Μπάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγώνας μπάντι στη Σουηδία.

Το μπάντι είναι ομαδικό χειμερινό άθλημα το οποίο παίζεται σε πάγο, στο οποίο οι παίκτες χρησιμοποιούν μπαστούνια για να κατευθύνουν μια μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας.[1]

Το άθλημα θεωρείται μορφή του χόκεϊ και έχει κοινό παρασκήνιο με το χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου. Το μπάντι έχει επηρεαστεί από τους κανόνες του ποδοσφαίρου: οι αγώνες χωρίζονται σε δύο ημίχρονα των 45 λεπτών και υπάρχουν 11 παίκτες σε κάθε ομάδα. Τα τέρματα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με αυτά του ποδοσφαίρου. Το μπάντι παίζεται σε πάγο όπως το χόκεϊ επί πάγου.

Υπάρχει επίσης μια παραλλαγή του μπάντι η οποία λέγεται μπάντι επί παγοδρομίου. Παίζεται με τους ίδιους κανόνες αλλά σε παγοδρόμιο χόκεϊ επί πάγου, με τέρματα και 6 παίκτες ανά ομάδα, ή πέντε στο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Το παραδοσιακό μπάντι και το μπάντι επί παγοδρομίου είναι αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Υπάρχουν και άλλες ανεπίσημες εκδοχές, όπως το μπάντι με επτά παίχτες.

Το μπάντι επί παγοδρομίου είναι ο πρόγονος του ρίνκμπολ. Από το μπάντι προέρχεται και το φλόρμπολ, το οποίο δημιουργήθηκε όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να παίζουν με πλαστικά μπαστούνια μεγέθους μπάντι και ελαφριές μπάλες ενώ τρέχουν στα πατώματα αιθουσών γυμναστηρίων.

Με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών, το μπάντι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλέστερο άθλημα που παίζεται σε πάγο μετά το χόκεϊ επί πάγου.[2][3][4] Επίσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άθλημα όσον αφορά τον αριθμό εισιτηρίων που πωλούνται καθημερινά σε αγώνες μπάντι.[3]

Ωστόσο, σε σύγκριση με τα επτά αθλήματα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, η δημοτικότητα του μπάντι σε σύγκριση με άλλα χειμερινά αθλήματα θεωρείται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ως εκπρόσωπος ενός "κενού μεταξύ της δημοτικότητας, συμμετοχής και παγκόσμιου κοινού." Θεωρείται ότι αυτό είναι εμπόδιο για τη μελλοντική συμπερίληψη του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Edsbyn Sandviken SM – Final in Upssala». YouTube. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. «Bandy versus the 50 Olympic Winter Games Disciplines». 4 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 «Bandy destined for the Olympic Winter Games!». Federation of International Bandy. 21 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017. 
  4. Bandyportföljen magazine, no. 4 20017/18, pp. 12-13
  5. Butler, Nick (4 Φεβρουαρίου 2018). «New sports face struggle to be added to Winter Olympic Games programme, IOC warn». Insidethegames.biz. Dunsar Media. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2018.