Συζήτηση βοήθειας:Πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σύνδεσμοι με διαφορετικό κείμενο[επεξεργασία κώδικα]

Πως γίνεται να φαίνεται σαν κείμενο του λινκ κάτι άλλο; Π.χ. κάνω λινκ στη "Μουσική" αλλά στο κείμενο μου η λέξη είναι στη γενική δηλαδή "μουσικής" και ξεκινάει και με μικρό, οπότε δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το μουσικής.

To γράφεις έτσι: μουσικής.Το πρώτο είναι το link, το δεύτερο η λέξη που εμφανίζεται. Το | το βρίσκεις συνήθως πάνω από το Enter.
Ωστόσο δε χρειάζεται να το κάνεις αυτό αν η μόνη διαφορά μεταξύ της λέξης που θες να χρησιμοποιήσεις και του λήμματος είναι το αρχικό κεφαλαίο: μπορείς να γράψεις τη λέξη με μικρό και το πρώτο γράμμα του link θα γίνει αυτόματα κεφαλαίο (γενικά στη Βικιπαίδεια δεν μπορεί το όνομα λήμματος να ξεκινάει από μικρό - στην αγγλική έκδοση πχ, είχανε πρόβλημα με το pH το οποίο είναι στο λήμμα PH) πχ το link μουσική οδηγεί στο λήμμα Μουσική. --Δνόφος 01:27, 9 Mar 2005 (UTC)

Ονομασία της σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Θα γνωρίζετε βέβαια, ότι δεν υπάρχει «αμμοδοχείο» αλλά αμμοδόχος . Αυτή είναι η δόκιμη Ελληνική λέξη, καθιερωμένη από παλιά που εγώ τουλάχιστον έπαιζα στο Δημοτικό πριν 40 χρόνια (πωπω!) ΑΜΜΟΔΟΧΟΣ! Επίσης το Ελληνικό ερωτηματικό είναι στο γράμμα Q και δεν έχει καμμία σχέση με το ανάποδο τσιγκέλι που χρησιμοποιούν οι ψοφοδεείς της πληροφορικής που ξεσκίζουν κάθε μέρα την γλώσσα, με αποτέλεσμα (και από αυτό) να πηγαίνουμε πίσω στο διαδίκτυο με το να είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη των 25.......

Πολύ σωστός...--Pandektis 20:04, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

[ποξ

Ναι Ianapls (συζήτηση) 23:50, 16 Μαρτίου 2019 (UTC)

Χρήση HTML στην Βικιπαίδεια;[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως γνωρίζει κανείς αν μπορούμε να διαμορφώνουμε τις σελίδες της Βικιπαίδειας χρησιμοποιώντας την HTML; Κάποιες δοκιμές που έκανα είχαν αποτελέσματα. Μήπως υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες ή περιορισμοί;

Για χρήση HTML μπορείς να δεις w:en:Help:HTML_in_wikitext. --Dada 10:24, 17 Μαρτίου 2006 (UTC)
Ευχαριστώ.
Πειραματίζομαι, μην ασχολείστε ;)

Καθαρισμός...[επεξεργασία κώδικα]

Πώς μπορώ να γράψω χωρίς να σβήσω τους άλλους και να μην τους επαναλάβω κιόλας; Αρχίδαμος

Το Αμμοδοχείο καθαρίστηκε, μπορείς να γράψεις ότι θες - Badseed 21:08, 4 Μαΐου 2006 (UTC)

Ονομασία σελίδας 2 & μήνυμα συστήματος «παρόν»[επεξεργασία κώδικα]

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΜΟΔΟΧΟΣ

και το παρών στο ιστορικό είναι παρόν (είναι ουδέτερο το παρόν και όχι αρσενικό ο παρών)

