Μόλυνση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μόλυνση (infection): Η ανάπτυξη ενός μικροοργανισμού στο έδαφος, το νερό, τον αέρα ή σε κάποιον έμβιο οργανισμό και η παρουσία του οποίου θα επιφέρει επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον ή/και για την υγεία των έμβιων οργανισμών.

Τέσσερα τρυβλία με θρεπτικό άγαρ, στα οποία αναπτύσσονται αποικίες Gram αρνητικών βακτηρίων.

Μόλυνση και Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόλυνση είναι μια μορφή ρύπανσης. Συγκεκριμένα, «μόλυνση» ονομάζεται η μορφή ρύπανσης που χαρακτηρίζεται απαραίτητα από τη παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον ή δεικτών που υποδηλώνουν τη πιθανότητα παρουσίας τέτοιων μικροοργανισμών.

Ο όρος μόλυνση δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον όρο ρύπανση (pollution).

Ορισμένες φορές, εσφαλμένα, γίνεται λόγος για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ ο ορθός ορισμός είναι, η ρύπανση του περιβάλλοντος με τη παρουσία ρύπων σε αυτό.

Κατά συνέπεια υφίσταται ρύπανση της θάλασσας από διαφυγή πετρελαίου, ρύπανση (και όχι μόλυνση) περιβάλλοντος από πλαστικά, ατμοσφαιρική ρύπανση από το φωτοχημικό νέφος, ρύπανση του εδάφους από αγροχημικά, ηχητική, οπτική, θερμοκρασιακή, ρύπανση κ.λπ.

Αν ωστόσο, μεταξύ των ρύπων υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργανισμοί τότε και μόνο, γίνεται λόγος για μόλυνση.

Μόλυνση και Ιατρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το πρώτο στάδιο του κύκλου μιας ασθένειας και έπεται της επώασης. Για να γίνει μία μόλυνση, σημαίνει ότι ο μικροοργανισμός έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους μηχανισμούς της εξωτερικής άμυνας του οργανισμού, δηλαδή το δέρμα του, τις κοιλότητες του και τις εξωτερικές εκκρίσεις του. Ο οργανισμός μόλις εντοπίσει μία μόλυνση αντιδρά μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μόλυνση μπορεί να αποφευχθεί γενικά τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Η προσωπική υγιεινή του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση, ενώ για τα παιδιά είναι υπεύθυνοι οι γονείς και οι κηδεμόνες του. Υπάρχουν και γενικοί κανόνες υγιεινής και σχετικοί έλεγχοι, για να διασφαλιστεί η δημόσια υγιεινή, από ειδικούς ελεγκτές τους αστίατρους.

Η μόλυνση πρέπει να διακρίνεται από τον όρο λοίμωξη που συνδέεται αποκλειστικά με φλεγμονή.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαυρίδου Α., Βανταράκης Α., Ευστρατίου Μ., Βαγιωνά Μ. (2014). Μικροβιολογία & Επιδημιολογία Νερού. Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης. ISBN 978-996-371-676-0. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  • Μαυρίδου Αθηνά Θ., Παπαπετροπούλου Μαρία (1996). Μικροβιολογία του υδάτινου περιβάλλοντος. Εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ. ISBN 978-960-712-232-2. 
  • Madigan Michael, Martinko John, Parker Jack (Μεταφρασμένο) (2007). Βιολογία των μικροοργανισμών (Τόμος Ι). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. ISBN 978-960-524-200-8. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  • Madigan Michael, Martinko John, Parker Jack (Μεταφρασμένο) (2007). Βιολογία των μικροοργανισμών (Τόμος ΙΙ). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. ISBN 978-960-524-201-5. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  • Καραγκούνη-Κύρτσου Αμαλία (1999). Μικροβιολογία. Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. ISBN 960-351-204-4. 
  • Φυτιάνος Κωνσταντίνος, (Β' Έκδοση, 1996). Η Ρύπανση των Θαλασσών. Εκδόσεις University Studio Press. ISBN 978-960-122-321-6