Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ινλάιν χόκεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρόλερ ινλάιν χόκεϊ)
Παίκτης ινλάιν χόκεϊ

Το Ινλάιν χόκεϊ (inline hockey) η Ρόλερ ινλάιν χόκεϊ η χόκεϊ με τροχοπέδιλα είναι ομαδικό άθλημα το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες. Προέρχεται από το χόκεϊ επί πάγου με τη σημαντικότερη διαφορά ότι το ινλάιν χόκεϊ παίζεται με πατίνια ινλάιν αντί για παγοπέδιλα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά.

Αγωνιστικός Χώρος κι Εξοπλισμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο εξοπλισμός ενός παίκτη και ενός τερματοφύλακα.

Οι διαστάσεις του χώρου όπου διεξάγονται οι αγώνες (πίστα) είναι μία ορθογώνια επιφάνεια από ξύλο η πλαστικό, μήκους 50 μ (μπορεί να είναι και 40 η 60μ) και 25 μ. πλάτους, συνήθως με στρογγυλεμένες γωνίες. Η αναλογια σε όλα τα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτικά πάντα 1:2

Ο φράκτης του γηπέδου (μπάντα) έχει στρογιλοπιμενες γωνιές και ένα ύψος 1,2μ. Η επένδυση τις σίδεροκατασκευής της είναι από ξύλο η πλαστικό.

Προστατευτικός εξοπλισμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προστατευτικός εξοπλισμός του ινλάιν χόκεϊ είναι σε πολλά στοιχεια ίδιος με τον εξοπλισμό του χόκεϊ επί πάγου, με τη διαφορα ότι τα μαξιλαράκια τους ωμους (Θώρακας) δεν είναι υποχρεωτικά (εκτος από τον τερματοφύλακα).

Το κράνος υπάρχει με κάλυψη από σύρμα το οποίο καλύπτει το πρόσωπο η από πλαστικό ανθεκτικότητας (visor) για μερική προστασία.

Οι φανέλες συνήθως είναι κατασκευασμένες από ένα πλέγμα πολυεστέρα, που δεν παγιδεύει τον ιδρώτα και τη θερμότητα του σώματος με τον ίδιο τρόπο που μια φανέλα κατασκευάζεται από μια φυσική ίνα. Γενικά, οι παίκτες αναγνωρίζονται από τον αριθμό που φέρουν στη στολή τους (πλάτη).

Πατίνια ινλάιν χόκεϊ με πλαίσιο 4 x 80mm

Τα πατίνια για ινλάιν χόκεϊ έχουν κορδόνια, η επιφάνεια είναι από συνθετικό ύφασμα η πλαστικό (όταν έχουν και την ιδιότητα τις προσαρμογής τους μέσο θερμοκρασίας σε ένα φούρνο). Τα φθηνότερα ζευγάρια είναι συνήθως μαλακότερα στο εσωτερικό, υψηλή σταθερότητα και σκληρότητα (stiffness) βρίσκεται σε επαγγελματικά ζευγάρια, δεν είναι όμως άνετη για έναν πρωτάρη. Η μπότα είναι ουσιαστικά ίδια με την μπότα ενός παγοπέδιλου για χόκεϊ επί πάγου, αλλα με διαφορετικό πλαίσιο.[1]

Το πλαίσιο είναι κοντό (για γρήγορες αλλαγές της κατεύθυνσης) και συνήθως από αλουμίνιο. Παλαιότερα όλα τα πλαίσια είχαν από τέσσερις ίδιες ρόδες σε 80mm, σήμερα υπάρχου και πλαίσια Hi-Lo με μπροστά δυο μικρές 72mm και πίσω δυομεγαλύτερες 80mm με τον σκοπό της γρηγορότερη επιτάχυνση.

Διαφορα μπαστούνια στο χόκεϊ επί πάγου όπως χρησιμοποιείται και στο ινλάιν χόκεϊ

Κατασκευάζονται από ξύλο ή συνθετικό υλικό και υπάρχου σε δυο μορφές η απλή και η ειδική για τον τερματοφύλακα με πιο χοντρή βάση και μεγαλύτερη επιφάνεια.