Ελπίζω να τα δει κανεις και να τα διορθώσει.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: "ΑΜΜΟΔΟΧΕΙΟ" Είναι το σωστό και όχι η "ΑΜΜΟΔΟΧΟΣ", όπως διορθώνεται από κάποιον φίλο.
Το "ΑΜΜΟΔΟΧΕΙΟ" είναι ένα δοχείο που γεμίζεται με άμμο και παραμένει γεμάτο μονίμως, όπως το καπνοδοχείο, το ουροδοχείο, το μελανοδοχείο κλπ. Αδειάζεται είτε βαθμιαία λόγω χρήσης, ή κατά βούληση όταν πιά το περιεχόμενό του πρέπει να μεταφερθεί αλλού ή να απορριφθεί ως άχρηστο.
Σε αντίθεση η "ΑΜΜΟΔΟΧΟΣ" είναι ένας χώρος, με ανοίγματα εισόδου-εξόδου, σύντομης προσωρινής αποταμίευσης διερχόμενου υλικού όπως καπνοδόχος, ουροδόχος, βρεφοδόχος κλπ.
Επομένως η δόκιμη λέξη είναι πράγματι "ΑΜΜΟΔΟΧΕΙΟ" διότι περιέχει μονίμως άμμο, στην επιφάνεια της οποίας μπορούμε να 'γράφουμε' και να 'σβύνουμε' ότι θέλουμε.
Συμφωνώ για το "ιστορικό παρόν" και ευχαριστώ για την φιλοξενία. arisgermanis@hotmail.com

Απορία[επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το πέος γιατί μπήκε μέσα στο αμμοδοχείο; Σας φαίνεται λογική αυτή η θέση;--FocalPoint Συζήτηση 20:14, 2 Αυγούστου 2006 (UTC)

Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2006/Αύγουστος#Έναν γιατρό--Αρχίδαμος 20:29, 2 Αυγούστου 2006 (UTC)
Ελπίζω πάντως να έχεις υπόψη σου ότι η τοποθέτηση του πέους σε ένα αμμοδοχείο εμπεριέχει κινδύνους γρατσουνιών και τραυματισμών
θα ρωτούσα πού να το βάλω για καλύτερα αλλά θα παρεξηγηθώ φοβούμαι

αμμοδοχείο/αμμοδόχος το δοχείο είναι ό,τιδήποτε μπορεί να χωρέσει εντός του κάτι και αυτό το κάτι, ένεκα της κατασκευής του δοχείου να μπορεί εύκολα να χέεται εκτός του. Η δόχος είναι περίκλειστος χώρος (το γράμμα -δ- αυτό δηλώνει) όπου μπαίνει κάτι μέσα με την προυπόθεση να μείνει μέσα επί πολύ χρόνο. Το γράμμα - όμικρο - είναι κλειστό γράμμα και έχει την έννοια της οντότητας,του προσδιορισμού μιας κατάστασης,( π.χ. ο άνθρωπος, π.χ. ο γεμάτος) την έννοια του 'έτσι είμαι και έτσι μένω'. Άρα η δόχος 'έτσι είναι και έτσι μένει' δηλαδή γεμάτη (εννοείται όταν γεμίσει).Το γράμμα -όμικρο- (που έπεται του -χ-), κατακρατεί την ιδιότητα του -χ- ώστε να μη χέεται.Το γράμμα -ο- όμικρο με το περίκλειστο του σχήμα δίνει ακριβώς , σχηματικά, την έννοια μιας οντότητας. Το δοχείο είναι περίκλειστος χώρος ( το γράμμα -δ- αυτό δηλώνει).Το γράμμα -χ- έχει την έννοια του υγρού που έχει την τάση να χέεται. Το γράμμα -ε- έψιλο- (που έπεται του -χ-)έχει πάντοτε την έννοια της 'αρχής κάποιου γίγνεσθαι, της αφετηρίας,της εξόδου' εξάλλου και το σχήμα του έψιλον είναι ωσάν ένα διπλό δοχείο γερμένο για να δίνει ακριβώς την εικόνα της έννοιας του.Ακόμα, το γράμμα -ι- ιώτα που ακολουθεί έχει την έννοια του απεριόριστου ότι και να είναι. Άρα άλλο το δοχείο ( μπαίνει κάτι και βγαίνει σιχνά) και άλλο η δόχος (μπαίνει για να μένει). ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ , ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ 'ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ' ΚΑΙ 'ΑΠΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ'. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ. ....Θεόδωροςς

