Συζήτηση:Ντέμι Λοβάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Καλωσόρισμα[επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά μόλις βρω λίγο χρόνο θα ολοκληρώσω το άρθρο...Θέλω να γράψω περισσότερα για τη δισκογραφία αλλά δεν έχω καθολου χρόνο με τις διακοπές και το διάβασμα...ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 188.133.25.73 (συζήτησησυνεισφορά) 01:51, 9 Ιουλίου 2013‎.

Καλωσόρισε ανώνυμε στην Βικιπαίδεια ! (μπορείς αν θέλεις να δημιουργήσεις λογαριασμό χρήστη). Διάβασε τον οδηγό για νέους χρήστες, ώστε να κατανοήσεις περισσότερο τον τρόπο μορφοποίησης των λημμάτων και την προσθήκη παραπομπών ώστε το λήμμα να είναι δομημένο και αξιόπιστο. Προσπάθησε να μεταφέρεις τα ονόματα των ξένων καλλιτεχνών στα ελληνικά, όπως Αβρίλ Λαβίν. Καλή συνέχεια στο λήμμα και σε κάθε μελλοντική συνεισφορά σου. Και ελπίζω να περάσεις όμορφα στις διακοπές σου SFriendly.svg.--Vagrand (συζήτηση) 23:35, 9 Ιουλίου 2013 (UTC)

Αντωνυμίες Demi Lovato[επεξεργασία κώδικα]

Ειναι παραπληροφόρηση να μείνουν οι αντωνυμίες ως έχουν. Άλλαξτε το και μην προσπαθείτε να απαγορευσετε στον κόσμο να το διορθώσει με το να βάζετε φραγη. Είτε σας αρέσει είτε όχι οι Αντωνυμίες του ειναι το/του.Δεν ειναι γυναίκα, δεν μπορείτε να βάζετε η/της.Ειναι σαν να παω στο Wikipedia κάποιου και να αλλάξω το φυλο του. Εφόσον όπως λέτε το Wikipedia ειναι εγκυκλοπαίδεια, φροντίστε να ενημερώνετε σωστά τον κόσμο. Όνομα Επίθετο (συζήτηση) 09:13, 23 Μαΐου 2021 (UTC)

Όνομα Επίθετο μάς τα παραλές. Βιολογικά είναι θηλυκό η Λοβάτο, δεν έχει κάνει καν εγχείριση φύλου, οπότε η ΒΠ δεν παραπληροφορεί κανένα. Η επιλογή της, σύμφωνα με τη διχοτομία θηλυκό-αρσενικό είναι επίσης θηλυκή, όσον αφορά στις σχέσεις της. Οπότε και εδώ δεν παραπληροφορεί κανένα η ΒΠ. Βέβαια δεν περιμένω με όσα γράφεις να θεωρώ ότι κατανοείς τι είδους επιλογή ταυτότητας είναι το non-binary. Στην περίπτωση μάλιστα της Λοβάτο η Non-binary ταυτότητα δεν ξέρουμε αν έγινε εξαιτίας κάποιας δυσφορίας προς το φύλο, αν έχει ψυχοπαθολογικά αίτια ή αν είναι απλή μόδα me clickbaite expectations https://fashionunited.com/news/fashion/gender-neutral-fashion-fluidity-as-freedom/2021020437869. Δεν το γνωρίζουμε, οπότε φρόντισε να μην παραπληροφορείς τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό που είπε "They said the "revelation" followed "a lot of healing and self-reflective work." Τής ήρθε δηλαδή αποκάλυψη --Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:33, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Το τι αποφάσισε η ίδια για τον εαυτό της, είναι δικό της θέμα. Η ελληνική γραμματική και σύνταξη δεν μπορεί να αλλάζει, για τον καθένα που του ήρθε να διαφημίσει τον εαυτό του λέγοντας μια σαχλαμάρα στα κοινωνικά δίκτυα. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:43, 3 Ιουνίου 2021 (UTC)

