στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, την Ελλάδα (όπου η Dia Hellas εξαγοράστηκε το 2010 από την Carrefour) και την Τουρκία, στην Πορτογαλία με καταστήματα "Minipreço" (αν και μέχρι το 2001 είχαν το σήμα "Dia" στα καταστήματα) και στη Γαλλία με το πρότυπο "Ed". Το 2003 η Dia άνοιξε καταστήματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπου ο αριθμός των ανοιγμάτων σε ένα χρόνο έφτασε τα 300 καταστήματα. Στη Σενεγάλη, στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Νιγηρία, έχουν δημιουργηθεί καταστήματα με την επωνυμία "citydia", με ταχύτατη ανάπτυξη. Η Dia άνοιξε τα καταστήματά της στην Παραγουάη, τον Νοέμβριο του 2016. Η παρεχόμενη φιλοσοφία της Dia είναι να προσαρμόσει κάθε κατάστημα στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Στο τέλος Μαρτίου 2013 είχε 6.914 καταστήματα, 46 αποθήκες διανομής και περίπου 47.500 εργαζόμενους παγκοσμίως, με κύκλο εργασιών 11.124 εκατομμυρίων ευρώ. Η Dia διακινεί επίσης μέχρι και 7.500 προϊόντα Dia διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων και σε χώρες όπου δεν διαθέτει καταστήματα όπως η Βουλγαρία.

Από το 2000 έως το 2011, ο Dia ήταν μέρος του ομίλου Carrefour, αλλά μετά την απόσχιση του έγινε ανεξάρτητος και έκανε το ντεμπούτο του στη χρηματιστηριακή αγορά IBEX 35 της Μαδρίτης στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Ο Όμιλος Dia αγόρασε τη Schlecker (συμπεριλαμβανομένων των 1.127 καταστημάτων της στην Ισπανία και 41 καταστημάτων στην Πορτογαλία και των τεσσάρων κέντρων διανομής) για 70,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]