Καναδικό ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καναδικό ποδόσφαιρο
Ύψιστη διοικητική αρχήCFL
Άλλο όνομαφούτμπολ, γκρίνταϊρον
Πρώτο παιχνίδι9 Νοεμβρίου 1861
Χαρακτηριστικά
ΕπαφήΠλήρης επαφή
Μέλη ομάδας12 η κάθε πλευρά
ΚατηγοριοποίησηΥπαίθριο
Εξοπλισμόςμπάλα
Παρουσία
Ολυμπιακό άθλημαΌχι

Το καναδικό ποδόσφαιρο (αγγλικά: Canadian football, γαλλικά: Football canadien) είναι μια μορφή βορειοαμερικανικού ποδοσφαίρου (gridiron football) που παίζεται στον Καναδά και στο οποίο δύο ομάδες των 12 παικτών ανταγωνίζονται για τον εδαφικό έλεγχο ενός γηπέδου 110 υάρδες (101 μέτρα) μήκος και 65 υάρδες (59 μέτρα) πλάτος. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να προωθηθεί μία μυτερή σφαιροειδής μπάλα στην περιοχή βαθμολόγησης της αντίπαλης ομάδας (end zone, τελική ζώνη).

Στον Καναδά, ο όρος «ποδόσφαιρο» (football) μπορεί να αναφέρεται στο καναδικό ποδόσφαιρο και στο αμερικανικό ποδόσφαιρο συλλογικά, είτε στο κάθε άθλημα συγκεκριμένα, ανάλογα με τα συμφραζόμενα. Τα δύο αθλήματα έχουν κοινές ρίζες και συνδέονται στενά αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Ειδικότερα, το καναδικό ποδόσφαιρο έχει 12 παίκτες στο γήπεδο ανά ομάδα αντί για 11, το γήπεδο είναι περίπου 10 υάρδες πλατύτερο και 10 υάρδες μεγαλύτερο σε μήκος μεταξύ των τελικών ζωνών που είναι οι ίδιες αλλά 10 υάρδες βαθύτερες, ενώ μια ομάδα έχει μόνο τρεις προσπάθειες ντάουν (down) για να κερδίσει 10 υάρδες, η οποία οδηγεί σε λιγότερο επιθετικό πεχνίδι σε σχέση με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Στο καναδικό ποδόσφαιρο όλοι οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας, όταν αρχίζει ένα ντάουν, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 υάρδα από τη γραμμή του scrimmage. (Το αμερικανικό παιχνίδι έχει μια παρόμοια "ουδέτερη ζώνη", αλλά είναι μόνο μία προέκταση του ποδοσφαίρου.)

Το ράγκμπι στον Καναδά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1860,[1] ενώ με την πάροδο του χρόνου, το παιχνίδι εξελίχθηκε και έγινε γνωστό ως καναδικό ποδόσφαιρο. Τόσο η Ένωση Καναδικού Ποδοσφαίρου (CFL), η οποία διοργανώνει το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα του αθλήματος, όσο και το Ποδόσφαιρο Καναδά (Football Canada) που είναι το αρμόδιο όργανο για το ερασιτενικό καναδικό ποδόσφαιρο, έχουν τις ρίζες τους στο 1880 και την ίδρυση της Καναδικής Ένωσης Ράγκμπι (Canadian Rugby Football Union). Ενεργές ομάδες όπως οι Τορόντο Άργκονοτς και Χάμιλτον Τάιγκερ-Κατς έχουν παρόμοια προέλευση.

Η CFL είναι η πιο δημοφιλής και διοργάνώνει το μόνο κύριο επαγγελματικό πρωτάθλημα καναδικού ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι για την κατάκτηση του τροπάιου του πρωταθλήματος, του Grey Cup, είναι μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του Καναδά, προσελκύοντας ευρύ τηλεοπτικό κοινό, αν και έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2009, περίπου το 40% του πληθυσμού του Καναδά παρακολούθησαν μέρος του παιχνιδιού.[2] Το 2014, ήταν πιο κοντά στο 33%, και κορυφώθηκε με 5,1 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά το τέταρτο τρίμηνο.[3]

Το καναδικό ποδόσφαιρο παίζεται επίσης σε γυμνάσια, σχολεία, κολέγια και σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Η Canadian Junior Football League η οποία συστάθηκε στις 8 Μαΐου του 1974, και η Quebec Junior Football League είναι πρωταθλήματα για τους παίκτες ηλικίας από 18 έως 22 ετών. Πολλοί σπουδαστές μεταδευτεροβάθμιων ιδρυμάτων μετέχουν στο Canadian Interuniversity Sport για την κατάκτηση του Vanier Cup, αλλά και ανώτερα πρωταθλήματα, όπως η Alberta Football League έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Τα μεγάλα επιτεύγματα στο καναδικό ποδόσφαιρο καταγράφονται στο Canadian Football Hall of Fame.

Άλλες οργανώσεις σε ολόκληρο τον Καναδά διοργανώνουν πρωταθλήματα καναδικού ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Timeline 1860s». Official Site of the Canadian Football League. Canadian Football League. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2010. 
  2. Zelkovich, Chris (1 December 2009). «Grey Cup a ratings champion». The Toronto Star (Toronto, Ontario). http://www.thestar.com/sports/football/cfl/greycup/article/732817--zelkovich-grey-cup-a-ratings-champion. Ανακτήθηκε στις 23 December 2009. 
  3. Chris Zelkovich, The Great Canadian ratings report: Drop in Grey Cup audience follows CFL's downward trend, Yahoo Sports, 2 December 2014

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Canadian football της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).