Υπάρχει η οδηγία στην Αγγλική ΒΠ. en:MOS:GENDERID. Λαμβάνοντας υπόψιν την οδηγία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ουδέτερο γένος στο τρίτο πληθυντικό. Ετσι γίνεται και στην αγγλική ΒΠ. Cinadon36 08:23, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Χρήστης:ΔώραΣτρουμπούκη οι προσωπικές επιλογές ενός ατόμου είναι απόλυτα σεβαστές και αποδέκτες και σίγουρα δεν αποτελούν αιτία χλευασμού. Σε παρακαλώ να αποσύρεις άμεσα τα ανωτέρω σχόλιά σου με τα οποία χλευάζεις την προσωπική επιλογή της βιογραφούμενης καθώς αποτελούν προσωπικές επιθέσεις όχι μόνο ως προς το άτομο αλλά και ως προς μια ομάδα ανθρώπων. Διαχρονικά αυτό το εγχείρημα, και συγκεκριμένα αυτή η κοινότητα, ακολούθησε συνπεριληπτική πολιτική απέναντι στην διαφορετικότητα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Να είμαστε παρακαλώ προσεκτικότεροι στις διατυπώσεις μας ειδικά από τη στιγμή που γίνονται στις σελίδες αυτού του εγχειρήματος.--Diu (συζήτηση) 09:12, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Η αλλαγή σύμφωνα με την αγγλική οδηγία πρέπει να γίνει στο τέλος του άρθρου. Το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή είναι θηλυκό. οπότε στο μεγαλύτερο μέρος του άρθρου πρέπει να παραμείνει θηλυκό και κακώς κάκιστα αλλάχθηκε--Kalogeropoulos (συζήτηση) 09:45, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Γράφει η αγγλική οδηγία: "Refer to any person whose gender might be questioned with gendered words (e.g. pronouns, "man/woman", "waiter/waitress") that reflect the person's latest expressed gender self-identification as reported in the most recent reliable sources, even if it does not match what is most common in sources. This holds for any phase of the person's life, unless they have indicated a preference otherwise." Απο που προέκυψε οτι πρέπει να γίνει στο τελος του άρθρου η αλλαγή; Cinadon36 09:53, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Οκ, παράβλεψη. Απάντησέ μου πού βρίσκεται στην εισαγωγική πρόταση το φύλο με το οποίο έγινε γνωστή η Λοβάτο; "ΔώραΣ.'' έχεις δίκιο για τη μόδα. Μια απλή αναζήτηση αυτό αφορά στους επικριτές, θα το έδειχνε άμεσα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:08, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Εννοείς στην εισαγωγική πρόταση του λήμματος της ελ.ΒΠ; Δεν αναφέρεται. Ομως το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε την αντωνυμία με την οποία θα αναφερούμαστε @ Ντέμι στο κύριο λήμμα. Ύστερα μπορούμε να το μεταφέρουμε και στην εισαγωγή. Με μια συντομη επεξήγηση ίσως. Cinadon36 10:11, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Θα πρέπει να επιστρέψει στην εκδοχή Scylax30. Βλ. "Singer Demi Lovato has announced that they are non-binary and are changing their pronounces to they/them"--Kalogeropoulos (συζήτηση) 10:51, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