Σημείωση για την λειτουργία της σελίδας συζήτησης[επεξεργασία κώδικα]

Μια σημείωση για το ότι εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για πειραματισμούς, αλλά η σελίδα Βικιπαίδεια:Αμμοδοχείο, είναι πολύ καλή ιδέα. Βάζει τάξη από την άποψη ότι οι σελίδες συζήτησης έχει να κάνει με θέματα που αφορούν τις σελίδες άρθρων, προτύπων, ειδικές, κτλ και μόνο. Επίσης βοηθάει τους διαχειριστές στο να μην αναγκάζονται να κοσκινίζουν αυτή την σελίδα και να προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους πειραματισμούς από τα σχόλια. Τέλος, και γενικά, οι ίδιοι οι χρήστες που θέλουν να σχολιάσουν και να διαβάσουν προηγούμενα σχόλια, δεν θα είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν ανάμεσα σε πειραματισμούς νέων χρηστών. Κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό και απωθητικό, ειδικά όταν πρόκειται για χρήστες με νέους λογαριασμούς. --Dead3y3 Συζήτηση 11:31, 25 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Μπορεί κάποιος να θέλει να μάθει και τη λειτουργία των σελίδων συζήτησης, και εδώ είναι ο κατάλληλος χώρος να το κάνει, παρά στη σ.σ. κάποιου χρήστη. Των διαχειριστών δεν παθαίνει τίποτα η επιδερμίδα τους να κάνουν μια αναστροφή παραπάνω. Επίσης, όπου γράφεις υπενθυμίσεις-σημειώσεις, θυμίσου να χρησιμοποιείς πρώτο πληθυντικό αντί για πρώτο ενικό, δεν είναι καλό να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος "γενικός υπεύθυνος" που "υπενθυμίζει" - Badseed απάντηση 11:58, 25 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Ο κατάλληλος χώρος για κάποιον, για να μάθει την λειτουργία των σελίδων συζήτησης, είναι η σελίδα Βικιπαίδεια:Σελίδα συνομιλίας. Το ζήτημα επίσης δεν είναι τόσο απλό για τους διαχειριστές: μια απλή αναστροφή σε αυτήν την σελίδα θα διέγραφε όλα τα ενδιάμεσα σχόλια στο διάστημα από πειραματισμό σε πειραματισμό. Η παρατήρηση για τον πληθυντικό είναι σωστή. Αλλά από τον ενικό και το πληθυντικό, καλύτερη είναι τελικώς μια σημείωση που να αναφέρεται σε τρίτο πρόσωπο στον σκοπό της σελίδας συζήτησης. Επίσης στην σημείωση μπορεί να συμπεριληφθεί σύνδεσμος προς την [Βικιπαίδεια:Σελίδα συζήτησης|Βικιπαίδεια:Σελίδα συνομιλίας]]. --Dead3y3 Συζήτηση 12:08, 25 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Απορία με HTML Tables[επεξεργασία κώδικα]

θα μπορούσε να μου δείξει κάποιος πώς συντάσσοντε?