Τα μπαστούνια του χόκεϊ βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη: Το μακρος καθορίζεται από το μέγεθος του παίκτη, χωρίς πατίνια πρέπει να φτάνει μέξι τι μύτη και με πατίνια μέχρι το πιγούνι. Το φτυάρι και η ικανότητα λυγίσματος (flex) διαφέρουν σχετικά με την προτίμηση του παίκτη. Τα τελευταία χρόνια επικρατούν τα συνθετικά μπαστούνια (συνήθως από ανθρακονήματα), εξαιτίτας της μεγαλύτερης ικανότητας τους στο λύγισμα, το οποίο προσφέρει παραπάνω δύναμη στο σουτ.

Δίσκος ρόλερ ινλάιν χόκεϊ „Franklin Commander“

Σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού, ο δίσκος πρέπει να έχει κυλινδρικό σχήμα, πρέπει να μην ξεπερνά τα 120 γραμμάρια και να μην είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια. Το υποχρεωτικό χρώμα περιγράφεται ως σκούρο (dark), αλλα συνήθως είναι κόκκινο στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η μαύρο στα διεθές πρωταθλήματα της IIHF. 6 κυκλικές υπερυψώσεις επιτρέπουν να κυλάει σε κατάλληλες επιφάνειες, oxo όμως σε κιονί άσφαλτο όπου συνήθως μια μπάλα είναι καταλληλότερη.

Κάθε ομάδα αγωνίζεται κατ' ανώτατο όριο με 5 παίκτες, ένας από τους οποίους πρέπει να αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα. Οι ομάδες διαθέτουν επίσης αναπληρωματικούς παίκτες για να αντικαταστήσουν παίκτες που αγωνίζονται, όταν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Συνήθεις λόγοι για αλλαγή ενός παίκτη ή είναι ο τραυματισμός, η κούραση, η αναποτελεσματικότητα, η αλλαγή στην τακτική της ομάδας ή, όταν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό για την ομάδα προς το τέλος του παιχνιδιού, η επιθυμία να κερδηθεί χρόνος ή να δοθεί η ευκαιρία σε αναπληρωματικούς παίκτες να αγωνιστούν.

Το ινλάιν χόκεϊ είναι ένα πολύ γρήγορο και ελεύθερο παιχνίδι, αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει τους ίδιους κανόνες με το χόκεϊ επί πάγου. Δεν υπάρχουν μπλε γραμμές ή αμυντικές ζώνες στο χόκεϊ με κυλίνδρους σε αντίθεση με το χόκεϊ επί πάγου. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους περισσότερους κώδικες κανόνα, δεν υπάρχουν offsides ή gladings αυτό μαζί με λιγότερους παίκτες στο επιτρέπει το ταχύτερο παιχνίδι. Κατά κανόνα υπάρχουν δύο περιόδους 20 λεπτών ή τέσσερις περιόδους 10 λεπτών με ένα ρολόι διακοπής.

Το Bodychecking (έλεγχος του αντιπάλου με το σώμα) δεν επιτρέπεται και θεωρείται φάουλ.

Το άθλημα δημιουργήθηκε ως καλοκαιρινή μορφή του χόκευ επί πάγου, επόμενος ήταν αρχικά δημοφιλής σε χώρες με παράδοση σε αυτό το άθλημα όπως την Αμερική, τον Καναδά, την Τσεχία και Σλοβακία, τη Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία.. Αυτό όμως είχε τι συνέπεια ότι στους κριούς μήνες ο αριθμός τον παικτών ελαττωνόταν. Στη Γερμανία και στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και το Inline-Skater Hockey, ένα άθλημα παρόμοιο που παίζεται όμως με σφαίρα. Τα τελευταία χρονια έγινες και δημοφιλής σε θερμές χώρες όπως τη Γαλλία, Ιταλία και Νότια Αφρική.

Σε διεθνές επίπεδο, το ινλάιν χόκεϊ αντιπροσωπεύεται από δύο διαφορετικά σωματεία, τη Διεθνή Αθλητική Ομοσπονδία World Skate (πρώην FIRS) και τη Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF). Κάθε διοργανώνει το δικό του ετήσιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ρόλερ ινλάιν χόκεϊ ξεκίνησε το 2008. Ένα χρόνο νωρίτερα ξεκίνησε το κύπελλο Ελλάδας. Στην Ελλάδα η διάδοση προς το παρόν είναι πολύ περιορισμένη. Η αρμόδια ομοσπονδία είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών.[2]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2018. 
  2. http://www.hisf.gr/wp-content/uploads/2013/11/KATASTATIKO-OMOSPONDIAS-2007.pdf