@Kalogeropoulos Κυριε Καλογερόπουλε, ενα άτομο δεν χρειάζεται να εκεί κάνει εγχείρηση για να είναι αυτό που είναι.Στην περίπτωση του Έλιοτ Πέιτζ για παράδειγμα, η Βικιπαίδεια είχε ανανεώσει αμέσως την σελίδα χωρίς να έχει προηγηθει ακόμα καποια εγχείρηση. Επιπλέον, δεν αλλάζει καμία γραμματική. Πολλά άτομα, όχι μόνο το Ντέμι χρησιμοποιούν το/του αντωνυμίες στην Ελλάδα. Επειδή δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει μπορεί σε καποιους να ακουγεται περιεργο και λάθος αλλά καθέν@ είναι ελευθερ@ να χρησιμοποιεί ότι αντωνυμίες θέλει. Προτείνω να αφήσουμε σε κάποια σημεία του άρθρου θηλυκές αντωνυμίες και σε κάποια άλλα ουδέτερες ως μέση ειρηνική λυση. Εφόσον το ξένο Wikipedia έχει αλλάξει τις αντωνυμίες καλό θα ήταν να το κάνει και το ελληνικό Wikipedia. Όνομα Επίθετο (συζήτηση) 11:32, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Κοίτα, δεν περιμένουμε την, το, τους ό,τι της κατέβει αντωνυμία για να μελετήσουμε αυτή την τέταρτη κατηγορία φύλου που υφίσταται από την εποχή του πρώιμου Ολόκαινου. Το σίγουρο είναι ότι το άρθρο θα φαίνεται γραμματικά γελοίο, μια και η ίδια προτιμά το τους, εκτός και αν επαναφέρουμε τον δυικό αριθμό τοῖν σύμφωνα με την πρόταση του Skylax30. Ενδιαφέρουσα γραμματολογικά περίπτωση--Kalogeropoulos (συζήτηση) 11:39, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ή να επαναφέρουμε κάτι. Ουτε καν να συζητήσουμε μεταξυ μας πως πρέπει να τ@ αποκαλούμε ή χειρότερα, τι είναι (θα πρέπει πρώτα ίσως να ορίσουμε το είναι). Θα ακολουθήσουμε την πολιτική της ΒΠ και των Αξ. Πηγών. Εδώ BBC και Reuters. Θέλει ουδετερο γένος και πληθυντικό, αυτο χρησιμοποιουν και τα ΑΠ, εμας δεν μας πέφτει λόγος (εντός στην ΒΠ- ο καθένας εχει την αποψη του στα σοσιαλ μιντια ή αλλού) Cinadon36 11:49, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Συμφωνώ με την γλωσσολογική προσέγγιση του Kalogeropoulos. Το ίδιο το λήμμα αυτο-γελιοποιείται αυτή τη στιγμή, ευθύς εξαρχής στην εισαγωγή: Το Ντεμίτρια Ντεβόν Λοβάτο (Demetria Devonne Lovato, 20 Αυγούστου 1992) ευρέως γνωστό ως Ντέμι Λοβάτο (Demi Lovato) είναι Αμερικανός τραγουδιστής , στιχουργός, μουσικός και ηθοποιός. Δεν έχουμε ουδέτερο γένος για τις λέξεις "Αμερικανός", "στιχουργός", "μουσικός", "ηθοποιός". Και μην φέρετε σας παρακαλώ ως επιχείρημα τα δήθεν περί (ξενόγλωσσων!) αξιόπιστων πηγών και πολιτικών ξενόγλωσσων εγχειρημάτων , αν πράγματι θέλετε να κρατήσουμε μια σοβαρότητα στην εν λόγω συζήτηση καθώς το θέμα που προέκυψε είναι καθαρά γλωσσικό (δεν αμφισβητούμε τον αυτοκαθορισμό οποιουδήποτε). Δεν βλέπω άλλη λύση πέρα από τη χρήση θηλυκής αντωνυμίας και θηλυκών μορφών για τις λέξεις που αναφέρω παραπάνω.--Dipa1965 (συζήτηση) 12:17, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Για να καταλάβω το επιχείρημα, θεωρεις οτι η χρηση ουδετερου γενους ειναι γελοιοτητα α)στην ελληνική μονο ή β)και στην ελληνική και στην αγγλική; Στην α) περίπτωση, ποιος ειναι ο παραγοντας που δημιουργεί τον διχασμό;Cinadon36 12:53, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Αγαπητέ, δεν με ενδιαφέρει στο παραμικρό η γαλλο-αγγλο-σαξωνική. Είμαστε στην ελληνόφωνη ΒΠ και ηγλώσσα μας (η γραπτή) είναι ηλικίας 3.500 χρόνων περίπου, με τους δικούς της κανόνες και τη γραμματεία της. Οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε κομπλεξικοί μιμητές κανενός "προηγμένου". Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, έχουμε, στα ελληνικά, καθιερωμένους γλωσικούς κανόνες για τον χειρισμό των "non-binary" περιπτώσεων; Ή, έστω, έχουμε στη ΒΠ καθιερωμένους κανόνες; Δεν είναι λύση η μετάφραση της πολιτικής ξενόγλωσσου αντίστοιχου εγχειρήματος.--Dipa1965 (συζήτηση) 13:31, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Οκ, καταλαβα πως θεωρεις γλωσσολογικο το ζητημα. Νομιζω ομως πως ειναι εννοιολογικο (αν διαχωριζονται). Επειδη δεν υπαρχει ελ οδηγία, ισχύει η αγγλική εξ οσων γνωρίζω. Cinadon36 14:47, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Είμαι υπέρ της άποψης να διατηρηθεί η αναφορά "Η Ντέμι Λοβάτο.... ", και όχι να αλλάξουμε σε μια φυλετικά ουδέτερη αναφορά. Η Λοβάτο δεν έχει κάποια επέμβαση για την αλλαγή του φύλου, οπότε παραμένει γυναίκα βιολογικά. Δεύτερον με βάση την συντακτική σειρά της ελληνικής όπου το άρθρο είναι βασικότατο στοιχείο της, δεν κολλάει η χρήση να λέμε Το αλλά Η, με βάση και την γλωσσική ορθότητα. Επίσης δεν είμαστε λατινικά ούτε αγγλικά ούτε ρωσικά, όπου δεν υπάρχει άρθρο και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. NikosLikomitros (συζήτηση) 15:00, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
@NikosLikomitros: πως ξερεις αν εκανε επέμβαση; Και γιατι λες οτι βιολογικα ειναι γυναίκα; Οι γονάδες μας καθοριζουν το φύλο μας; Το μυαλό μας όχι; ή το μυαλό δεν ειναι βιολογικό πράμα; Cinadon36 09:09, 5 Ιουνίου 2021 (UTC)


