Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων
ΣυντομογραφίαΕΟΧΑ
Ίδρυση1930
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΕλλάδα
Περιοχή δράσηςΕλλάδα
Ιστότοποςwintersports.gr
Παλαιό όνομαΕλληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α.)[1] αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης όσον αφορά τα χειμερινά αθλήματα στην Ελλάδα.[2]

Τα αθλήματα που αναπτύσσονται από την Ε.Ο.Χ.Α. είναι : Αλπικό Σκι (καταβάσεις), Χιονοσανίδα, Ελεύθερο Σκι, Δρόμοι Αντοχής, Δίαθλο & Θερινό Δίαθλο, Παγοδρομίες, Καλλιτεχνικό Πατινάζ, Χόκεϊ επί πάγου, Κέρλινγκ.

Η έδρα της Ε.Ο.Χ.Α. (κεντρικά γραφεία) βρίσκονται στην Αθήνα στην οδό 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 71, στον 4ο όροφο.

Η Ε.Ο.Χ.Α. διοικείται από 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο (11 αιρετά μέλη & εκπρόσωπος των αθλητών).

Στις εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου 2021 τα σωματεία μέλη της Ε.Ο.Χ.Α. εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Γεώργιο Νικητίδη ο οποίος διετέλεσε Γεν. Γραμματέας της ομοσπονδίας από το 2014.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Φεβρουαρίου 1930 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας με την επωνυμία “Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος”. Το 1977 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.) μετονομάσθηκε σε Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας και Ορειβασίας (Ε.Ο.Χ.Ο.) και το 1983 διαχωρίστηκε σε 2 ανεξάρτητες αθλητικές ομοσπονδίες, την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.) και την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων (Ε.Ο.Ο.Σ.).

Το 2014, σε συνέχεια της κατάργησης της Ε.Ο. Παγοδρομιών (Ε.Ο.ΠΑΓ.), προσαρτήθηκαν στην Ε.Ο.Χ. και τα αθλήματα των παγοδρομιών και πλέον η ομοσπονδία μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων» (ΕΟΧΑ).[3]

Δείτε επισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνικός Αθλητικός Σχεδιασμός Αρχειοθετήθηκε 2016-08-23 στο Wayback Machine. gga.gov.gr
  2. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ gga.gov.gr
  3. «Νέα δεδομένα για τα αθλήματα του πάγου». Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]