Συζήτηση:Πιερ Ομπέρ/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πιερ Ομπέρ[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: διαγράφεται ως μη εγυκλοπαιδικό -- geraki (συζήτηση) 12:18, 12 Δεκεμβρίου 2018 (UTC) (διαγραφή)
Πιερ Ομπέρ (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Προτείνω το λήμμα για διαγραφή καθώς αφενός δεν τεκμαίρεται κάποια εγκυκλοπαιδικότητα από το περιεχόμενο του λήμματος αφετέρου δεν είναι καν σαφές ότι το πρόσωπο αυτό υπηρξε. Συγκεκριμένα στη συζήτηση του λήμματος ο Χρήστης:Kalogeropoulos εξέφρασε αμφιβολίες για την ύπαρξη τέτοιου προσώπου ενώ ούτε οι Χρήστης:Ttzavaras και Χρήστης:Ah3kal μπόρεσαν να βρουν κάποια πληροφορία σε εγκυκλοπαίδειες ή στο διαδίκτυο σχετικά με αυτόν.--Diu (συζήτηση) 16:15, 8 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Διατήρηση (μάλλον όχι, δεν ταιριάζουν οι ημ/νιες γέννησης βάσει του τι αναφέρεται στο λήμμα) πρόκειται (;) για τον Πιερ Ωπέρ / Pierre Aupert ([1], [2], [3]). Στα ελληνικά έχει αναφορά στο [4]. Gts-tg (συζήτηση) 18:07, 8 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Ναι ο ανωτέρω που αναφέρεις είναι αυτός τον οποίο αναφέρει και στη σελίδα συζήτησης του λήμματος ο Χρήστης:Ah3kal πλην όμως οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν.--Diu (συζήτηση) 07:26, 9 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Διατήρηση κατά τα νέα στοιχεία όπως βρέθηκαν παρακάτω. Gts-tg (συζήτηση) 23:43, 28 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Διαγραφή Καμιά τεκμηρίωση, καμιά εγκυκλοπαιδικότητα. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε ότι όσα αναφέρονται είναι ακριβή, το ότι κάποιος "Μετείχε στις αρχαιολογικές έρευνες στο Άργος όταν το 1958" και στη συνέχεια "προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα" και πέθανε, είναι δεδομένα που από μόνα τους δεν ενέχουν την παραμικρή υποψία εγκυκλοπαιδικότας. Αν υπήρξε κάπως σημαντικός αρχαιολόγος όσο ζούσε ή είχε κάποιες σημαντικές δημοσιεύσεις, όλο και κάτι σχετικό θα έπρεπε να βρεθεί διαδικτυακά, έστω σε βάσεις δεδομένων ή en passant αναφορές στο έργο του -όμως δε φαίνεται να υπάρχει απολύτως τίποτα. Το λήμμα ίσως απλά αναπαράγει κάποια είδηση (το θάνατο του αρχαιολόγου) από τον τύπο της εποχής και τίποτα περισσότερο. ——Αναρχοκολωνακιώτης Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 07:43, 9 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Νομίζω ότι πρέπει να διαγραφεί αυτό και να επιχειρήσουμε το άλλο λήμμα αν πρόκειται περί παρανόησης--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:13, 9 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Νομίζω ότι αναφέρεται στον Pierre Hombert >>> Pierre Hombert: in memoriam (note biographique), "Bulletin de Correspondance Hellénique", Année 1959, 83-2, pp. 564-565. Geoandrios (συζήτηση) 13:19, 17 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Νομίζω ότι ο φίλτατος Geoandrios έχει δίκιο. Οπότε μάλλον για διατήρηση πάει. Θα προσθέσω και την πηγή που αναφέρει. --Ttzavarasσυζήτηση 15:48, 17 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Διατήρηση Σύμφωνα με τους Geoandrios και Ttzavaras. Nikosgranturismogt (συζήτηση), 15:51, 17 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Mπράβο στον αγαπητό Geoandrios που βρήκε μια πηγή πληροφοριών για το λήμματος και έλυσε το "μυστήριο" για την ταυτότητα του αρχαιολόγου που, όπως είχε διαπιστωθεί στη Συζήτηση:Πιερ Ομπέρ, δεν ήταν ούτε ο Pierre Aubert ούτε ο Pierre Aupert, παρά "άλλο πρόσωπο (…) που λέγεται ότι πέθανε το 1958" [5]. Επιβεβαιώνεται επίσης πως το λήμμα βασίστηκε σε είδηση για το θάνατό του, όπως η συγκεκριμένη νεκρολογία στο Bulletin de correspondance hellénique (που είναι έκδοση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής - École française d'Athènes), ή σε άλλο ανάλογο κείμενο στον ημερήσιο τύπο της εποχής. Η εγκυκλοπαιδικότητα πάντως έχει κάποια θέματα. Φέρεται να υπάρχουν βέβαια αρκετές δημοσιεύσεις ή συνδημοσιεύσεις του με άλλους συναδέλφους του [6], αλλά αυτό είναι αναμενόμενο για έναν αρχαιολόγο που μετέχει σε διάφορες ανασκαφές, όπως βέβαια και για κάθε επιστήμονα, πανεπιστημιακό κλπ με ερευνητική δράση. Με μια προσεκτικότερη ματιά βλέπουμε, επιπλέον, πως ορισμένες από τις δημοσιεύσεις δεν είναι παρά απλές ενημερώσεις και ειδήσεις της μιας παραγράφου για τεκταινόμενα στο χώρο της αρχαιολογίας, βλ. πχ στο περιοδικό L'Antiquité classique 27,2 (1958), στην ενημερωτική ενότητα "Archéologie 1958, 2", στην σελ. 430, την παράγραφο με υπογραφή "P.H." [7]. Συνεπώς η διατήρηση του λήμματος έχει ακόμα αρκετά ερωτηματικά. Το θέμα είναι αν το έργο του Hombert και ο ίδιος ως επιστήμονας έχουν κατάλληλες αναφορές πέρα από τη νεκρολογία, η οποία είναι τιμή σε ένα οικείο πρόσωπο, "έναν φίλο" (un ami, όπως γράφεται στο κείμενο) εκ μέρους της Σχολής. Τα βιογραφικά λήμματα στη ΒΠ δε γράφονται in memoriam, εις μνήμην προσφιλών τεθνεώτων. ——Αναρχοκολωνακιώτης Βικιπαιδιστής (συζήτηση) 07:18, 18 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο θα συμφωνήσω με τον Χρήστης:Chalk19 ότι ακόμα και τώρα που λύθηκε το μυστήριο δεν προκύπτει επαρκής εγκυκλοπαιδικότητα.--Diu (συζήτηση) 10:56, 23 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Διατήρηση μετά από όσα προέκυψαν από την βιβλιογραφική έρευνα. --Focal Point 19:34, 18 Νοεμβρίου 2018 (UTC)