Η πρόταση που κάνω είναι: το λήμμα να αλλάξει σύνταξη προκειμένου να αποφύγει όσο είναι δυνατόν τις θηλυκές ή αρσενικές καταλήξεις. Όπου αυτό είναι αδύνατον να παραμείνει με τις θηλυκές καταλήξεις. Εξάλλου, και όσες επίσημες οδηγίες έχω διαβάσει (για τον σεξισμό, όμως) υποδεικνύουν την απρόσωπη σύνταξη, όπου είναι δυνατόν. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:20, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η ιταλική βικιπαιδεία, αν δείτε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος, και αποφάσισε να κρατήσει τις θηλυκές καταλήξεις (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Το ίδιο έγινε και στη γαλλική. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:42, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Οχι, η ΒΠ πρέπει να δέχετε τις αντωνυμίες του κάθε ανθρώπου, όπως τις εκφράζουν οι Αξ. Πηγές. Απλά έκανες shopping σε αλλες ΒΠ, ομως αντι για το τι κανουν στα αλλα λήμματα, πρέπει να ακολουθουμε τις οδηγίες. Δεν σου αρέσει, κατανοώ, όμως τι να κάνουμε, πρεπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Cinadon36 18:00, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Συμφωνώ με την πρόταση της ΔώραΣτρουμπούκη για για χρήση απρόσωπης σύνταξης, και χρήση θηλυκών μορφών όπου το πρώτο δεν είναι εφικτό.--Dipa1965 (συζήτηση) 23:40, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Οπως ειναι τωρα η εισαγωγική προταση, νομιζω ειναι οκ. "Το (άτομο)[1] [2] Ντέμι Λοβάτο (Demi Lovato) (γεννημ. : Ντιμίτρια Ντεβόν Λοβάτο -Demetria Devonne Lovato, 20 Αυγούστου 1992 - ) είναι προσωπικότητα από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάματος και ασχολείται με τη μουσική, το τραγούδι και τη στιχουργική, καθώς και την ηθοποιία" Cinadon36 07:22, 5 Ιουνίου 2021 (UTC)

Χαίρομαι που επιτέλους λύθηκε το ζήτημα και καταλήξαμε σε μια λύση. Νομίζω η ιδέα να το κάνουμε όσο πιο αφυλο γίνεται ήταν το καλυτερο που θα μπορουσαμε να κάνουμε Όνομα Επίθετο (συζήτηση) 14:41, 20 Ιουνίου 2021 (UTC)

