Φυσικό περιβάλλον
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς (έμβια ύλη) και την άβια ύλη που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη Γη.
Υπό αυτή την άποψη, το φυσικό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων και διαφοροποιείται από το δομημένο περιβάλλον, στο οποίο συγκαταλέγονται οι γεωγραφικές περιοχές που δέχονται σημαντική επιρροή από τον άνθρωπο. Στο φυσικό περιβάλλον μπορούμε να κατατάξουμε πλήρεις οικολογικές μονάδες, τα οικοσυστήματα, αλλά και παγκόσμιους φυσικούς πόρους όπως ο αέρας και το νερό. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση έχει παρατηρηθεί μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της οικονομικής ανάπτυξης. Στις μεγάλες πόλεις συγκεντρώνεται ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, σε μια πολύ μικρή όμως έκταση. Έτσι, οι δραστηριότητες των ανθρώπων αυτών αθροίζονται συνεχώς και φτάνουν σε τέτοιο σημείο που το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση οικολογικών προβλημάτων. Έτσι ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και οι υδάτινοι πόροι, κυρίως από τις καύσεις στους κινητήρες των μέσων μεταφοράς (οχημάτων), στους καυστήρες των κατοικιών και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με ανάλογο τρόπο ρυπαίνονται και τα ύδατα των θαλασσών και των ποταμών, τα απορρίμματα αυξάνονται συνεχώς (συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων για την υγεία τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων), ενώ καταστρέφεται και το έδαφος, διότι οι ανάγκες των ανθρώπων είναι όλο και περισσότερες και έτσι εκχερσώνονται εκτάσεις για οικοδόμηση κτηρίων ή καλλιέργεια (π.χ. αποδάσωση). Άλλα συναφή προβλήματα είναι η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, η παγκόσμια θέρμανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η αναμενόμενη εξάντληση των ορυκτών καυσίμων.
Μετά τη δεκαετία του 1960, με την εμφάνιση του οικολογικού κινήματος, των πράσινων πολιτικών κομμάτων, της επιστήμης των μηχανικών περιβάλλοντος και εννοιών όπως η αειφόρος ανάπτυξη ή οι οικοκοινότητες, λαμβάνει χώρα μία προσπάθεια για την επίλυση των εν λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Περιβαλλοντικές Επιστήμες
- Οικολογία
- Ωκεανογραφία
- Ιχθυολογία
- Θεωρία της Γαίας
- Φυσική ιστορία
- Άγρια ζωή
- Περιβαλλοντικά προβλήματα
- Δασολογία
- Ρύπανση
Περαιτέρω ανάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- G. Tyler Miller, (Μεταφρασμένο) (2004). Περιβαλλοντικές επιστήμες. Εκδόσεις ΙΩΝ. ISBN 960-411-517-0
- Simon Adams· David Lambert (2006). Earth Science: An illustrated guide to science. New York NY 10001: Chelsea House. σελίδες 20. ISBN 0-8160-6164-5. earth science.
- «Earth's Energy Budget». Oklahoma Climatological Survey. 1996–2004. okfirst. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2007.
- Oldroyd, David (2006). Earth Cycles: A historical perspective. Westport, Connicticut: Greenwood Press. ISBN 0-313-33229-0. earth cycles.
- Simison, W. Brian (5 Φεβρουαρίου 2007). «The mechanism behind plate tectonics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2007.
- Gary A. Smith· Aurora Pun (2006). How Does the Earth Work? - Physical Geology and the Process of Science. Upper Saddle River, NJ 07458: Pearson Prentice Hall. σελίδες 5. ISBN 0-13-034129-0. how does.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- The WILD Foundation - International organization for wilderness protection around the world
- Nature Journal - Weekly journal of science
- UNEP - United Nations Environment Programme
- BBC - Science and Nature.
- European Commission - Nature and Biodiversity homepage
- Science.gov - Environment & Environmental Quality