Σογιεμπικά του Καζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σογιεμπικά του Καζάν
Η Σογιεμπικά με τον γιο της, Ουταμεσγκαράι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Сөембикә (Ταταρικά)
Γέννηση1516
Χανάτο του Καζάν
Θάνατος1557
Μόσχα
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναUtameshgaray of Kazan
ΓονείςYosıf
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σογιεμπικά (επίσης γράφεται Σογιενμπικά, Σουγιούμπικε, κυριλλικά: Сөембикә) (1516 - μετά το 1554) ήταν μια ταταρική κυβερνήτρια και χανμπικά. Υπηρέτησε ως αντιβασιλέας του Καζάν κατά τη διάρκεια της κηδεμονίας του γιου της από το 1549 έως το 1551.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η κόρη του ευγενή Νογκάι Γιοσίφ μπακ και η σύζυγος των χάνων του Καζάν Τσανγάλι (1533-35), Σαφαγκαράι (1536-49) και Σαχγαλί (μετά το 1553). Το 1549, έγινε αντιβασιλέας κατά τη διάρκεια της κηδεμονίας του γιου της, Ουταμεσγκαράι.

Το 1551, μετά την πρώτη μερική κατάκτηση του Χανάτου του Καζάν από τον Ιβάν τον Τρομερό, μετακόμισε βίαια στη Μόσχα με τον γιο της και αργότερα παντρεύτηκε με τον Σαχγαλί [1], τον επιβλημένο από τη Ρωσία χάνο των Τατάρων Κασίμ και Καζάν.

Θρύλος αυτοκτονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η εθνική ηρωίδα του Ταταρστάν. Το όνομά της συνδέεται πρώτα με τον Πύργο Σογιεμπικά, που ο Ιβάν ο Τρομερός ήθελε να την παντρευτεί και έτσι συμφώνησε ότι εάν της έχτιζε ένα πύργο με επτά βαθμίδες (μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας) τότε θα τον παντρευόταν. Ο Ιβάν ο Τρομερός υποτίθεται ότι τελείωσε τον πύργο εντός της εβδομάδας, και όταν η Σογιεμπικά ανέβηκε στην κορυφή του πύργου και αφού κοίταξε στο πανέμορφο σπίτι της στο Καζάν, συγκλονίστηκε τόσο από τους ανθρώπους της που δεν μπορούσαν να το αντέξουν να παντρευτεί τον τσάρο και πήδηξε από τον πύργο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η Συλληφθείσα Πριγκίπισσα Σογιεμπικά φεύγει από το Καζάν, από τον Βασίλι Χουντιάκοφ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος των χάνων του Καζάν
  • Σουγιούμπικε

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Сөембикә». Ταταρική Εγκυκλοπαίδειας. Καζάν: Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας του Ταταρστάν. Οργανισμός Ταταρικής Εγκυκλοπαίδειας. 2002.  (Ταταρικά)