Συγκέντρωση Αξιοπιστων πηγών για αφυλα άτομα σε ελληνικές αξιοπιστες πηγές (χωρίς σχολιασμό)[επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Jason – Αντιγόνη μιλά για τα άφυλα άτομα και την επίθεση που δέχθηκε IN.GR
  2. To Jason- Antigone και άλλα 8 πρόσωπα που κινούνται πέρα από το δίπολο άντρας/γυναίκα, μιλούν στο LIFO.gr LIFO.GR
  3. Το Jason-Αντιγόνη μιλάει για το πώς είναι να είσαι non binary άτομο στην Αθήνα ATHENSVOICE.GR
Χρήστης:Cinadon36 Δεν υπάρχουν οδηγίες στην ελληνική Βικιπαιδεία, και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις αγγλικές, είμαστε; Πρέπει να φτιάξουμε τις δικές μας οδηγίες. Επίσης αν ακολουθήσουμε τις Αξ. Πηγές πάλι στη θηλυκή κατάληξη θα καταλήξουμε https://www.zougla.gr/gynaika/omorfia/article/mullet-to-neo-haircut-tis-demi-lovato-ine-empnefsmeno-apo-ti-dekaetia-tou-1980 - https://www.hit-channel.com/demi-lovato-patriarxia-me-evale-se-ena-kouti/202183 - https://www.tlife.gr/omorfia/celebrities-omorfia/to-mullet-einai-i-nea-tolmiri-tasi-sta-mallia-kai-to-yiothetise-kai-i-Demi-Lovato/1186591/ "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:13, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Χωρις σχολιασμό, ειπαμε, αλλά ηταν δυσκολο φαινεται. Οταν δεν υπαρχουν οδηγιες στην ελ.ΒΠ, ακολουθουμε τις αγγλικές. Ειμαστε υποχρεωμένοι. Δεν ειναι ΑΠ το zougla, tlife ή το χιτ τσανελ (πρωτη φορα το ακουω). Cinadon36 18:36, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Τι να σου κάνω εγώ; αυτά τα σάιτ ασχολούνται με την Λοβάτο. Όσο για αυτό που λές ότι ΄΄Οταν δεν υπαρχουν οδηγιες στην ελ.ΒΠ, ακολουθουμε τις αγγλικές. Ειμαστε υποχρεωμένοι., θα προτιμούσαν να μου το διαβεβαιώσουν κάποιοι διαχειριστές. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:38, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Οι διαχειριστές δεν ειναι συντάκτες και δεν έχουν καποια ανωτεροτητα. Και ειναι το Λοβατο. Cinadon36 18:41, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
Όχι, αυτό είναι η δική σου εκτίμηση. Και μην αλλάζεις το λήμμα, το γύρισα στην έκδοση που υπήρχε πριν αρχίσει ο διορθοπόλεμος, και εκεί πρέπει να παραμείνει μέχρι να αποφασίσουμε.. Η κύρια έκδοση είναι αυτή που υπάρχει από το 2016. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:45, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)
To 2016 ήταν άλλος ανθρωπος. Cinadon36 18:52, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Άρθρο και καταλήξεις.[επεξεργασία κώδικα]

Δεν βλέπω τί σας πειράζει το ουδέτερο άρθρο "το" αντί για το θηλ. "η". Από την αρχαιότητα υπήρχαν ονόματα γυναικών που ήταν γένους ουδετέρου (δεν έχω πρόχειρη κάποια παραπομπή), συνήθως με κατάληξη -ιον. Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, που λέμε "το ρηνιώ, το δεσποινιό, το χαρικλάκι" κτλ. Έλληνες εσμέν και ού κολώνομεν. Αφού μάλιστα η κυρία λέγεται επισήμως Δημητρία, μπορούμε ίσως να το εξελληνίσουμε σε "(το) Δημητρό" (το Δημήτριο είναι χημικό στοιχείο). Θα πείτε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί από ελληνικές "αξιόπιστες πηγές". Εντάξει, αρκεί κάποιοι από εδώ να το σφυρίξουν σε κάτι συναφείς ιστοσελίδες, και το έχουμε.--Skylax30 (συζήτηση) 17:48, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)

Είναι θέμα σωστής γραμματικής και σύνταξης. Μια εγκυκλοπαίδεια δεν είναι site να γράφει ότι θέλει και όπως θέλει. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 18:36, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)