Βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάγραμμα ενός γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου. Οι αριθμοί στον αγωνιστικό χώρο δείχνουν τις υάρδες μέχρι το πλησιέστερο άκρο ζώνης.
Διάγραμμα ενός γηπέδου καναδικού ποδοσφαίρου, ευρύτερο και μεγαλύτερο από το αμερικανικό γήπεδο.

Το βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο (αγγλικά: North American football)[1] ή γκρίνταϊρον φούτμπολ (Gridiron football) είναι μια μορφή ποδοσφαίρου που παίζεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.[2][3] Οι κυρίαρχες μορφές του βορειοαμερικανικού ποδοσφαίρου είναι το αμερικανικό ποδόσφαιρο και καναδικό ποδόσφαιρο.

Ο όρος γκρίνταϊρον (gridiron, σχάρα) δημιουργήθηκε ως μια περιγραφή του χαρακτηριστικού αγωνιστικού χώρου, ο οποίος στα τέλει του 1910 με αρχές του 1920, σημαδεύτηκε από μία σειρά παράλληλων γραμμών που μοιάζει με σχάρα.[4] Το βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από άλλα πρωτότυπα παιχνίδια γνωστά ως ράγκμπι και ποδόσφαιρο. Διακρίνεται από άλλες μορφές ποδοσφαίρου λόγω της χρήσης επιπλέον εξοπλισμού, όπως πλαστικό κράνος, προστατευτικές βάτες κλπ, ενώ η μπάλα έχει διαφορετικό σχήμα επίσης.

Ο διεθνής οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (IFAF), αν και ο οργανισμός χρησιμοποιεί το όνομα «αμερικανικό ποδόσφαιρο» και διεξάγει όλες τις διεθνείς διοργανώσεις του με βάση τους αμερικανικούς κανόνες, χρησιμοποιεί έναν ορισμό του παιχνιδιού που είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει και το καναδικό ποδόσφαιρο, ενώ το αρμόδιο όργανο για το ερασιτεχνικό καναδικό ποδόσφαιρο, το Ποδόσφαιρο Καναδά (Football Canada) είναι μέλος της IFAF.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. See, for example: Jack Brimberg and William Hurley (2006). "Strategic considerations in the coaching of North American football"[νεκρός σύνδεσμος]. International Journal of Sport Management and Marketing. From International Journal of Sport Management and Marketing, Volume 1, Number 3, pp. 279–287.
  2. "Gridiron football". Encyclopaedia Britannica. Retrieved October 20, 2010.
  3. Carlisle, pp. 237–239.
  4. «Gridiron, n. (3.e.)». Oxford English Dictionary. 1989. http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50098717?query_type=word&queryword=gridiron&first=1&max_to_show=10&sort_type=alpha&result_place=1. Ανακτήθηκε στις October 20, 2010. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gridiron football της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).