Ποιοι πίνακες; Οι HTML ή οι πίνακες της Βικιπαίδειας; --Kongr43gpen 17:53, 20 Ιουλίου 2008 (UTC)

σχόλιο87.203.201.82 19:30, 26 Αυγούστου 2008 (UTC)

Ιστορικό της σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Το ιστορικό μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2009 βρίσκεται στη σελίδα Βικιπαίδεια:Αμμοδοχείο/Αρχείο--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 13:56, 2 Ιουλίου 2009 (UTC)

Απορία[επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρω τιποτα μα τιποτα απο την Βικιπαίδεια. Τι να κάνώ; --ΑΝΩΝΥΜΟΣ 18:53, 6 Ιουλίου 2009 (UTC)

Διάβασε το Βικιπαίδεια:Εισαγωγή και μετά πειραματίσου άφοβα στο Αμμοδοχείο μέχρι να νοιώσεις έτοιμος να επεξεργαστείς κάποιο άρθρο, καλή συνέχεια. --Egmontaz συζήτηση 21:58, 8 Ιουλίου 2009 (UTC)

Μικρό πρόβλημα[επεξεργασία κώδικα]

Έχω ένα μικρό προβληματάκι όταν πρόκειται να επεξργαστώ μιά σελίδα στο wiki!

Όταν στην επεξεργασία μου κάνω μιά καινούργια παράγραφο,τότε όταν πατήσω Αποθήκευση βλέπω οι λέξεις να συνεχίζουν οριζόντια και να βρίσκονται και μέσα σε ένα πλαίσιο!Μόνο αν γράψω τις παραγράφους μου ακριβώς δίπλα στις αρχικές παραγράφους βγαίνει κανονικό το κείμενο(αλλά προφανώς έτσι θα κουράζει στα μάτια)...Τουναντίον,δεν έχω καταλάβει πως δημιουργούνται κανονικοί παράγραφοι σε Επεξεργασίες(σελίδα ακόμη δεν έκανα για να το ελένξω και σε αυτήν την περίπτωση)! --Πανταχού παρόν! (συζήτηση) 20:36, 3 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως διαγράφηκε κατά λάθος το Βικιπαίδεια:Πρόχειρο; Οι συνδέσεις του είναι πολλές και στο Βοήθεια και στα πρότυπα Καλωσορίσματος. --Divineale (συζήτηση) 09:58, 12 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Προφανώς είχε διαγραφεί από παραδρομή. Η σελίδα επανήλθε. --Ttzavarasσυζήτηση 10:45, 12 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Σωστός χώρος σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή το Βοήθεια:Πρόχειρο δεν συνάδει με το Βικιπαίδεια:Πρόχειρο, ούτε εννοιολογικά, μήπως να ενεργοποιούσαμε και στον χώρο Βικιπαίδεια τον οπτικό επεξεργαστή; Υπάρχουν παραδείγματα που αυτό θα έκανε κακό;   ManosHacker 13:55, 31 Οκτωβρίου 2017 (UTC)

