Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδρογραφική Υπηρεσία
Έμβλημα της ΥΥ
Ενεργό1919 (επίσημα)
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΡόλοςΕθνική Άμυνα
Δύναμη200 προσωπικό
3 Πολεμικά πλοία
1 Άκατος
ΥπαγωγήΕλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Ελλάδα)
ΠροστάτηςΆγιος Νικόλαος
ΡητόΘάλατταν Γνώναι
ΙστοσελίδαΕπίσημη Ιστοσελίδα
Διοίκηση
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος
Στυλιανός Πετράκης
Διοικητής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αρχιπλοίαρχος
Δημήτριος Ευαγγελίδης
Διακριτικά
Σημαία
Επίσημο και επισείων

Η Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, συχνά αποκαλούμενη απλά ως Υδρογραφική Υπηρεσία (ΥΥ) είναι η επίσημη υδρογραφική υπηρεσία της Ελλάδας.[1]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΥΥ ιδρύθηκε το 1919 ως "Υδρογραφική Υπηρεσία Βασιλικού Ναυτικού" υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Ματθαιόπουλου, επί υπουργού Ναυτικών Εμμ. Ρέπουλη. Αποτελεί ανεξάρτητη Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) η οποία εδρεύει στο Στρατόπεδο Αλεξάνδρου Παπάγου στον Χολαργό Αττικής και υπάγεται απ΄ ευθείας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ). Έχει τη δική της σφραγίδα και έμβλημα, τα οποία φέρονται επί των εκδόσεων της. Τα στελέχη της ΥΥ εκπροσωπούν τη χώρα στoν Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (ΙΗΟ - International Hydrographic Organization), συμμετέχουν σε επιτροπές και διεθνείς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς, για θέματα που έχουν σχέση με το έργο και την αποστολή της. Σκοπός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας είναι η σπουδή των Ελληνικών και ξένων θαλασσών και ακτών, η μελέτη των συνθηκών της ναυσιπλοΐας, η συμβολή στην ανάπτυξη και προαγωγή επιστημών και τεχνών που συνδέονται με τη ναυσιπλοΐα, τη ναυτιλία και τη ναυτική μετεωρολογία.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αποστολή της ΥΥ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η σχεδίαση και παραγωγή ναυτικών χαρτών και ναυτιλιακών εκδόσεων, καθώς και η δημιουργία προϊόντων που προέρχονται από την μελέτη των παραμέτρων του θαλασσίου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των γεωεπιστημών (Υδρογραφία, Τοπογραφία, Ωκεανογραφία, Γεωγραφία) και της επιστήμης της Ναυτιλίας. Ειδικότερα η ΥΥ συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί πληροφορίες και δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τους τομείς της Υδρογραφίας, της Ναυτικής Χαρτογραφίας, της Ναυτιλίας και της Στρατιωτικής Ωκεανογραφίας, με σκοπό: i) Την υποστήριξη και κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΠΝ και γενικότερα της Εθνικής Άμυνας, σε θέματα αρμοδιότητάς της, ii) Τη συμβολή στην ασφάλεια των ναυτιλλομένων στις Ελληνικές και γειτνιάζουσες θάλασσες, iii) Τη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, iv) Τη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας της νησιωτικής χώρας, v) Τη συνδρομή και υποστήριξη του έργου δημοσίων υπηρεσιών, νομικών ή φυσικών προσώπων και ιδιωτικών φορέων εφόσον απαιτηθεί. Επικεντρώνεται στις υδρογραφικές και χαρτογραφικές εργασίες. Η Υδρογραφική Υπηρεσία είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία και πιστοποίηση για την σύνταξη, έκδοση, συμπλήρωση και διόρθωση των επίσημων ναυτικών χαρτών της Ελλάδας και των ενημερώσεων αυτών, καθώς και για την έκδοση, συμπλήρωση και διόρθωση των επίσημων ναυτιλιακών εκδόσεων. Επίσης, η ΥΥ εκδίδει σε έντυπη ή/ και ηλεκτρονική μορφή, ναυτιλιακά βοηθήματα και οδηγίες, αγγελίες, μηνύματα και ανακοινώσεις, κυματικές προγνώσεις και ωκεανογραφικές πληροφορίες, συμβάλλοντας στην προαγωγή και ανάπτυξη της ναυτιλίας και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Τέλος, η ΥΥ αποτελεί τον Εθνικό Συντονιστή για τη διαχείριση και λειτουργία του Συστήματος NAVTEX, σύμφωνα με όσα ορίζουν η εθνική και διεθνής νομοθεσία και πρακτική.


Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες αρμοδιότητες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, είναι:

 • Η μελέτη, προετοιμασία, έκδοση και διάθεση ναυτικών χαρτών και λοιπών ναυτιλιακών εκδόσεων και βοηθημάτων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, για τις ανάγκες των ναυτιλλόμενων και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα.
 • Η παροχή στo ΠΝ και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), τωv στοιχείων και των πληροφοριώνv περιβαλλοντικής υποστήριξης πoυ απαιτούνται για τη διεξαγωγή τωv ναυτικών επιχειρήσεων.
 • Η εκτέλεση Υδρογραφικών, Ωκεανογραφικών, Χαρτογραφικών και Ναυτιλιακών εργασιών και μελετώv, καθώς και η εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων, για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, πoυ απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με τηv υπoστήριξη τoυ ΠΝ και τηv κάλυψη των αναγκών στρατιωτικών και άλλων φορέων.
 • Η μελέτη, προετοιμασία, έκδοση και διάθεση ειδικών θεματικών χαρτών για την υποστήριξη αναγκών του ΠΝ, του ΥΠΕΞ και άλλων κρατικών φορέων σε θέματα δικαίου θαλάσσης.
 • Η έκδοση αγγελιών, και προαγγελιών, για την ενημέρωση των ναυτιλλομένων, σε θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
 • Η έκδοση μηνυμάτων ΝAVTEX, που αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ως εθνικός συντονιστής του συστήματος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και άλλους συναρμόδιους φορείς.
 • Η εγκατάσταση, λειτουργία και παρακολούθηση του συστήματος μέτρησης στάθμης της θάλασσας (Εθνικό Δίκτυο Σταθμηγράφων), καθώς και σταθμών για την μέτρηση παραμέτρων διαφόρων φυσικών φαινομένων, όπως ο κυματισμός, τα ρεύματα, κ.α., με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την αποστολή της.
 • Η εξέταση, μελέτη και γνωμάτευση, επί θεμάτων αρμοδιότητάς της, για τον καθορισμό θαλασσίων οδών, διαύλων, στενών και φυσικών αγκυροβολίων.
 • Η γνωμοδότηση για το είδος σήμανσης ναυτιλιακών κινδύνων, θαλασσίων διαύλων και στενών ναυσιπλοΐας, αιολικών πάρκων κ.α., με σκοπό την ασφάλεια των ναυτιλλομένων.
 • Η γνωμοδότηση για την εξέταση της σκοπιμότητας, εγκατάστασης πυρσών, ναυδέτων και ραδιοβοηθημάτωv ναυτιλίας.
 • Η έκδοση γνωματεύσεων που αφορούν στηv εγκατάσταση ή κατασκευή λιμενικών ή άλλων έργωv, επί της παράκτιας ζώνης ή εντός της θάλασσας.
 • Η διάθεση των παραγομένων προϊόντων της και η παροχή υπηρεσιών σε θέματα Υδρογραφικών, Χαρτογραφικών, Ωκεανογραφικών και Ναυτιλιακών εργασιών και λοιπών επιστημονικών μελετώv, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, σε φορείς εκτός του ΠΝ, με την καταβολή του ανάλογου αντιτίμου.
 • Η παρακολούθηση και προαγωγή από την ΥΥ των συναφών με την Υδρογραφία, Ναυτική Χαρτογραφία, Ναυτιλία και Ωκεανογραφία επιστημών και τεχνών, συνεργαζόμενη όπου απαιτείται, με κρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Στόλος Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ/ΓΕΝ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει τρία υδρογραφικά-ωκεανογραφικά πλοία, τα: Υ/Γ-ΩΚ «Ναυτίλος», Υ/Γ-ΩΚ «Πυθέας», Υ/Γ «Στράβων» και την Υδρογραφική «Άκατο-14».


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]