Πύργος Σογιεμπικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πύργος Σογιεμπικά
Сөембикә манарасы
Χάρτης
Είδοςπύργος και κεκλιμένος πύργος
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°48′2″N 49°6′19″E
Διοικητική υπαγωγήΚαζάν
ΧώραΡωσία
Ύψος58 μέτρα
Προστασίαμνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρωσία
Commons page Πολυμέσα

Ο Πύργος Σογιεμπικά (ταταρικά: κυριλικό Сөембикә манарасы, λατινικό Söyembikä manarası, ρωσικά: Ба́шня Сююмбикэ́‎‎), επίσης γνωστό ως Τζαμί του Χάνου, είναι ίσως το πιο γνωστό ορόσημο και αρχιτεκτονικό σύμβολο του Καζάν. Στο παρελθόν αποτελούσε το υψηλότερο κτίριο του κρεμλίνου της πόλης, που ήταν γνωστό για τους επομοναζόμενους κεκλιμένους πύργους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η κλίση υπολογίστηκε σε 194 εκατοστά. Ποικίλες μέθοδοι σταθεροποίησης χρησιμοποιήθηκαν για να ισιώσει ο πύργος στη δεκαετία του 1930 και της δεκαετίας του 1990, και δεν γέρνει περισσότερο.

Η ημερομηνία κατασκευής είναι άγνωστη. Αρκετοί μελετητές θέτουν την ημερομηνία κατασκευής του στο τέλος του 17ου και 18ου αιώνα, όταν οι κλιμακωτοί πύργοι ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στη Ρωσία. Άλλοι θέτουν την ημερομηνία κατασκευής στον 16ο αιώνα, πιθανώς πριν το 1552.

Ο πύργος Σογιεμπικά είναι φτιαγμένος σε 6 κλίμακες και έχει μέγιστο ύψος 58 μέτρων. 

Σύμφωνα με ένα θρύλο ο πύργος χτίστηκε πάνω από έναν αιώνα νωρίτερα από τους τεχνίτες του Ιβάν του Τρομερού σε μόλις μια εβδομάδα. Όπως λέει ο θρύλος, η βασίλισσα του Καζάν Σογιεμπικά έπεσε από τον υψηλότερο όροφο, απ'όπου πήρε και το όνομά του. Αυτός ο μύθος δε σχετίζεται με την πραγματική ιστορία του πύργου επειδή η Σογιεμπικά συνελήφθη με τη βία από τις Μοσχοβιτικές δυνάμεις το 1551 και μετακόμισε στην πόλη του Κασίμοφ και πέθανε χρόνια αργότερα (και η αυτοκτονία είναι μια ασυγχώρητη αμαρτία της βασίλισσας Μουσουλμανικής πίστης). Ο θρύλος ήταν δημοφιλής από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο πύργος είναι η μόνη σωζόμενη δομή από την προρωσική ταταρική ακρόπολη. Αν ο πύργος πραγματικά αντικατοπτρίζει ορισμένα πρωτότυπα χαρακτηριστικά της ταταρικής αρχιτεκτονικής, τότε το σχέδιο του σίγουρα θα έχει επηρεαστεί από τους πύργους του Κρεμλίνου στη Μόσχα. Οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι οι μόνες παρόμοιες δομές χτίστηκαν στην Κεντρική Ασία, οι οποίες συνδέονταν πολιτιστικά και πολιτικά με το Χανάτο του Καζάν. Διάφορα γεγονότα υποστηρίζουν την εγκυρότητα αυτής της θεωρίας, όπως το μέγεθος της τοιχοποιίας, ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ρωσικό κτίριο και ο σεβασμός στον πύργο από τον τοπικό ταταρικό πληθυσμό.

Στην Αυτοκρατορική περίοδο, ο πύργος είχε έναν δικέφαλο αετό στην κορυφή, τον οποίο οι Μπολσεβίκοι αντικατέστησαν με ένα κόκκινο αστέρι. Σήμερα έχει μια Μουσουλμανική ημισέληνο στη κορυφή.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο αρχιτέκτονας Αλεξέι Σιούσεφ αναπαρήγαγε το περίγραμμα του κτηρίου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καζάν της Μόσχας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Söyembikä Tower στο Wikimedia Commons