Ονοματοχώροι[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρητικά (πάντα) ο ονοματοχώρος Βικιπαίδεια χρησιμοποιείται για την παράθεση γενικών πληροφοριών για κάποιο αντικείμενο και ο ονοματοχώρος Βοήθεια για βοήθεια στο αντικείμενο (στη χρήση του κλπ.) Η χρησιμοποίηση και των δύο ονοματοχώρων για το αμμοδοχείο και το πρόχειρο ως σελίδας δοκιμών καθιστά αδύνατη τη χρήση αυτών των δύο ονοματοχώρων για τις αντίστοιχες προαναφερθέντες γενικότερες χρήσεις. Υπάρχει κάποια πρόταση για το πως θα ενημερώνουμε τους συνβικιπαιδιστές (εγγεγραμμένους και ανώνυμους) για τη λειτουργία και τη χρησιμότητά του; --Xoristzatziki (συζήτηση) 08:02, 19 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Δες ακριβώς από πάνω, ο λόγος που έγινε η αλλαγή ήταν για να μπορεί κανείς να επεξεργάζεται το γενικό πρόχειρο της Βικιπαίδειας με οπτικό επεξεργαστή. Αν δοθεί η δυνατότητα χρήσης οπτικού επεξεργαστή και στον χώρο «Βικιπαίδεια» όλα μπαίνουν στη θέση τους. Δεν έχει πει κανείς παραπάνω, που τέθηκε, πως αυτό θα εμφάνιζε κάπου πρόβλημα. Ο οπτικός επεξεργαστής δουλεύει σχεδόν παντού με την αλλαγή στο url του «action=edit» σε «veaction=edit» και απλώς χρειάζεται ενεργοποίηση. Στις σελίδες συζήτησης για παράδειγμα θα έπρεπε να είχε ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα και για οπτική επεξεργασία.   ManosHacker 08:15, 19 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Ο προβληματισμός δεν αφορά το πρόχειρο, τους οπτικούς ή άλλους επεξεργαστές, τις παραπάνω συζητήσεις για προβλήματα στο πρόχειρο κλπ., αλλά την ομοιογένεια στις σελίδες Βοήθειας και παρουσίασης των στοιχείων της Βικιπαίδειας, και πού να καταγράψουμε τις πληροφορίες προς τους χρήστες που έπρεπε να έχουμε για κάθε διαδικασία. Κατανοώ ότι για το νυν πρόχειρο (πρώην αμμοδοχείο) όπως και για την Αγορά έχουμε καταφύγει στη ψευδολύση της χρήσης του ονοματοχώρου Βικιπαίδεια, αλλά: 1. στην Αγορά υπάρχει ήδη περιγραφή για οποιονδήποτε θέλει να δει τι είναι η Αγορά 2. Υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί κείμενο στο Βοήθεια:Αγορά στο οποίο να υπάρχει βοήθεια για τους χρήστες 3. Για το πρόχειρο είναι πιασμένοι και οι δύο ονοματοχώροι, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα σε κανέναν από τους δύο να προστεθεί βοήθεια. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία αυτών των πληροφοριών με άλλο τρόπο.--Xoristzatziki (συζήτηση) 17:47, 19 Νοεμβρίου 2017 (UTC)
Ψάχνοντας, ψάχνοντας ανακάλυψα ότι τελικά υπάρχει προσχέδιο βοήθειας για το πως να δουλέψει κάποιος στο πρόχειρο (αναφέρεται βέβαια «σε πρόχειρο», αλλά για την ώρα περιλαμβάνει οδηγίες μόνο για πρόχειρο χρήστη). Παραμένει το ερώτημα για την πληροφόρηση περί του προχείρου (τι είναι, γιατί το έχουμε, κατάλληλες ή ακατάλληλες χρήσεις, αν σβήνεται κλπ.). --Xoristzatziki (συζήτηση) 17:59, 19 Νοεμβρίου 2017 (UTC)


Δεν χρειάστηκε ποτέ μέχρι τώρα να περιγράψουμε κάπου τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του προχείρου (ειδικά από τότε που αλλάχτηκε η ονομασία του από «Αμμοδοχείο»), καθώς πλέον είναι σχεδόν αυτονόητη. Άλλωστε εκτός από το πρότυπο που υπάρχει, στην κατάσταση επεξεργασίας εμφανίζεται και το μήνυμα Πρότυπο:Editnotices/Page/Βοήθεια:Πρόχειρο, οπότε οι πληροφορίες για τη λειτουργία και τη χρησιμότητά του διατηρούνται ακόμη και αν κάποιος αφαιρέσει το πρότυπο από τη σελίδα. Αν θεωρείς ότι χρειάζεται και μια σελίδα με επιπλέον πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητο να έχει ομώνυμο τίτλο: Μπορεί απλά να είναι Βικιπαίδεια:Σχετικά με το πρόχειρο. - geraki (συζήτηση) 18:15, 19 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει δυνατότητα να κάνω μετάφραση κειμένου από Αγγλικά σε Ελληνικά. Σπουδάζω online και με δυσκολεύει λίγο η γλώσσα. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?